Veckan då fanzinescenen blixtrade till

Under loppet av bara några dagar fick jag en känslomässig flashback av det 90-tal jag så ofta vurmar för. Brevbäraren levererade nämligen tre nya fanzines. Precis så var det på 90-talet, den enda skillnaden var att leveranserna kom året om då.

Att det dimper ner tre olika fanzines på kort tid är inget man är bortskämd med 2021 men samtidigt förvånar det mig inte med tanke på alla eldsjälar som finns i punken. En av dessa är Johan som gör fanzinet Flyktsoda som jag har skrivit om tidigare. Flyktsoda är precis som alltid väldigt läsvärt, Johan lyckas alltid hitta intressanta band och med tanke på att fanzinet kommer ut hyfsat regelbundet är intervjuerna alltid aktuella.

I nummer 46 av Flyktsoda får vi knyta bekantskap med Headons, Madam Skam, Varoitus, Terror 83, Drip Feed och Antingen. Flyktsodas starkaste vapen är att man verkligen får upp ögonen för de band man inte redan kände till. Lite extra kul att det fantastiska bandet Drip Feed uppmärksammas.

Eldsjäl nummer två är Marcus Ericsson som till vardags gör fanzinet Quarantined, ett punkfanzine på engelska. Nu har han gjort det första numret av svenskspråkiga Meningen med livet där inspirationen är hämtat från gamla 90-talsfanzines, däribland Pie Mag som gjordes av ett kompisgäng i Västerås, ett gäng där Flyktsoda-Johan ingick, cirkeln är helt enkelt sluten.

Meningen med livet har klassisk klipp och klistra-layout. Här hittar vi intervjuer med Sekunderna och Fruktansvärld, vi får även lite fanzinesnack med Fredrik Kullman samt en lång ihopsatt intervju med Final Exit där frågor och svar är hämtade från massa olika gamla fanzines, riktigt kul faktiskt. Marcus bjuder även på lite egna tankar samt skriver om livet efter pandemin.

Sen har vi Eldsjäl nummer tre. Pelle på Second Class Kids Records som jag också har skrivit om tidigare. Han ville göra ett Second Class Kids Magazine och gick från tanke till handling vidare till färdigt resultat väldigt snabbt. Han tog hjälp av trallpunkoraklet Kenny “Rille” Sörberg som styrde upp en lång och underhållande intervju med Lastkaj 14. Utöver det styrde jag upp tre intervjuer med Vera Norea, Sardo Numspa och Kardinal Synd.

Första numret av Second Class Kids Magazine bjuder även på två kortare intervjuer med KKPA samt Slutstation Tjernobyl. Alla banden tillhör skivbolaget Second Class Kids. Ett väldigt roligt initiativ måste jag säga. Magazinet samt en gratis promoskiva kommer att skickas med vid beställningar från skivbolagets webbshop samt vid ett fåtal utvalda konserter så länge lagret räcker.

Relaterade länkar:

You May Also Like