Skolan som vinstmaskin – Och hur man som ägare av en skola kan vara fördomsfri på arbetstid och rabiat islamofob på fritiden

I senaste numret, nummer 36, av Dagens Samhälle (DS), som ges ut av SKR (Sveriges kommuner och regioner), är första sidans rubrik Skolan som vinstmaskin.

Förslaget om att sänka skolpengen har satt ny fart på friskoledebatten… DS har granskat friskolornas ekonomi och funnit bolag som gör kanonresultat, skriver DS.

I sin granskning pekar DS på British Schools i Eskilstuna som en av dessa vinstmaskiner. De senaste 5 åren har vinstmarginalen legat stadigt mellan 14-18 procent, vilket betyder att av varje hundralapp Eskilstuna kommun betalat i skolpeng blir cirka 15 kronor profit. Det är pengar som gått direkt ner i fickan på skolans två ägare, Thomas Jarlsbo och Peter Klerell.

Ägarna plockar regelmässigt ut hela vinsten i aktieutdelning till sig själva. Det har betytt aktieutdelningar på mellan 10,5 och 15,5 miljoner årligen de senaste åren, skriver DS

Sedan 2015 har det blivit 63 miljoner som de båda ägarna plockat som aktieutdelning. Det är pengar öronmärkta för skolundervisning som “omvandlats” i någon slags förunderlig metamorfos till privata vinster.

När DS frågar Peter Klerell varför man inte satsat dessa 63 miljoner på förbättrad att förbättra skolan svarar han:

Det är våra pengar, och vad vi gör med dem är upp till oss. Ingen annan – eller någon ny lagstiftning – ska styra över vad vi gör med pengarna.

Peter Klerell – girig och arrogant.

Så här ser systemet och reglerna ut. Det är bara för kommunerna att bita i det sura äpplet och betala skolpengen till de privatskolor som driva av vinstbegär. Sedan kan man oja sig över giriga ägare som stoppar pengar i egna fickor.

Det skulle de som älskar reformen kanske tänkt på tidigare.

Nu är det inte första gången British Schools i Eskilstuna hamnat i strålkastarljuset. Genom åren har det varit åtskilliga “kontroverser” mellan skolan och kommunen som resulterat i överklaganden av kommunala beslut. Britisch Scools hävdar att kommunen fuskar och man vill ha mer pengar. Privatskolan hävdar att man får för låg skolpeng, samtidige som pengar blir över och delas ut som vinster till ägarna

Förvaltningsrätten har genom åren dömt till förmån för båda sidorna.

För några år sedan anklagade British Scools kommunen för att man fått för lite betalt för sina lokalkostnader. I den tvisten fick Britisch Scools rätt i högre instans och kommunen fick punga ut med ytterligare 3,5 miljoner kronor.

Kommunen hade gett bidrag till skolans lokalkostnader enligt den lokalhyra skolan hade. Men regelverket säger att friskolorna ska ha en ersättning som motsvarar kommunens genomsnittskostnader för de egna skolorna. I det här fallet var kommunens egna genomsnittskostnader högre än kostnaden Britisch Scools hade. Det betyder att friskolan får högre bidrag än den hyra man har.

Det är absurt att man kan får högre hyresbidrag än vad man har i hyreskostnad. Men så ser reglerna ut. Tänk om man fick bostadsbidrag på motsvarande sätt. Hyran är 7000 kronor i månaden – och man får 8000 i bostadsbidrag.

Islam är en “mordiskt sekt”

Största stormen kring British Schools var nog 2016 då Thomas Jarlsbo gick ut offentligt, bland annat på facebook, där han skrev att islam är en “mordisk sekt” och muslimer “bigotta förståndshandikappade”. I efterhand har han justerat sin inställning till “alla representanter för religiösa samfund är bigotta förståndshandikappade”.

