4/12 Israel and the West’s War on Itself

 The arrest warrants by the International Criminal Court (ICC) against Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and former Defense Minister Yoav Gallant are a diplomatic disaster for Israel, reported The Economist.

The real earthquake is the fact that this is the first time in the history of the ICC that a pro-western leader is held accountable for war crimes. … Läs mer “4/12 Israel and the West’s War on Itself”

Read more

“Alar talar med” – Samtal med tre röster från lokalradion P4 Sörmland

Alar Kuutmann har under åren haft en lång rad samtal med kända Eskilstunaprofiler. Samtalen äger rum på Ebelingmuséet i Torshälla. Ebelingmuséet som fått sitt namn efter konstnären Allan Ebeling (1897-1975) Från 1930-talet och till sin död var Allan Ebeling verksam i Torshälla.

Alar Kuutman är själv Torshällabo så det faller sig naturligt att samtalen hålls på hans hemmaplan.… Läs mer ““Alar talar med” – Samtal med tre röster från lokalradion P4 Sörmland”

Read more

Tidningen Folkbladet läggs troligtvis ned

Tidningen Folkbladet, med huvudredaktion i Norrköping, kan komma att läggas ned lagom till årsskiftet. Ägaren, NTM Media, informerade personalen på tidningen om sina nedläggningsplaner under onsdagsmorgonen. Inom kort inleds MBL-förhandlingar. Därefter väntas ett definitivt beslut.

Folkbladet beskrivs som en fristående socialdemokratisk dagstidning, utgiven i Norrköping. Förutom i Norrköping har Folkbladet stor spridning i Finspång. Bland ledarskribenterna märks Widar … Läs mer “Tidningen Folkbladet läggs troligtvis ned”

Read more

Julian Assange fri efter uppgörelse med USA – Har återvänt till Australien

Journalisten Julian Assange har släppts fri, lämnat Storbritannien och återvänt till sitt hemland Australien.

Han har under de senaste fem åren suttit frihetsberövad i ett högsäkerhetsfängelse i Storbritannien. Till fängelset fördes han från Ecuadors ambassad i London av brittisk polis. Till ambassaden hade Assange tagit sin tillflykt för att undkomma utlämning till USA, där han hotades av ett … Läs mer “Julian Assange fri efter uppgörelse med USA – Har återvänt till Australien”

Read more

Gunnar Wall har fått “Guldspaden” för sin forskning om Palmeutredningen – För andra gången!

Årets vinnare av Grävande Journalisters pris Guldspaden har utsetts. I bokklassen blev det journalisten och författaren Gunnar Wall som i hård konkurrens tilldelades det prestigefyllda priset.

Priset till Wall grundade sig på hans senaste bok, Rättsskandalen Olof Palme, om utredningen av mordet på Olof Palme.

Redan 1998 fick Gunnar Wall Guldspaden, då för hans första bok om … Läs mer “Gunnar Wall har fått “Guldspaden” för sin forskning om Palmeutredningen – För andra gången!”

Read more

Journalister sviker – blundar för sin viktigaste uppgift

Emma Lundströms text har tidigare varit publicerad i nättidningen Internationalen.

Jag tänker på barn. Jag tänker på att få vara barn i lugn och ro. Att få ta sin tid. Att hitta en gammal trädrot i sanden och göra den till ett metspö i ett alldeles eget innanhav. Att få stå där och bara vara. Utan rädsla.

Och … Läs mer “Journalister sviker – blundar för sin viktigaste uppgift”

Read more

Gunnar Johansson – Hufvudstadsbladets legendariske krigsreporter

Rolf Karlman:

När Kjell Westö skrev sin hyllade bok “Skymning 41” är en av huvudpersonerna journalisten Henry Gunnars. Westö har berättat att han hade Hufvudstadsbladet legendariske reporter Gunnar Johansson till förebild och inspirationskälla.

Olavi Paavolainen skrev i sin berömda bok från krigsåren “Finlandia i moll” om vännen och krigskorrespondenten Gunnar Johanssons död 15 maj 1942 på slagfältet i … Läs mer “Gunnar Johansson – Hufvudstadsbladets legendariske krigsreporter”

Read more

Om behovet av det skrivna ordet med rötter i arbetarklassen och klasskampen

I denna artikel tar Anders Karlsson upp nödvändigheten av insatser för en kultur som uppmuntrar och stödjer inte bara läsandet utan också skrivandet inom arbetarklassen. Detta som ett led i strävandena att skapa ett jämlikt, hållbart och anständigt samhälle.

Ann-Sofie Hermansson uppvisar, utifrån vad som är gängse inom dagens socialdemokrati, en något annorlunda arbetslivskarriär. Som ung var hon … Läs mer “Om behovet av det skrivna ordet med rötter i arbetarklassen och klasskampen”

Read more

Erik Eriksson – skönlitterär författare och journalist som tidigt skildrade USA:s aggression i Vietnam

Erik Eriksson avled 2021. Han var född 1937. Som bevakare och skildrare av det, då som nu, dominerande NATO-landet USA:s kontrarevolutionära och nykolonialistiska angreppskrig i Vietnam hade Erik Eriksson stor betydelse. Han bidrog i hög grad till att många i Sverige fick upp ögonen för stormaktens grymma krigföring. Hans bevakning resulterade också i böckerna Dagbok från Nordvietnam (1969), … Läs mer “Erik Eriksson – skönlitterär författare och journalist som tidigt skildrade USA:s aggression i Vietnam”

Read more

Farligt att vara grävande reporter

Hot, hat, misshandel och mord. I dagens digitala värld är lätt att sprida desinformation, hot och hat som triggar till masshysteri och pöbelfasoner.

