Regeringen i Bratislava har hetsat mot landets grävande journalister.

Slovakisk korruptionsavslöjande journalist mördad i sitt hem

Slovakien skakas av mordet på den undersökande journalisten Jan Kuciak, 27, och hans flickvän Martina Kuznirova.

Kuciak hade tre år arbetat på nättidningen Aktuality.sk ägd av Springerpressen. Han höll på med en serie artiklar om den italienska Ndrangheta-maffians förbindelser med ekonomiska och politiska makthavare i Slovakien.

I en intervju P1:s Studio Ett säger frilansjournalisten Hynek Pallas att det är fel att se korruption som något nytt fenomen i Centraleuropa. Privatiseringarna som tog sin början efter den så kallade “kommunismens” fall var korrupta från början menade Pallas. Partierna likaså. Massmedia i länder som Sverige har inte haft någon uppmärksamhet riktad mot detta. Pallas har naturilgtvis rätt. Tilläggas kan, och bör, att EU varit ytterst pådrivande i privatiseringspolitiken. Medlemskap i EU erbjöds inte om det statliga ägandet inte avskaffades och kapitalismen fick fullt spelrum. “Marknadsekonomi och demokrati” var mantrat som användes. Vilket betydde kapitalism, borgerliga partibildningar och något slags parlament.

Trots att allmänheten i Slovakien inte varit okunnig om förekomsten av korruption, har dubbelmordet skickat en chockvåg genom landet. En minister har avgått. Sju personer har anhållits.

Premiärminister Robert Fico har har gjort sej känd för att kritisera journalister. Pallas pekade på hur Fico kallat kritiska journalister för “smutsiga, antislovakiska prostituerade”. Och likadant är det i Tjeckien där presidenten Milos Zeeman till och med skämtat om att mörda journalister. Tjeckien har redan två fall av journalister som försvunnit och aldrig hittats.

Nu går Ficos ut och utlovar en miljon euro till den som kan tipsa om mördarna. Men bollen är i rullning. Alla slovakiska tidningar har publicerat Kuciaks sista ofullbordade artikel. Det verkar också som Ndranghetan koncentrerat sej på korruption inom jordbruket så här kan stora summor av EU-stödet runnit ner i maffiafickor.

Stora demonstrationer planera nu över hela Slovakien. Slutligen finns anledning att påminna om att en journalist på Malta sprängdes i sin bil under 2017. Daphne Caruana Galizia höll liksom Kuciak på med grävande journalistik om just korruptionen.

Kommer dubbelmordet på Kuciak och Kuznirova  att bli upptakten till en motoffensiv från de demokratiska krafternas sida? Eller kommer självcensuren att lägga ett filter över medierapporteringen i Europa?

Peter Widén

You May Also Like