Bild: Blomst, Pixabay.

Tesla kallar in strejkbrytare – En krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Tidningen Dagens Arbete avslöjar att elbilstillverkaren Tesla flugit in utländska strejkbrytare för att arbeta på några av de verkstäder som är satta i strejk av IF Metall.

Den här verksamheten med strejkbryteri har tydligen pågått sedan februari i år. Strejkbrytarna har arbetat i Teslas verkstäder i Malmö, Uppsala och Umeå.

Inom arbetarrörelsen är strejkbryteri en osolidarisk handling och ett oerhört brott, även om det inte anses som ett brott enligt lagens mening.

Från arbetsgivarsidan har man dessutom valt att ibland använda den falska beteckningen “arbetsvilliga” om strejkbrytare.

När Sveriges Radio gör ett inslag om Teslas inkallande av strejkbrytare använder man orden “så kallade strejkbrytare”, vad man nu menar med det. (se lästips)

Ska det vara nått slags opartiskt neutralläge mellan “strejkbrytare” och arbetsgivarnas “arbetsvilliga”?

Vad blir nästa ordvrängning – att de som strejkar kallas “arbetsovilliga”.

Det handlar inte om att märka ord. Men ord föder tankar, och tankar föder ord. Att man kallar saker för vad de är. Strejkbrytare är strejkbrytare, även om de kallas “arbetsvilliga” eller “så kallade strejkbrytare”.

Kan lägga till att konflikten mellan IF metall och Tesla har trappats upp genom att även tjänstemannafacket Vision (tidigare SKTF) nu går in och stödjer IF Metall i kravet på kollektivavtal och schyssta anställnings- och arbetsvillkor.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like