Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Nyheten sprids som en löpeld i media – ”Ryssland ska öva med taktiska kärnvapen”

Jag har skrivit spaltkilometer här i eFOLKET där jag motsätter mig svenskt Nato-medlemskap och den militära kapprustningen som nu pågår in absurdum. Och att Sverige som Natomedlem försöker vara ”bäst i klassen” i ämnet militär upprustning.

Och som grädde på moset ett DCA-avtal som ger USA rätten att placera kärnvapen på svenskt territorium på de 17 militärbaser man får fritt tillträde till om regeringen får som den vill.

Opinionsundersökningar visar att ungefär två tredjedelar av folket säger nej till kärnvapen i Sverige. Det är inget som ”bekymrar” när Nato-maffian nu mer eller mindre i lönndom vill driva igenom detta DCA-avtal som innebär att Sverige gör sig till en ”måltavla”.

Vad som bekymrar mig är också denna ensidiga debatt där man vill få det till att Nato-kärnvapen är ”snälla” och endast till för att avskräcka den lede fienden att använda sina kärnvapen. Medan Rysslands kärnvapen är av ”ondo” och till för att förgöra. Jag anser att alla kärnvapen är av ondo.

Nu går det som en löpeld i media att ”Ryssland nu planerar övning med taktiska kärnvapen”. Det finns inte en enda tidning, radio- eller TV-station som missat detta.

DN, Expressen, Aftonbladet, Halland Nyheter, SvD, Folkbladet och ytterligare femtioelva tidningar har samma rubrik; ”Ryssland ska öva med taktiska kärnvapen”

Alla militära experter varnar och uppmanar att vi nu måste spänna upp våra ”kärnvapenparaplyer”, för nu är det allvar.

Och visst är det allvar. Jag blir rädd för allt vapenskrammel som pågår. Och i mina öron skramlar det lika falskt och illa oavsett om det är USA, Ryssland, Kina, Frankrike, Storbritannien, Nordkorea eller andra som skramlar. Och när man ”skramlar” med kärnvapen är det riktigt illa, för i ett kärnvapenkrig finns inga vinnare.

Därför fördömer jag Ryssland planerade övningar med taktiska kärnvapen. Även de ”små” och taktiska kärnvapnen har sprängkraft som är minst 5-10 gånger starkare än atombomberna över Hiroshima och Nagasaki.

VARFÖR SÅ TYST OM NATO:s KÄRNVAPENÖVNINGAR?

Vad som är anmärkningsvärt är att det nästan inte hörs minsta lilla pip av upprörda protester när det är väst, när det är USA och andra Nato-länder som genomför motsvarande kärnvapenövningar?

För det är väl ingen som på allvar tror att det enbart är Ryssland som genomför sådana övningar. Det gör naturligtvis även andra kärnvapenmakter. Också de länder som nu ingår i Natos kärnvapenparaply ska vara med att lära sig hur man hanterar kärnvapen. Även Sverige ska nu vara med i Nato:s kärnvapenplanering och kärnvapenövningar.

”Varför så tyst om Natos kärnvapenövningar?”, frågar Proletären i en artikel 30 oktober 2022, där man skriver om ”Natos stora årliga kärnvapenövning Steadfast Noon, som pågått de senaste två veckorna i Europa”. (se lästips)

”Nato övar kärnvapenkrig – bevakar rysk manöver. Mitt i den allvarligaste säkerhetskrisen i Europa sedan andra världskriget drog försvarsalliansen Nato på måndagen igång sin årliga kärnvapenövning” skriver Svenska Dagbladet i en låst artikel 2022-10-17.

Även jag har i eFOLKET tagit upp frågan varför det är så tyst i media när Nato genomför sina årliga övningar att fälla atombomber. Och om man skriver vinklas det till något som är ett ”nödvändigt” ont. Att ont ska med ont fördrivas.

För mig är detta hyckleri. Tar man kärnvapenhotet på allvar måste man fördöma och agera mot alla former av eskalering av kärnvapen.

Fördömer man bara den ena sidans bomber är det enögt hyckleri, som att det finns ”snälla” bomber och ”elaka” bomber.

För övrigt anser jag att Sverige ska underteckna och ratificera FN-konventionen om kärnvapenförbud.

PS. Om jag fattat galoppen rätt har Ryssland förvarnat att man ska genomföra dessa kärnvapenövningar för att förebygga och förhindra eventuella felaktiga beslut från Nato-sidan.

Man får inte underskatta risken att atombomber kan avfyras av misstag, inte minst i en situation då tonläget är uppskruvat på högsta volym. Något som gör att alltfler blivit lomhörda. Det vore bättre att skruva ner volymen så att alla blir lyhörda.

Lästips:

Vi fördömer Rysslands kärnvapenövning – Svenska Läkare mot Kärnvapen. 6 maj 2024

Varför så tyst om Natos kärnvapenövningar? – Proletären. 30 oktober 2022

Nato övar kärnvapenkrig – bevakar rysk manöver – Svenska dagbladet 2022-10-17 (låst artikel)

I brunsttider visar sig de adrenalinstinna hannarna på styva linan – Vem är bäst på att fälla atombomber? – eFOLKET. 2 november 2022

Rolf Waltersson

You May Also Like