Lastkaj 14 har släppt nytt

Ny musik i mars

Jösses, ja jag vill börja så, som en hyllning till den man vi känt som Jovan, Jösses och Harald genom åren, som lämnade oss alldeles för tidigt. Ditt leende skall för alltid finnas kvar i våra minnen. Den här musikkavalkaden från mars månad är till dig.

För mars har bjudit på nästan oförskämt mycket bra musik och vi börjar i Stockholm med det brötiga bandet Strikt. Dricka-bärs-musik på svenska är ett bra epitet på bandet, med tydliga influenser från den brittiska 80-talsvågen så som One Way System och Blitz. Här hittar vi medlemmar från bland annat Psykbryt och Reckless State och det är väl där i krokarna som vi kan slänga in Strikt också. Stockholm levererar med buller och bång

Vi stannar kvar i huvudstaden och ett av landets bästa band, Hyrda Knektar. Det var bara så att när jag hörde låten första gången var det en pärla av rang. Ibland behöver nya låtar ett par genomlyssningar men inte Måndag morgon. Påhejat av orgel och saxofon har Hyrda Knektar gjort det igen. Punkrock av bästa snitt som går på repeat. Det är nästan ofattbart att det fortfarande kan göras så bra och ny musik. Skulle jag få frågan om vilket band jag vill rekommendera så blir det utan tvekan Hyrda Knektar.

Vi drar till Linköping och lite supportermusik. Det här är Ståplats, kopplat till Linköping HC, som först var ett fanzine och nu är en podcast. Nu har de tagit det ett steg till och börjat producera musik. Deras första låt är Fälten på Stångebro vilket så klart är en cover på den irländska folksången Fields Of Athenry. Jag tycker det är riktigt bra, skränigt nästan på gränsen till folkpunk. Även om LHC inte är mitt lag vill jag ändå lyfta fram det här och ser fram emot att höra vad mer de har på gång.

Ja vad ska man säga om Södra Armadan? När jag hörde deras låt Gröna Vita var det något bekant. Och efter att ha kollat upp det hade jag helt rätt, det här är Stockholmsbandet Crash Nomada i en ny form. Att de gjorde en Bajenlåt får mina ögon att tåras. Grönvit folkpunk i baktakt, helt fantastiskt. Det här är en låt som jag hoppas kommer ljuda över Södermalm när det vankas match, ja jag är så klart färgad men jag tror inte att någon kommer att kunna sitta stilla till Gröna Vita.

Lastkaj 14 är ett av Sveriges ledande trallpunkband, de har nytt material på gång, bland annat kommer en skiva nu i vår och en senare i höst. De har släppt två låtar från det som komma skall. Jag har hört båda skivorna i sin helhet och kan vittna om att det handlar om kvalitet. Klassisk Lastkaj-punk med suveräna texter i vanliga ordning, eller undrar om det inte nästan är till och med bättre än i vanlig ordning? Fans av bandet kommer sannerligen inte bli besvikna.

Spelar man upp Fruktansvärld för den som inte har full koll kommer så klart kommentaren att det måste vara Radioaktiva Räker. Fel! Fel! Fel! Eller aningen rätt på sitt sätt. Grejen är den att Fruktansvärld är bättre än Räkerna enligt mig. Sisyfos är en av fyra låtar som kommer att släppas inom en snar framtid. Med låten Sisyfos verkar Fruktansvärld ha tagit steget över från biologins värld till mytologin

Inte trodde ni att jag skulle rekommendera EPA-dunk? Jo när det är Ola Aurells Öl och Bil som ligger bakom det är det inget snack om saken. Det här är en sådan parodi till hela genren, eller? Jag har sagt det förr och jag säger det igen, Ola Aurell är Sveriges roligaste man. Låten handlar om rondellkörning i dunka-dunka-takt. Det är så man får lust att skaffa en EPA och tillägna kommande helg i någon väl utvald rondell med dunderbas i baksätet och resten av kärran fylld av doftpoppys.

You May Also Like