Jimmy Alm läser sin dikt om betongfabriken Tranemo Prefab AB inne på fabriksgolvet. Avfotograferat från dataskärmen.

Poeten i Tranemo

Tranemo kommun har egen kommunpoet, Jimmy Alm. Kommunpoeten har en ettårig kontraktsanställning och ska leverera en dikt i veckan som har anknytning till Tranemo kommun.

Tranemo kommuns hemsida:

“Under ett år kommer Jimmy Alm att arbeta som kommunpoet i Tranemo kommun. Allt som finns och händer i kommunen kommer att kunna bli dikt. Skrivkurser kommer att erbjudas och kommunens invånare kommer ges möjlighet att få sin egen dikt skriven utan kostnad.

  • Kommunpoeten är inte anställd av kommunen.
  • Projektet belastar inte Tranemo kommun ekonomiskt, alltså inga pengar tas från skola eller omsorg.
  • Kommunpoeten har utvecklat en projektidé och ansökt om pengar från Kulturbryggan och blivit beviljad 894 000 kr. Pengar går till projektet och kan inte användas på annat sätt eller till andra verksamheter.
  • Det är kommunpoeten som äger projektet, Tranemo kommun samverkar och är behjälplig när det gäller publicering av dikterna”

Det här projektet har orsakat proteststormar runtom i landet. Man rasar mot att kommun slösar pengar på “sånt skit”:

“Man skulle kunna tro att en kommunalanställd poet är ett skämt. Ett halvskojigt skämt ungefär 500 år efter det att hovnarrarna avskaffades. Men det är inget skämt. Det är ett tecken på småskaligt vansinne”, skriver Lena Melin, kolumnist på Aftonbladet.

“Tänk om kommunen kunde vara lika entusiastisk över att satsa på skolan som de verkar vara när det gäller kommunpoeter”, skriver Anela Murguz i en ledare i Borås tidning.

“904 000 kronor av dina och mina skattepengar går till en poet som ska dikta om Tranemo kommun under ett år. Suck. När ska politikerna lära sig att satsa på det viktigaste – och strunta i tramset”, skriver Caroline Dahlman i en krönika i Bulletin.

Så har det låtit i media. Och på (a)sociala medier är tongångarna hårdare, ja närmast hatiska.

Det har gått så långt att Tranemo satt sig i krismöte för att hantera kritikstormen.

En stor del av kritiken handlar om att man anställt en kommunpoet som får 900 000 kronor för att skriva “sånt skit” under ett års tid.

Själv säger Jimmy Alm att har får 20 000 i månaden. Resten av pengarna går till att hålla skrivarkurser, bjuda in gästkonstnärer, annonseringar om aktiviteter och en del “kringkostnader”.

Jag tycker de här negativa reaktionerna är svåra att förstå. För det första vet vi att kommuner som satsar på konst och kultur är kommuner där invånarna trivs.

Även om man räknar krasst i pengar har det visat sig att konst och kultur “lönar sig”

“Människan behöver både bröd och skådespel” sa man redan på romartiden.

Och i andra sammanhang brukar vi hylla poesin genom att många av våra kända poeter ses som nationalsymboler som va tagit till våra hjärtan.

Carl Michael Bellman, Dan Andersson, Nils Ferlin, Pär Lagerkvist, Gustaf Fröding, Evert Taube. Tomas Tranströmmer, Kristina Lugn – för att bara ta några i den långa raden.

Jag har nog aldrig hört någon kalla dikter av Bellman, Dan Andersson, Nils Ferlin med flera för “sånt skit”.

Och vi ser dagligen exempel på hur sångare och musiker i den “yngre generationen” tar sig an de gamla diktarna och skriver nya tonsättningar.

Själv lyssnar jag gärna till “rockbandet” Mando Diao som tagit till sig Gustaf Fröding i egna tolkningar och arrangemang.

Lästips:

Kommunpoeten skriver om Tranemo: Allt går att dikta. SVT Nyheter 15 oktober 2021. Där kan man även lyssna på en av Jimmy Alms dikter:

“Du grundades på den tiden
då de anställda skulle lyfta på kepsen
när de såg direktören i sin hatt
…”.

En dikt som handlar om betongfabriken Tranemo Prefab AB.

Även på Tranemo kommuns hemsida kan man höra dikter upplästa av Jimmy Alm.

I rättvisans namn ska sägas att Tranemo kommun och Jimmy Alm även fått många lovord för den här nyskapande satsningen, som på sätt och vis inte är helt ny.

Strängnäs har egen “kommunförfattare” sedan 2018.

Ett antal kommuner har också blivit “Fristad för förföljda konstnärer” som söker fristad undan förföljelse i sina hemländer. Det är författare, musiker, dramatiker, journalister, bildkonstnärer och andra.

PS. Jag vet inte om det varit stridigheter mellan partierna i Tranemo kommun när det gäller kommunpoeten.

Den politiska majoriteten i Tranemo består av S, V, MP, L och KD.

Rolf Waltersson

You May Also Like