Ett tydligt exempel är den pöbelhop, uppeggade av Donald Trump, som stormade Kapitolium 6 januari i år.

Många yrkesgrupper är i skottlinjen, till exempel politiker, domare och åklagare. Framför allt de som jobbar mot kriminella … Läs mer “Farligt att vara grävande reporter”

Read more

Kortpresentation: Ellen Rydelius (1885 – 1957)

Ellen Rydelius växte upp i en grosshandlarfamilj i Norrköping. Hon studerade först på Lyceum i Stockholm, som då var en flickskola där flickor från medel och överklass fick sin grundläggande utbildning. Därefter fortsatte hon på Universitetet i Uppsala. Studievalet föll på slaviska och romanska språk.

Hennes journalistiska bana inleddes  genom en anställning på Svenska Dagbladet, åren 1908 till … Läs mer “Kortpresentation: Ellen Rydelius (1885 – 1957)”

Read more

Kortpresentation: Barbro Alving (1909 – 1987) 

Barbro Alvings  mor Fanny kom ursprungligen från Selaön utanför Stallarholmen i Sörmland. Där, vid Ytterselö kyrka, vilar hela familjen Alving. Även Barbro,  eller Bang som hon kallades för som journalist.

Bang kom från en högborgerlig släkt. Sina första stapplande steg som journalist tog Barbro Alving på Dagens Nyheter. Då var hon i tjugoårsåldern bara. Barbro fick ett kort … Läs mer “Kortpresentation: Barbro Alving (1909 – 1987) ”

Read more

Viktorijas vardag – plugg och juicepress

Bilden visar Viktorija Lutere i ett stort klassrum på S:t Eskils Gymnasium. I händerna håller hon Step-Up juice. Foto: Azahel Miranda.

I dag säger vi hallå där till Torshällabon Viktorija Lutere. På fritiden driver hon företaget Step-Up. Hon tillverkar och säljer färskpressad juice – samtidigt som hon läser andra året på gymnasiet.

Varför valde du att starta ditt … Läs mer “Viktorijas vardag – plugg och juicepress”

Read more

Mordet på Olof Palme – Journalisten Bo G Andersson kritiserar utmärkelse till Thomas Pettersson

Det var fel av föreningen Grävande Journalister att tilldela Thomas Pettersson årets Guldspade. Det menar förre DN-journalisten och tidigare medlemmen av Guldspade-juryn Bo G Andersson.

Thomas Pettersson var den som i tidskriften Filter, och senare i boken Den osannolika mördaren, pekade ut den så kallade Skandia-mannen som Olof Palmes mördare. Pettersson och Filter namngav också den utpekade … Läs mer “Mordet på Olof Palme – Journalisten Bo G Andersson kritiserar utmärkelse till Thomas Pettersson”

Read more

Den legendariske journalisten Åke Ortmark har avlidit

Åke Ortmark avled igår, efter en tids sjukdom. Han blev 89 år.

Ortmark blev under 60-talets inledande år känd som en i den legendariska journalisttrion de tre O:na. De två andra i trion var Gustaf Olivecrona och Lars Orup.

Ortmark, Olivecrona och Orup var en samverkande trio, som under framför allt valrörelserna – på den tiden, med tvåkammarriksdagen, … Läs mer “Den legendariske journalisten Åke Ortmark har avlidit”

Read more

Slovakisk korruptionsavslöjande journalist mördad i sitt hem

Slovakien skakas av mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak, 27, och hans flickvän Martina Kuznirova.

Kuciak hade tre år arbetat på nättidningen Aktuality.sk ägd av Springerpressen. Han höll på med en serie artiklar om den italienska Ndrangheta-maffians förbindelser med ekonomiska och politiska makthavare i Slovakien.

I en intervju P1:s Studio Ett säger frilansjournalisten Hynek Pallas att det … Läs mer “Slovakisk korruptionsavslöjande journalist mördad i sitt hem”

Read more

Ledare – Rapporteringen om Venezuela i svenska medier: ett journalistiskt haveri

Källkritiken offrad på klassinstinktens altare

Nyhetsrapportering ska vara relevant,allsidig och saklig, det vill säga faktabaserad. Om en rapportering  kan uppfattas som ställningstagande för en part i en konflikt, ska denna partiskhet vara grundad i fakta.

En objektiv rapportering kan alltså vara partisk. Men den måste alltid vara korrekt, baserad på professionell källkritik,  och den får inte utesluta relevanta … Läs mer “Ledare – Rapporteringen om Venezuela i svenska medier: ett journalistiskt haveri”

Read more