Rötmånaden och konspirationsteorier

Det är rötmånad. Det är den period under högsommaren då märkliga saker kan hända enligt folktron. Historier om kalvar med två huvuden som har fötts och annat märkligt. Men mest handlar det om att maten kan bli skämd och otjänlig på grund av sommarens värme som oftast kulminerar vid denna tid som kallas rötmånaden.

Talet om rötmånaden har sitt ursprung i Bondepraktikan i den tid då det inte fanns möjligheter att hålla maten kall som vi kan i dag med kylskåp och frysar.

Att folk förr också trodde på troll och inte minst tomtar är inget nytt. Nu finns dock dessa tomtar och troll i livs levande form som vi i veckan som gick fick ett avskräckande exempel på när den förra (?) sexrådgivaren Katarina Janouch likt övriga troll som ikläder sig högerpopulismens tomtekostym önskade att den amerikanske rapparen ASAP Rocky och hans följe ägnat sig åt gruppvåldtäkt istället för det gatubråk som de fick uppsöka Kronobergshäktet och domarskranket för. Orsaken, enligt sexrådgivaren var att det var värre att konfronteras med en afghansk flykting. Se där ett råd från yrkeskunskapen…

Men i år, och kanske även tidigare år med, tycker jag nog i alla fall att det tydligaste exemplet på rötmånadens märkligheter är alla konspirationsteorier som flödar och främst då på sociala medier. Måste erkänna att jag blir irriterad på dessa konspirationsteoretiker som breder ut sig.

När Greta Thunberg har en t-tröja med ett anti-fascistiskt slagord sätter högern i gång ett jävla hallå och helt plötsligt utmålas hon som en hemlig aktivist för AFA! För helvete, tröjan finns överallt att köpa precis som tröjor med Che Guevara!

När tjejen i Skåne råkar ut för en busschaufför som får för sig att vädra sin bigotta kvinnosyn och avvisar henne från bussen för att han tycker att hon är för lättklädd. Detta blir då på sociala media ett tecken på att det skulle pågå en islamistisk kampanj för att införa sharialagar i Sverige! Händelsen skulle vara och vara ett led i detta enligt konspirationsteoretikerna.

Rättegången om simpelt gatubråk, som jag nämnde tidigare, blir likaså något som väcker till liv som det verkar varenda islamofobisk tokstolle och andra med anti-muslimska, feberheta stolligheter i skallen. En halvkriminell tonåring som råkar i bråk med ett gäng av maxade kändisar blir föremål för de mest utspekulerade konspirationsteorier om diverse olika terrorceller, Al-Qaida osv. En tatuering som målsägaren bär ges osannolika proportioner och tas för “bevis” att det existerar sådana islamistiska celler i Sverige som utgör ett direkt hot enligt samma tokstollar bland islamofobiska högerpopulister. Tala om rötmånad där överhettade hjärnor går i spinn och högerpopulister firar triumfer.

Dessa vansinniga galenskaper och tokigheter med deras generaliseringar förgiftar debatten och allt vett och sans slängs överbord. Stolligheterna, ryktena, generaliseringarna, fördomarna mynnar ut i rasism och desinformation sprids utan minsta eftertanke. Jag ser hur annars vettigt folk fångas in, nappar på betet och låter sig bli kolportörer för eländet.

Fan, inte undra på att man förundras över folks oförmåga att kritiskt granska och ifrågasätta innan de sprider skiten. Frågan är om inte detta är det främsta tecknet på rötmånaden!

Ingemar E L Göransson

You May Also Like