Tänka sig att ett kommunistvälde tillåter privata skolor i vinstintresse.

Friskolebranschen ett lönsamt lurendrejeri – Politiker slår mynt av egna skolbeslut

Jag fick syn på en artikel i SvD som handlar om att politiker är överrepresenterade som ägare och styrelseledamöter i friskolor. Artikeln utgår från boken: “De expansiva”, som är skriven av Marcus Larsson, tankesmedjan Balans.

Tyvärr är artikeln i SvD låst så den går bara att läsa rubriken och lite av ingressen om man inte betalar.

Däremot hittar jag en recension av boken i Aftonbladet.

Jag hittar också ett inlägg från Marcus Larsson som han skrivit i tankesmedjan Balans och som handlar om förarbetet till boken.

En del av boken handlar om att det är många politiker, och f.d. politiker som nu är ägare, delägare av privatskolor, samt politiker som sitter i styrelser. Och det är politiker som tidigare varit pådrivande vid införandet av friskolereformen 1992.

Marcus Larsson nämner inga namn: “Man ska vara försiktig med att peka ut människor. Debatten på sociala medier kan ibland bli hätsk och tankesmedjan Balans är inte ute efter att hänga ut individer. De här personerna har inte gjort något juridiskt fel”, skriver Marcus Larsson.

Däremot finns det länkar i artikeln där namn dyker upp.

Men för de som vill går det nog att sätta namn på många av de politiker som nu är med och snyltar på de frukter som växer på det nya “kunskapens träd”, d.v.s. friskolorna.

Här är några exempel:

Den börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen ägs av en före detta folkpartistisk politiker som suttit i partistyrelsen och gjort kort session i riksdagen.

I Tellusgruppen sitter ett liberalt före detta skolborgarråd i Stockholm, Tillika börsnoterade koncernen Aprendere.

Aprendrere Skolor AB ägs av en fortfarande aktiv skolpolitiker för liberalerna med en bakgrund inom politiken i Stockholms läns landsting.

Ordförande för bolaget är en före detta toppolitiker i samma landsting.

En f.d. toppolitiker för folkpartiet är tredje största ägare i Internationella Engelska skolan (IES)

En före detta moderat minister sitter i styrelsen för IES.

Watma Eduvation – med dotterbolag som Nordic International School och Fria Läroverket ägs av en av de moderata regeringstjänstemän som var med och tog fram friskolereformen.

Kunskapsskolans ägare är också en före detta moderatpolitiker.

Viljaskolan som nu etablerat sig i Göteborgs förorter ägs av två före detta socialdemokratiska kommunalpolitiker.

Raoul Wallenbergskolan ägs av en före detta parti- och statssekreterare för KD.

Socialdemokraten från Kungsbacka som nu äger Viljaskolan, ägde tidigare den skandalomsusade skolkoncernen Baggium.

Moderaten som ägde Watma Education var tidigare VD för konkursbolaget JB-Education (John Bauerskolorna).

Folkpartisten som äger Tellusgruppen var tidigare ägare av Hälsans Förskola som ertappades av Uppdrag granskning när de gav vatten och knäckebröd till förskolebarn.

Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) ägs av en f.d. socialdemokratisk toppolitiker.

Friskolornas Riksförbunds (FR) nuvarande ordförande är före detta centerpartistisk politiker.

Bland tidigare ordförande och ledamöter för FR hittar man två tunga socialdemokratiska politiker, en miljöpartist och en folkpartist.

VD för FR är moderat kommunpolitiker i Stockholms stad.

När friskolereformen drev igenom 1992 av regeringen Carl Bildt (M), talade man om de små byskolorna på landet som skulle räddas av föräldrakooperativ. Det pratades också om små skolor som drevs av eldsjälar med alternativa pedagogik, och så vidare.

Nu ser vi att det blivit ett fåtal stora skolkoncerner som dominerar “marknaden”, och att de stora skolorna köper upp de små.

“Medborgarnas stöd för den svenska marknadsskolan är minimal. Enligt en undersökning gjord av SIFO står enbart sex procent av svenskarna bakom nuvarande lagstiftning”, skriver Marcus Larsson från tankesmedjan Balans.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like