Privata svenska skolföretag satsar inhåvade vinster på utlandsexpansion

Näringsminister Mikael Damberg (s) ifrågasatt

Academia, Kunskapsskolan och Engelska skolan, de största svenska skolföretagen satsar sina vinster på utlandsexpansion.

Avslöjandet i Lärarnas tidning, som ges ut av fackförbundet Lärarförbundet, har resulterat i en reaktion från en förvånad civilminister Ardalan Shekarabi.

– Det är så långt ifrån en ändamålsenlig användning av våra skattemedel vi kan komma. Jag kan inte se hur något politiskt parti kan försvara ett system som gör detta möjligt, säger Shekarabi till Lärarnas tidning.

De tre företagen satsar på expansion främst i Europa. Men också på andra håll i världen . Till exempel inriktar sig Kunskapsskolan också på Indien och Saudiarabien.

Civilminister Shekarabi säger att han är upprörd, men vänsterledaren Jonas Sjöstedt och liberalernas Jan Björklund anser att regeringsföreträdarens reaktion är hyckleri. De pekar på att det nu visat sig att näringsdepartementet vid flera tillfällen bjudit med Kunskapsskolan på ”säljresor” till Saudiarabien. Mikael Dambergs statssekreterare och Kunskapsskolans Peje Emilsson har gemensamt deltagit.

– Jag ska dit i slutet av oktober igen. Och förra veckan veckan fick jag äran att ta hand om Saudis utbildningsminister på lunch, säger Emilsson till Aftonbladet.

Emilsson är därför också han frågande inför Shekarabis förvåning.

– Han har inte alla fakta klart för sig. De kanske inte pratar med varandra i regeringen, funderar Kunskapsskolans Peje Emilsson.

You May Also Like