En dagstur

Gjorde en tur till Vadstena via Gränna och Ekoparken i Omberg.

Första besöket vart i Grännas minsta prydnadsbutik som ligger vid Andréemuseet med en butiksyta på cirka 5m².

Ljusverkstaden som finns på Sjögatan besöktes också. Detta är verkligen värt ett besök, helst dom ljus som är handstöpta i olika matchande färger kombinationer och handskurna. Man har koncentrerat sig på diverse ljustillverkning i olika storlekar.

Men man får inte glömma dom legendariska polkagrisarna. När jag var tio år var jag där för första gången, det var på en skolresa och jag gick på mellanstadiet. Om jag minns rätt så fanns det då endast en smak, men i olika storlekar. Men nu finns det olika former så som raka, platta, skruvade med mera, och i många olika smaker. Att se tillverkningen av alla dessa godsaker som görs bakom glas är intressant och hur fort det går.

Att parkering på torget i Gränna är svårt på grund av alla som är på besök.

Fortsättningen av resan gick nu mot Ekoparken Omberg. På vägen passerades ekocafé med trevlig vy ut mot Vättern och Visingsös norra udde. Det gjordes en avstickare till Alvastra klosterruin, eftersom klosterruinen bara ligger ett lite stycke från Ombergs turisthotell där vi skulle svänga av.

Själva vägen igenom Omberg går bland annat igenom en bokskog med en härlig naturupplevelse. Hela resan igenom är trevlig. Det finns flera ställen man kan stanna på, gå runt och insupa naturen, vyerna och fågelkvitter. Även här har man låst fast sin kärlek med hänglås.

Passade på att stanna till vid Stocklycke hamn innan vi kom fram till Stocklycke vandrarhem där det blev kaffe och kaka. Här kan man vandra efter olika leder med dess naturupplevelser. Om man har ork så gå upp på Ombergs hjässa, där har man en vidsträckt utsikt, ta med vatten. Det finns trevliga fikaställen efter vägen med bland annat bänkar, så ta god tid på er och njut av vyerna.

Läs mer om Ekopark Omberg.

När vi efter mycket om och men kom till Vadstena, så var det dags att äta. Vi valde att äta på Rådhuskällaren men det finns andra ställen också, beroende på vad man känner för. I Vadstena har man både slott, kloster och smalspårig järnväg att besöka och titta på. Det finns under dagtid guidade turer på slottet. Att promenera på strandpromenaden och intilliggande parken är att rekommendera.

På vägen hem så valde vi att åka över Motala. Vi stannade till vid Stora Hammarsundet, där det medhavda sista kaffet gick åt.

Text och foto:
Håkan Segerberg

You May Also Like