Kortpresentation: Ellen Rydelius (1885 – 1957)

Ellen Rydelius växte upp i en grosshandlarfamilj i Norrköping. Hon studerade först på Lyceum i Stockholm, som då var en flickskola där flickor från medel och överklass fick sin grundläggande utbildning. Därefter fortsatte hon på Universitetet i Uppsala. Studievalet föll på slaviska och romanska språk.

Hennes journalistiska bana inleddes  genom en anställning på Svenska Dagbladet, åren 1908 till 1909.

Hon bytte sedan arbetsgivare och gick över till Dagens Nyheter (1909 till 1914). Så småningom hamnade hon på tidningen Idun (1921-23).  Samtidigt deltog Ellen Rydelius i kampen för kvinnlig rösträtt, sida vid sida med sin kanske mer namnkunniga svägerska Elin Wägner. Ellen gifte sig nämligen med Elin Wägners bror Harald . Han blev sedan journalist på Aftonbladet, med placering i Paris.

Ellen hade läst ryska i Uppsala, och bestämde  sig för att efter åren som journalist i Stockholm resa till staden Kazan i det dåvarande Sovjetunionen. Där stannade hon i ett år för att  förkovra sig i ryska språket.

Väl hemkommen från Kazan tog Ellen Rydelius karriär en oväntad vändning. Häng med nu…Hon började översätta de ryska klassikerna till svenska och blev därmed en av vårt lands mest flitiga och respekterade översättare av den ryska litteraturen. Här ett par exempel av romaner som Ellen översatte:

Brott och Straff och Idioten av Fjodor Dostojevskij, dramat Måsen av Anton Tjechov, Krig och Fred av Leo Tolstoj, Kappan av Nikolaj Gogol samt Fäder och söner av Ivan Turgenjev.

Samtidigt började Ellen resa runt i Europa och besöka ett antal huvudstäder som hon sedan skrev resehandböcker om. Hon blev under mellankrigstiden vårt lands mest framgångsrika och kända resehandboksförfattaren. De städer hon skrev om var Paris, Budapest, Madrid, London, Berlin och Rom. Hennes favorit bland Europas huvudstäder var Rom. Dit Ellen reste ett flertal gånger. Hennes bok om Rom, med titeln Rom på åtta dagar, såldes med stor framgång ända in på 1960 -talet. Samtidigt som hon ägnade sig åt detta omfattande författarskap reste hon runt i Sverige och höll föredrag om de europeiska städerna, inför fullsatta hus. Ellen Rydelius blev så en framstående folkbildare, under den här perioden. Hon fick redan då hjälp med att skriva sina omtyckta resehandböcker av sin enda dotter, som hette Maria men som oftast kallades för Ria. Denna Ria Wägner blev så småningom en av vårt lands allra första TV-kändisar. Ria Wägner klev in i  rutan redan 1956, i televisionens barndom, och gjorde då ett populärt program som hette Hemma.

Ria Wägner 1952. Hon var i sin ungdom medlem i Clarté och Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, och aktiv i kampen mot fascism och nazism.

Tilläggas skall också att det i år är exakt hundra år sedan som den allra första kvinnan valdes in i den dåvarande andra kammaren. Den Kvinnans namn var Kerstin Hesselgren. Hon växte upp i i Gästrikland. Det finns för övrigt en gata uppkallad efter henne i Hofors.

Kjell Andersson

Kerstin Hesselgren. Bild från firademokratin.riksdagen.se.

You May Also Like