Bleak Outlook DC live i Stockholm.

Recension: Mästerlig Eskilstunapunk

Band: Bleak Outlook DC
Skiva: Kontrapunk
Utgivningsår: 2019
Genre: Punk
Skivbolag: Pipaluckbolaget

Det produktiva Eskilstunabandet Bleak Outlook DC har precis släppt en ny skiva och det är fantastiskt vilken utvecklingskurva de har. Ofta brukar man tycka att det är den första skivan ett band släpper som är det bästa men så är inte fallet här. Bleak Outlook DC blir bara bättre och bättre.

Även om det går att jämföra Bleak Outlook DC med flera av de tidiga brittiska punkbanden har de lyckats att växa in i ett eget sound. Deras största kännetecken är att det finns ett mörker i musiken, både i texter och melodier. Det hörs rätt klart i “The world is a dangerous place”. Trots att det svänger är det ändå ingen gladpunk och jag gillar verkligen det.

Skivan innehåller 14 låtar varav 9 av dessa är tidigare osläppta. Bland annat fanns fyra av låtarna med på EPn Knowledge is bliss. De låtarna är så pass bra att det absolut inte känns som någon utfyllnad. Sen har inte alla möjligheten att spela vinylskivor så det är egentligen bara rättvist att alla får möjligheten att ta del av de låtarna.

I mitt tycke är det “Leaders of men” som är skivans stora behållning. Den har allt som är signifikant med Bleak Outlook DC. Då tänker jag på starka refränger, sköna melodier och genomtänkta texter, det återkommer nämligen hela tiden. I mitt tycke skapar de punkrock på hög nivå. Kontrapunk är 30 välinvesterade minuter.

Skivan avslutas med en cover på The Waterboys “Be my enemy” vilket är modigt då Mike Scott och The Waterboys har ett så speciellt sound. Utan att ändra så mycket på arrangemang lyckas Bleak Outlook DC forma om låten till sitt eget specifika sound utan att förstöra den.

You May Also Like