”För pengar kan man köpa en klocka, men inte tid”

Jag kollade ett avsnitt av programmet ”Idébyrån” på SVT med rubriken ”Ondskan inom oss”.

I programmet tog man upp ondskan som vi ser runt omkring oss, och i världen. Varför startar människor krig? Varför hotar och hatar vi på nätet?

Eller har vi alla en liten djävul inom oss, och att skillnaden är att många, eller de flesta, av oss kan tygla denna djävul, medan andra inte kan stå emot och gör vad denna djävul viskar i vårt öra?

I programmet talade man om mördare och psykopater. Och man ”ställde de stora frågorna om oss människor och den tid vi lever i”.

Jag ska inte fördjupa mig i dessa ”stora frågor”, utan bara koncentrera mig på ett litet citat som nämndes i programmet:

”Med pengar kan man köpa en klocka, men inte tid”, som sägs vara en kinesisk visdom.

Det finns flera liknande kinesiska visdomsord:

”Med pengar kan man köpa sig en position, men inte respekt”

”Med pengar kan man köpa sig en säng, men inte sömn”

”Med pengar kan man köpa sex, men inte kärlek”

Men åter till detta med klockor eftersom debatten om rikedom, men även (gäng)kriminalitet, ofta handlar om klockor. Att man vill ha dyra (Rolex)klockor att visa upp för att ”imponera” på omgivningen.

Jag vet inte om det ligger något i det ”Stjärnurmakana” skriver, eller om det bara är tramsig reklam. Men så här skriver man under rubriken; ”Därför gillar vi dyra och exklusiva klockor”:

”Det är något särskilt med exklusiva och dyra klockor, smycken och andra accessoarer. Att kunna spara ihop pengar för att kunna köpa något riktigt lyxigt känns bra. Men är det enda anledningen till att många älskar att köpa exklusiva klockor? Det finns många klockentusiaster som drömmer om en äkta Rolex eller en dyr Patek Philippe, och som i många fall sparar ihop till en så småningom.

Den här typen av märkesklockor har inte bara hög kvalitet och är tillverkade av gedigna material, de bär även på en historia. Många av världens mest lyxiga klockor är nämligen tillverkade av klockmärken som är flera hundra år gamla.

Förutom kvalitet och material gillar många även den status som en exklusiv klocka ger”.

Det är den sista meningen jag fastnar för. ”Många gillar även den status en exklusiv klocka ger”.

Jag kan bara tala för mig själv. Utifrån min syn på saker och ting blir jag inte det minsta imponerad av människor som visar upp sig i svindyra klockor eller andra så kallade ”statusprylar”.

För mig visar det bara på en simpelt vulgär livsstil som jag snarare föraktar än låter mig imponeras av.

På Stjärnurmakarnas sida kan man också läsa att världens dyraste klocka hade ett försäljningspris på 445,5 miljoner kronor. Nästan en halv miljard för en klocka!

Den klockan har det mycket passande namnet Graff Hallucination.

Jag drar mig till minnes min sambo, som tyvärr inte lever längre. Hon arbetade som vårdare på Hällbyanstalten, som ligger utanför Eskilstuna.

En dag kom en av internerna, fångarna fram till henne och sa:

”Titta Siw. Här än min nya klocka”, sa han och visade upp en klocka som såg ganska lyxig och dyr ut.

Då visade min sambo upp sitt enkla och billiga armbandsur, och svarade:

”Så här ser min klocka ut. Och vet du vad – den visar samma tid som din”.

Min sambo hade ”god hand” med internerna, så de kunde skämta och driva med varandra. En gång var det en fånge som påstod att han var oskyldig till det brott han nu satt inne för. Men så lade ha till:

”Jag har begått så många brott som jag aldrig blev dömd för. Så det jämnar nog ut sig”

Som sagt – För pengar kan man köpa en klocka, men inte tid.

Lästips:

Dyra och exklusiva klockor – därför vill vi ha dem – Stjärnurmakarna.

Idébyrån – Ondskan i oss – SVT Play

Rolf Waltersson

You May Also Like