“Den som inte arbetar skall heller inte äta” – Politiska rummet om arbete

Jag satt i bilen och lyssnade på P1. Det var ett avsnitt av “Politiska rummet” som handlade om arbete. Jag skrev inga anteckningar så det jag refererar är hämtat ur mitt bristfälliga minne. Programmet presenteras med orden:

“Vad är arbete? Platon och Aristoteles såg ner på arbete. Arbete var slavgöra. Idag blåser det politiska vindar åt ett håll Läs mer ““Den som inte arbetar skall heller inte äta” – Politiska rummet om arbete”

Read more

När man inte ens i sin vildaste fantasi kan föreställa sig hur det är

9 juli lyssnade jag på “Vem bryr sig” Sveriges Radio P1. Ett program som säger sig ta upp sånt som ingen annan tar upp i den politiska debatten. Det här avsnittet handlade om långtidsarbetslösheten.

Ungefär 200 000 räknas som långtidsarbetslösa, enligt vad som sägs i programmet En stor del av de långtidsarbetslösa är flyktinginvandrare. Om man buntade ihop … Läs mer “När man inte ens i sin vildaste fantasi kan föreställa sig hur det är”

Read more

Är du trött på gräs – Köp en robotgräsklippare

I ett tidigare inlägg skrev jag om Spikstenen, det stora flyttblocket som står och balanserar på sin smala spets.

På hemvägen stannar jag till för att räta på benen. Det är vid infarten till Sparreholm med de omtalade ekhagarna. Tvärs över vägen ligger en stor lantgård. Jag får syn på två robotgräsklippare på varsin sida om infartsvägen till … Läs mer “Är du trött på gräs – Köp en robotgräsklippare”

Read more

Jobb åt alla är ingen utopi

Det är en absurditet att ett samhälle kan ha stora brister och behov som inte åtgärdas trots att alla resurser finns tillgängliga. Men så är fallet.

Jag har mycket länge funderat över den absurditeten att samhället anser sig ha råd att betala A-kassa, men inte en liten ytterligare slant och få värden producerade, som ger en samhällsnytta, trots … Läs mer “Jobb åt alla är ingen utopi”

Read more

När samhället sviker: Arbetsförmedlingens haveri – del 1

Denna artikelserie kommer att diskutera och kritisera vårt samhälles sätt att hantera arbetslöshetsfrågan i Sverige. Serien kommer att rikta sitt fokus mot Arbetsförmedlingen, en myndighet som havererat och idag inte länge fungerar som den ska. Serien kommer också rikta fokus mot den mest utsatta gruppen bland de arbetslösa, de långtidsarbetslösa. Denna grupp har svikits av samhället, och utnyttjas … Läs mer “När samhället sviker: Arbetsförmedlingens haveri – del 1”

Read more

Medborgarlön

Medborgarlön. Ett populärt diskussionsämne i de kretsar jag tillhör, bland miljövänner (inte nödvändigtvis medlemmar av MP, det finns motståndare där också) och vänsterfolk (hos de som har insett att det finns andra problem än arbetslöshet och låga löner).

Medborgarlön är en utomordentlig idé som skulle lösa en hel del problem, framför allt för oss som vill ha ett … Läs mer “Medborgarlön”

Read more

Kan vi bli så fattiga att vi inte har råd att arbeta?

Jag tror att det var Ernst Wigforss som sa något i stil med: “Vi kan aldrig bli så fattiga att vi inte har råd att arbeta”.

Jag kommer osökt att tänka på detta citat när jag i Eskilstuna-Kuriren, 25 maj, läser:

“Nattpersonal omplaceras och ersätts med larm. Nytt larm ersätter ett antal nattjänster på fem äldreboenden Läs mer “Kan vi bli så fattiga att vi inte har råd att arbeta?”

Read more

“IF Metall har blivit avideologiserat”

– Solidariteten i toppen sviktar, säger Jouni Stenberg när eFOLKET möter honom för att diskutera några av IF Metalls ageranden lokalt och nationellt. 

eFOLKET har stämt träff med Jouni Stenberg för att diskutera IF Metalls ageranden både nationellt och lokalt på hans arbetsplats Outokumpu, tidigare Nyby Bruk, i Torshälla under de senaste decenniet. Jouni började arbeta på stålverket … Läs mer ““IF Metall har blivit avideologiserat””

Read more

Åter till DDR-Göteborg!

Moderaterna i Göteborg har gjort en valfilm. Den börjar med att beskriva hur Göteborg en gång var en stolt stad “där man strävade och kämpade”, “gjorde rätt för sig” och där “inget kändes omöjligt”. Dessa budskap ackompanjeras av bilder på byggarbetare, båtvarv och skrattande blonda barn.
Sedan får vi veta att den här stoltheten är historia. Nu är … Läs mer “Åter till DDR-Göteborg!”

Read more

Krönika: Varför vi jobbar

Jag är uppväxt med idealet om “den skötsamme arbetaren”. Eller “med Luther på axeln”, som man också säger. Man vaknar, klär på sig och går till jobbet. Att man är sjuk eller saknar jobb finns inte. Pappa, som jobbade på SCA i Göteborg, hade 1-2 sjukdagar på 40 år. Tills han blev arbetslös, när företaget flyttade till Mariestad. … Läs mer “Krönika: Varför vi jobbar”

Read more

Eskilstuna privatiserar välfärden, del 2; “Ont i magen varenda gång jag går till jobbet”

På en av de hemtjänstenheter som upphandlades av Attendo från Eskilstuna kommun vittnar de anställda om en arbetsmiljö med stora neddragningar, där både personalen och de äldre utsätts för hög stress och säkerhetsrisker. eFOLKET har haft kontakt med tre av dem som arbetar där. De berättar om ett företag som offrar sina anställda och de äldres välmående för … Läs mer “Eskilstuna privatiserar välfärden, del 2; “Ont i magen varenda gång jag går till jobbet””

Read more

En sönderslagen arbetsmarknad

Hans Hjälte om nödvändigt motstånd

Statistiska Centralbyråns rapport om inkomstutvecklingen i Sverige från 1991 till 2015 visar att den svenska arbetarklassens relativa ekonomi markant har försämrats de senaste åren, och för en stor del av dem med de allra lägsta inkomsterna har utvecklingen varit sämst. Se: SCB visar att fattigdomen ökar.

Det betyder också att klyftorna inom arbetarklassen … Läs mer “En sönderslagen arbetsmarknad”

Read more