I samma veva delade har islamofoba inlägg från den högerextrema sajten Avpixlat.se. Han skrev:

Kan man vara muslim och inte följa koranen? Och om man inte följer koranen, varför är man då muslim? Vi kan alltså inte skilja på muslimer och militanta islamister. Antingen är man muslim eller inte.

Dessa uttalande i värsta Donald Trump-anda var så grova att till och med det moderata kommunalrådet Jari Puustninen tvingades till en klädsamt pliktskyldig reaktion:

När jag fick höra det här blev jag förskräckt. Jag blev väldigt häpen att man som ägare av en skola kan gå ut med ett sådant här uttalande. Jag tycker det är bra att åklagaren tar tag i den här frågan, Jari Puustinen till P4 Sörmland 16 april 2016.

Chefåklagare Henrik Olin inledde en förundersökning om hets mot folkgrupp. Förundersökningen lades dock ner – med den något krystade motiveringen:

Jag konstaterar att de här uttalandena objektivt sett utgör hets mot folkgrupp, men när man väger samman svensk lagstiftning och vad europadomstolen säger om mänskliga rättigheter och yttrandefrihet, så finns det enligt min bedömning inte förutsättningar för en fällande dom vid åtal, sa Henrik Olin till Sveriges Radio 20 maj 2016.

Även imamen Abd al Haqq Kielan i den stora moskén i Eskilstuna reagerade starkt på de anti-islamistiska åsikter som Thomas Jarlsbo, delägare och styrelseledamot i British Scools gett uttryck för på Facebook:

Man blir upprörd eftersom det handlar om en person som ska sprida kunskap bland ungdomar och samtidigt har helt motsatta värderingar själv. Han borde ägna sig åt annat typ av verksamhet. Det är tydligt att han vill sko sig på skolverksamheten, och det är hyckleri. British Scools drivs med skattemedel genom Eskilstuna kommun. Eskilstuna kommun borde agera. Vi måste tänka på de anställda och barnen. En uppsnyggning av ägarförhållanden på skolan vore välkommet, säger imam Abd al Haqq Kielan till Sveriges Radio 15 april 2016.

Abd al haqq Kielan vid besök i Ebeling-museet. Foto: Rolf Waltersson.

Från skolans sida blir det pinsamt när man försöker förklara och släta över dessa islamofoba uttalanden från Thomas Jarlsbo:

Thomas Jarlsbo uttalade sig i egenskap av privatperson och inte som delägare i British Schools, säger skolföretagets vd Jakob Ladenstedt, enligt Sveriges Radio 15 april 2016.

Man kan alltså vara fördomsfri och vidsynt på arbetstid och rabiat islamofob på fritiden. Det liknar personlighetsklyvningen hos Doktor Jekyll och Mr Hyde.

Thomas Jarlsbo har också, enligt uppgifter i Eskilstuna-Kuriren 15 april 2016, kallat Ylva Johansson (S), arbetsmarknadsminister och ansvarig för etablering av nyanlända för “stalinistisk kommunist” och “korkad politiker” som “kombinerat sin dumhet med makt och ideologisk blindhet”.

Han skriver vidare att han ska ge sig själv chansen att “oavbrutet häckla henne – och njuta av det”.

Vidare: Den sittande regering (2016) är “Den mest inkompetenta regeringen genom alla tider och alla länder. Och då undantar jag inte Mugabe”.

Så kan man tycka och säga och samtidigt vara lämpad att äga och sköta en skola där ungdomar förhoppningsvis (?) fostras till fördomsfria och toleranta medborgare, samtidigt som man mjölkar skolan på skattepengar som stoppas i egen ficka..

Jag ska inte säga vad jag innerst inne tycket, för då blir jag anklagad för förtal och “hets mot privatskoleägare”.

PS. Abd al Haqq Kielan föddes 1941. Hans namn var från början Leif Karlsson. Han kom i kontakt med islam i samband med en resa till Marocko 1963. 1884 konverterade han till islam.

Numera är han imam för den stora moskén i Eskilstuna.

Rolf Waltersson

You May Also Like