Bildskapare: Ralph / Ralphs-Fotos / Pixabay.

Det korrupta nyliberala träsket måste dikas ut!

Vi på eFOLKET har gång på gång pekat på det absurda med det svenska systemet med “friskolor”.

Det handlar ju om privatägda skolor som finansieras med skattemedel men där profiterna går i de privata ägarbolagens fickor. Dessutom är all seriös expertis överens om att systemet med friskolor är en viktig drivande faktor bakom segregeringen och de därmed följande sociala problemen i vårt land och den ständigt ökande ojämlikheten.

Just nu är det den privata Thorengruppen som hamnat i sökarljuset. Skolkoncernen har struntet i att leva upp till lagens krav på undervisning och före detta anställda vittnar om hur personalen drillas i att ge de “rätta” svaren när skolinspektionen besökt koncernens skolor.

Skolor är bara ett av de områden som privatiserats under den nyliberala vågen. Den före detta socialdemokratiske ministern och kommunpolitikern Ilija Batljan sadlade om och kastade sig in i rollen som fastighetskapitalist.

Han grundade bolaget SBB (Samhällsbyggarna), med affärsidén att köpa upp kommunala byggnader, för att sedan hyra ut dom till kommunerna. Det handlar om skolbyggnader, vårdplatser med mera.

I ett radioinslag på P1 i morse (31 maj 2023) kunde vi höra hur majoriteten av politikerna i Härnösand med entusiasm svarade ja på Bajtjlans inviter. Kommunen fick ju ett antal miljoner på ett bräde och löfte om att SBB skulle sköta ruljansen. Det är som någon har sagt som att sälja bordssilvret och sedan hyra besticken för att kunna äta.

SBB lånade upp stora summor för att kunna göra sina köp. Då var räntorna superlåga. Nu står Batljan och SBB med tvättad hals. Konkurs hotar både bolaget och Batljan personligen. Och kommunerna vet inte vilka krafter som kommer att äga deras före detta fastigheter. Som man sa i reportaget: “Det finns väl ingen i Härnösand som idag tycker att utförsäljningen av fastigheterna var en bra idé.”

Men Batljan är ju inte ensam socialdemokrat som hoppat på det nyliberala privatiseringståget.

Den kände högersocialdemokraten Widar Andersson är ett exempel. Han arbetar som ledarskribent på Folkbladet i Östergötland men har också varit ordförande för Friskolornas Riksförbund. Han har också verkat som rådgivare åt friskolebolaget Academedia och åt vårdbolaget Carema. Det senare går numera under namnet Vardaga.

En annan socialdemokratisk kändis som skär guld i den privatiserade sektorn är före detta Robinsonvinnaren och riksdagsledamoten Jan Emanuel. Där handlade det om behandlingshem. Han tjänade en kvarts miljard när han sålde verksamhet.

Ytterligare en socialdemokrat som haft fingrarna i syltburken är f.d. justitieministern Tomas Bodström. Bl.a. satt han i styrelsen för friskolekoncernen Pysslingen där han haft ett aktieinnehav på 2,5 miljoner liksom det av oegentligheter omsusade fondbolaget Allra.

Bland borgerliga politiker är givetvis engagemang i privatskolesfären ännu mer vanligt. Den nuvarande skolministern Lotta Engholm satt innan hon fick ministeruppdraget i den privata skolkoncernen Tellusgruppens styrelse. Hon ägde 12 500 aktier i bolaget.

Vi kan alltså konstatera en symbios mellan privatkapital och politiska makthavare.

Vi på eFOLKET kan bara upprepa vad vi många gånger sagt. Verksamhet och resurser inom vård skola och omsorg ska ägas av samhället. En avprivatisering krävs!

Peter Widén

You May Also Like