Fortsatt politisk strid om vinster i välfärden

I fredags presenterade civilminister Ardalan Shekarabi (S), och Jonas Sjöstedt, partiledare (V) en lagrådsremiss om hur vinstjakten i välfärden ska motas bort inom skolan och inom socialtjänstens områden, exempelvis äldreomsorgen.

Hur vinsterna inom hälso- och sjukvården ska begränsas kommer regeringen och Vänsterpartiet att presentera i juni.

Här följer ett antal kommentarer om lagförslaget

“Det finns en folklig ilska mot läckaget från svensk välfärd. Vi menar allvar med att vi vill säkerställa att skattebetalarnas pengar används till det de är tänkta för”
Ardalan Shekarabi

“Det här är en bra dag. En bra dag för alla skolbarn och äldre som använder välfärden och också en bra dag för vänsterpartiet. Jättebolagen i välfärden är rasande eftersom de bedömer att det här förslaget innebär ett slut på vinstfesten. Och där har de rätt”
Jonas Sjöstedt

“För övriga var den 19 januari 2018 en ovanligt grå januaridag, och det är bara att dra en lättnadens suck över att vänsterpolitiken inte har majoritetsstöd i riksdagen. Det är snudd på tjänstefel av politiker att rösta för en reglering som slår undan benen på välfungerande verksamheter”
Ledare Eskilstuna-Kuriren

“Det är en dyster dag för Sverige att regeringen lägger en proposition som inte handlar om kvalitet i välfärden, utan om hur man successivt ska nedmontera välfungerande välfärdsföretag”
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega

“Vi ser att det här kan leda till förbättrade villkor för de anställa och ökad bemanning. Om vinsterna begränsas blir det mer skattepengar kvar i välfärden som kan användas till just välfärd”
Tomas Baudin, ordförande Kommunal

“Det här är en attack på människors valfrihet och en kapitulation i frågan om väfärdens kvalitet. Vi ska ställa kvalitetskrav på samtliga utförare, inklusive offentliga, men inte begränsa människors valfrihet”
Annie Lööf, partiledare Centerpartiet

“För varje sak som läggs fram så kryper Jimmie Åkesson allt längre upp i knät på Ulf Kristersson. Innan valet 2014 stod Jimmie Åkesson och pratade om det oanständiga i att skattepengar går till vinster. Nu har man vänt och har samma uppfattning som Moderaterna”
Therese Guovelin, vice ordförande LO

“Det är tråkigt att regeringen går vidare med ett förslag om vinstbegränsning för skolan och omsorgen”
Eva Nordmark, ordförande TCO

“Om det främsta motivet är att tjäna pengar, ja då får man lägga ner men vi har också väldigt många idéburna skolor som inte drivs av vinstintressen. Det blir kanske större möjlighet att starta och driva sådana skolor om de vinstdrivande försvinner”
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund

“Jonas Sjöstedt sken som en sol på fredagens presskonferens, utom när han skummade av förakt för privat företagssamhet. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) såg mer måttligt road ut”
Ledare Dagens Nyheter

“Det här är spiken i kistan för valfriheten i Sverige för hundratusentals föräldrar och äldre. I praktiken är det ett vinstförbud för de flesta företag”
Jan Björklund, partiledare Liberalerna

“Vi behöver konkurrenskraftiga lärarlöner. Eleverna behöver får rätt till tillräckligt stöd, vilket inte är fallet idag, och vi har stora brister i arbetsmiljön som gör att lärare är mer sjuka än andra yrkesgrupper. Att plocka ut vinster när behoven är så stora provocerar.”
Johanna Jara Åstrand, ordförande i lärarförbundet

“Om förslaget genomförs hotas minst åtta av tio företag inom skolan och omsorgen av nedläggning. Det skulle drabba 100 000-tals elever och omsorgstagare. Förslaget innebär att Sverige tar ett jättekliv tillbaka i utvecklingen mot de gamla monopolens tid”
Carola Lemne, vd Svenskt Näringsliv

“I verkligheten har idén om en gemensam, likvärdig och och rättvis skola för alla barn fått förfalla. Inte så liten skuld till det bär de aktiebolagsägda friskolorna”
Ledare Aftonbladet

“Det är bra att regeringen vill undanta idéburen sektor från vinstregleringen. Men det är oroväckande att man fortfarande inte har en riktig definition av vilka som är idéburna”
Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare Famna

“Det handlar om att posera och köpa Vänsterpartiets lojalitet i ytterligare åtta månader”
Ebba Busch Thor, partiledare Kristdemokraterna

“Den andre deltagaren i fredagens presskonferens torde känna sig måttligt entusiastisk över framträdandet. Som SSU-ordförande betraktades Ardalan Shekarabi som högersosse. Nu har han uppdraget att försöka lotsa regeringens absoluta vänsterprojekt genom riksdan”
K-G Bergström, krönika Expressen

“Ältandet av vinstfrågan som Vänsterpartiet har tvingat fram har inte bara lagt en våt filt över välfärdsföretagandet. Det har kvävt den viktiga debatten om välfärdens framtid”
Håkan Tenelius, Vårdföretagarna

“I klartext betyder det att de idéburna aktörerna slipper regleringen och att små företag får ett mindre strängt regelverk. Det innebär att de två huvudargument motståndarna har haft försvinner. Den som är emot den här lagstiftningen skyddar nu i princip enbart de stora riskkapitalbolagen”
Eric Rosén Politism

“Det svensk skola behöver nu är kraftsamling och att lära av de bästa. Då har vi inte råd med en ideologisk strid bara för att de har en viss driftsform. Regeringen och Vänsterpartiet verkar helt ointresserade av kvalitet”
Ulla Hamilton, vd Friskolornas riksförbund

“På några års tid har en välfärdskapitalism uppstått i Sverige som har massor av medel och resurser – resurser som ironiskt nog kommer från de svenska skattebetalarna – för att bedriva ren och skär propaganda mot varje försök att begränsa vinstuttagen”
Göran Greider, Dala-Demokraten

Tommy Jansson

You May Also Like