eFOLKET-foto: Gunnar Gustafsson

Erik Eriksson – skönlitterär författare och journalist som tidigt skildrade USA:s aggression i Vietnam

Erik Eriksson avled 2021. Han var född 1937. Som bevakare och skildrare av det, då som nu, dominerande NATO-landet USA:s kontrarevolutionära och nykolonialistiska angreppskrig i Vietnam hade Erik Eriksson stor betydelse. Han bidrog i hög grad till att många i Sverige fick upp ögonen för stormaktens grymma krigföring. Hans bevakning resulterade också i böckerna Dagbok från Nordvietnam (1969), Här är Nordvietnam! (1970) Folket som segrade (1975).

Hans skönlitterära produktion var mycket omfattande. Här ska jag fokusera på romanen Det brinnande havet (Ordupplaget, 2008) Den inledde en svit om fyra verk, och följdes upp av de tre romanerna Den blå stranden, Den sista stormen och De mörka molnens tid. Sviten går under namnet Kärlek och Krig – En svenska familjesaga, och sträcker sig från 1799 fram till 1945.

Inledningen på Det brinnande havet är följande: Postbåten som går mellan Grisslehamn och Åland förliser i en storm hösten 1799. Ombord finns tre män. Vid rorkulten satt Nils Nygren far till Johanna Nygren. Johanna kommer att få huvudrollen I den här mycket historiskt intressanta romanen. Vid sidan av Johanna så kan man nog även konstatera att det är själva Ålands Hav som har huvudrollen i den här sviten av romaner. Författaren Erik Eriksson många år i Grisslehamn. Där han bedrev  har forskat och kartlagt de här personernas liv som förekommer I de fyra böckerna .

Romansviten blev en stor framgång.

Men tillbaks till romanen. Sverige är vid slutet av 1700 – talet och en bra bit in på 1800 talet ett mycket fattigt land . Det råder en spänd stämning runt Ålands hav på grund av att Ryssland har invaderat Finland samt även intagit Åland. Den dåvarande ryske tsaren heter Paul I. Han styrde Ryssland åren 1796 till 1801 – då han blev mördad av en av sina egna livvakter.

Paul I avlöstes sedan av den blott 23-årige Alexander I – tsar fram till 1825. Rysslands utrikespolitik var under denna period tämligen aggressiv. Det spända och osäkra läget präglar alltså den storpolitiska miljö som omger romanens Johanna Nygren.

Hon jobbar som servitris på ett hotell i Grisslehamn och ser och hör hur diskussionerna går, genom dem som tar in på hotellet. Johanna är en både tuff och nyfiken tjej på knappt tjugo. Hon lär så småningom känna några som bevakar Ålands Hav från en utsiktsplats belägen några hundra meter från Hotellet. Där har de fri sikt ut mot havet. En dag står Johanna vid utsiktsplatsen och får då i sin kikare syn på ett stort antal ryska kosacker komma ridande över isen från Eckerö beläget längst ut på den nordvästra delen av Åland. Det är cirka tre mil mellan Grisslehamn och Eckerö.) Detta utlöser en febril aktivitet . En person som nyligen har anlänt till Grisslehamn från att ha ägnat sig åt att ha rest runt anonymt I gränstrakterna mellan Ryssland och Finland, spionerat alltså, beger sig skyndsamt ner till Stockholm för att där rapportera vad som händer däruppe vid Grisslehamn. Kungen vid den här tiden heter Gustav IV Adolf (1778-1837). Kungen är också överbefälhavare. Han anses vara en svag och initiativlös kung. Samtidigt pågår förhandlingar i huvudstaden om att bygga ut systemet med observationsplatser från Gävle och ner till Grisslehamn, och vidare ner till Stockholm. Chef för det projektet blir en en sergeant från Svea Livgarde med namnet Kristoffer Lundberg. Mellan Johanna och denne sergeant uppstår så småningom en kärlekshistoria.

Nu kanske någon läsare rynkar på näsan lite, men det visar sig bli en början till en släktsaga som sedan vindlar sig genom historien ända fram till slutet av det andra världskriget. Med väldigt mycket historiskt material inblandat i berättelsen. Jag kan som många andra instämma I att de här romanerna är både mycket spännande läsupplevelser där man får en inblick I hur livet kunde se ut för de som bodde precis intill Ålands hav då I dessa oroliga tider. Ja man kan faktiskt dra vissa likheter med vår egen nutid när vi ser ett imperiesträvande Ryssland, som återigen angriper ett av sina grannländer.

Ett av syftena som Erik Eriksson hade då han skrev Det brinnande havet och de tre övriga romanerna om familjen Nygren i Grisslehamn, var att peka på hur nära världen det lilla samhället ligger. Detta uttryckte Erik Eriksson också, när han var klar med sviten.

Förutom dessa historiska romaner skrev Erik Eriksson ett trettiotal deckare . Här är några av dessa titlar Vårt hjärta dog i New York , Under stjärnorna, Råttornas vinter och Jag såg kärleken och döden. Den senare boken handlar om Erik Erikssons tid som utrikesreporter på Sveriges Television.

Kjell Andersson

Lite korta fakta om Åland som består av mer än 6700 öar varav 60 är bebodda. Åland är självständigt med egen flagga, egna frimärken och egna registreringsskyltar på bilarna. Det bor nästan 30000 invånare på Åland varav 11500 i huvudstaden Mariehamn. Till de viktigaste näringarna räknas sjöfart , handel, jordbruk och bankverksamhet. År 1921 beslöt Nationernas Förbund att Åland skulle bli en del av Finland som en autonom region .ett Internationellt avtal deklarerade samtidigt Åland som en demilitariserad zon. Det får alltså inte finnas några militärer på Åland. År 1940 slöts ett fredsfördrag mellan Finland och Sovjetunionen. Det anses idag vara problematiskt eftersom det säger att Ryssland ska övervaka demilitariseringen på Åland. 1947 bekräftades Ålands demilitarisering. Dessa faktauppgifter är hämtade från Dagens Nyheters söndagsupplaga 22 maj 2022.

You May Also Like