Foto: Nattanan Kanchanaprat/Pixabay

”Ekonomisk frihet betyder att kunna leva på sina passiva inkomster”

Citatet i rubriken kommer från ett inlägg jag fick upp i mitt flöde när jag öppnar min dator. Det är en artikel i Nyheter24 som handlar om ”Karin och Johan som sparar 30 000 i månaden: ”Inga fancy jobb”, (se lästips)

Där berättar de om sina ”galna intressen av privatekonomi, sparande i fonder och investeringar”.

De berättar också att ”målet är att vi har tillräckligt med pengar för att kunna leva på våra PASSIVA (min kursivering) inkomster – att vi inte nödvändigtvis behöver ha arbete som ger oss inkomster.

Karin och Johan är 30 respektive 33 år och har som mål att bli så ”ekonomiskt fria” att de kan leva på sina ”passiva” inkomster om 10-15 år.

Därför driver de Instagramkontot @Sparmakarna där de ”delar sitt intresse för sparande tillsammans med likasinnade”, som förmodligen de också vill kunna leva på ”passiva” inkomster.

Karin och Johan medverkar också med ”goda råd om hur man blir rik” i en podd som heter ”RikaTillsammans”

Några exempel på ”spännande” rubriker ur ”RikaTillsamans”:

Sparsamhet vs skönhet: ett exempel på en intern pengakonflikt
50 nyanser av: ”Hur ska jag investera mina pengar?”
Är Private Banking ett bra komplement till indexfonder?
Samtal med Johanna & Elias ett ungt par i 27-års åldern som gjort många rätt
16 tankar om ekonomi och rikedom i livet

Jag fastnade för avsnitt 354 ”Sparsamhet vs skönhet: ett exempel på intern pengakonflikt”, eftersom jag också har skrivit en del i eFOLKET om hur mode- och skönhetsindustrin och all reklam och påverkanspropaganda om hur man ska se ut för att duga, blivit som ett gift i samhället som bryter ner och gör oss ”osäkra”. Och att vi sedan kan köpa tillbaka skönhet, lycka och framgång för pengar.

Avsnittet handlar om Caroline:

”Caroline har också en önskan att lägga pengar på hög, men samtidigt gör skönhet henne glad. Därför dyker vi ner i ämnet med exempel från vårt eget liv och diskuterar dessa olika pengaperspektiv, inre konflikter och era kommentarer kring att växa med sina pengar och se dem ur nya perspektiv” (gå gärna in och lyssna. De är ganska tragikomiskt)

Oftast talar man i de olika avsnitten om att ”växa MED (min kursivering) sina pengar”. Det handlar således inte bara om att ”pengarna ska växa”. Det handlar tydligen om att man också ”växer som människa” när man ser sina ”pengar växa”.

Jag har skrivit ett otal inlägg här i eFOLKET om hur Mammon har blivit den nya religionen där meningen med livet är att bli rik och lycklig. Och ju rikare desto lyckligare.

Men tydligen kan man brottas med sina inre demoner om man vill bli rik samtidigt som man är ”intresserad av skönhet”. För det kan ju kosta en hel del om man vill vara ”vacker”.

Just nu har snigelslem blivit det senaste modet inom skönhetsbranschen. Inte minst ungdomar, småtjejer i yngre tonåren, är storkonsumenter av ”Sanil Repair Anti Wrinkle/ Anti-Aging”, som påstås minska rynkor och ålderstecken i ansiktet”

En liten burk med 50 gram av denna koreanska snigelksmörja kostar 349 kronor. Det innebär ett kilopris på 6 980 kronor.

Eftersom innehållet består av en stor andel vatten och en del andra ingredienser, så är nog kilopriset på själva snigelslemmet avsevärt mycket högre.

Men- som det heter i slagdängan av Ulf Peder Olrog från 1940-talet:

”Allting går att sälja med mördande reklam.

Kom och köp konserverad gröt”

Har man kommit upp sig i smöret och blivit så rik att man kan leva på sina ”passiva” inkomster är nog inte priset på snigelslem ett oöverstigligt hinder om man vill ”förhindra” sitt åldrande

Men är man i början av sin karriär mot ekonomiskt ”oberoende” ska man nog fundera lite extra;

”Ska jag verkligen köpa snigelslem för 6 980 kronor kilot? Eller ska jag i stället satsa på en indexfond?

Lästips:

Karin och Johan sparar 30 000 i månaden: ”Inga fancy jobb” – Nyheter24. 4 maj 2024

Alla avsnitt och artiklar – RikaTillsammans. (här kan ni gå in och lyssna på mängder med avsnitt. Bland annat avsnitt 354 som jag hänvisar till ”Sparsamhet vs skönhet: ett exempel på en intern pengakonflikt”

Så enkelt kan DU bli miljonär – eFOLKET. 4 september 2020

Dansen kring guldkalven – En del tycks aldrig få nog – eFOLKET. 30 april 2024

Ulf Peder Olrog Konserverad gröt – YouTube

Rolf Waltersson

You May Also Like