De som flyr krigets Syrien är bara ekonomiska flyktingar enligt en del. Avfotograferad utskrift.

Även solen har sina fläckar – Diskriminering av flyktingar från Ukraina med “fel” hudfärg

Vi läser och ser bilder om det fantastiska mottagande flyktingarna från Ukraina får när de kommer till gränserna vid Polen, Rumänien och andra länder som gränsar till Ukraina. De får mat, varma kläder och hjälp med transporter vidare till andra länder i Europa där de förhoppningsvis också blir väl mottagna.

Men så läser jag att allt inte är soligt. Även solen har sina fläckar. Det vittnas om att till exempel flyktingar från Ukraina med romskt ursprung utsätts för diskriminering. Till exempel att de vägras stiga på tåg och bussar som går mot polska gränsen. Det vittnas även om att de motas tillbaka av polska gränsvakter.

“Omkring 400 000 romer beräknas ha bott i Ukraina när invasionen påbörjades”, skriver Omni.

Det vittnas om att studenter från afrikanska länder utsätts för diskriminering genom att de stoppas vid gränserna.

I Ukraina finns tusentals afrikanska studenter, runt 4 000 bara från Nigeria.

Migrantarbetare i Ukraina som kommer från Bangladesh, Indien och andra länder i sydostasien vittnar även de om liknande diskriminering.

För att inte sprida falska rykten har jag väntat med att skriva om det här i eFOLKET. Men nu tycker jag mig ha fått bekräftat från trovärdiga håll att sådan här diskriminering av flyktingar med “fel” ursprung förekommer.

“Hundratusentals människor flyr Ukraina sedan Ryssland startade sin invasion mot landet. Samtidigt kommer vittnesmål om att gränsvakter och poliser stoppat svarta personer från att gå ombord på bussar och tåg”, berättar SVT:s Afrikakorrespondent Johan Ripås i SVT Nyheter.

I samma inslag kan man läsa att den ukrainska parlamentsledamoten Lesia Vasalynko ber om ursäkt för särbehandlingen vid gränsen:

“Jag ber uppriktigt om ursäkt för den oacceptabla behandlingen från vissa myndighetsföreträdare i Ukraina. Alla utlänningar får lämna landet och nya uttalanden är på gång”, säger Vasylenko.

Tidningen Expo skriver:

“FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Filippo Grandi, sa på en presskonferens på tisdagen att han har tagit del av rapporter om diskriminering. Han säger att deras egna observationer bekräftar att diskriminering förekommit”, skriver Expo. Och man citerar Filippo Grandi:

“Det har varit olika behandling… Det ska absolut inte finnas någon diskriminering mellan ukrainare och icke-ukrainare, europeer eller icke-europeer. De flyr från samma risker”, säger Grandi.

Jag måste säga att jag inte är förvånad över den här formen av diskriminering. Både Polen och Rumänien har ju utmärkt sig tidigare för att vägra ta emot flyktingar, när det handlade om 2015 och den stora mängden flyktingar som kom till Europa från krigen i mellanöstern och från olika afrikanska länder.

Vi har ju BBC-reportrarna som förklarade: “Det är ju skillnad. Flyktingar från Ukraina är ju som vi. De är vita, blåögda och kristna”.

Samma tongångar hörs även på hemmaplan. I intervjun 30 minuter på SVT då Ulf Kristerson frågades ut av Anders Holmberg, sa Kristersson angående flyktingarna från krigets Ukraina:

“Nu har vi krigsflyktingar i vår omedelbara närhet. Det är en annan sak än att människor från Mellanöstern och Afrika kommer hit”. (ungefär 7 minuter in i programmet).

För några dagar sedan såg och hörde vi Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson för SD, förklara SD:s svängning som innebär att flyktingar från Ukraina ska undantas från partiets krav på asylstopp.

“Flyktingarna från Ukraina är riktiga krigsflyktingar jämfört med flyktingar från till exempel Syrien som bara är ekonomiska flyktingar”, säger Oscar Sjöstedt till Rapport.

Ett uttalande som till och med centerpartiets Martin Ådahl (han som fick en tavla med en brinnande LO-borg som pris för sin antifackliga linje) reagerade på:

“Det är verkligen vedervärdigt att SD ägnar sin energi kring flyktingkatastrofen efter invasionen i Ukraina åt att förklara varför andra familjer som flyr undan krig inte är riktiga flyktingar… Sluta sortera människor efter etniska bakgrund”, säger Martin Ådahl till Rapport.

Lästips:

Rolf Waltersson

De som flyr krigets Ukraina är riktiga krigsflyktingar, medan de som flyr krigets Syrien av en del kallas för ekonomiska flyktingar. Avfotograferad utskrift.

You May Also Like