Påskpunk i Hofors 2024

Den sista helgen i mars går Påskpunken i Hofors av stapeln. Det är Noll29Noll som arrangerar eventet och precis som vanligt bjuds det på mängder utav band från hela landet.

I år arrangeras Påskpunken för tredje året i rad och det är bland annat Kent och Jonas som via Noll29Noll ligger bakom eventet. I sann punkfanzine-anda kommer här en intervju i formatet fråga/svar. Biljetter till Påskpunk 2024 finns att köpa här.

Jonas och Kent, Noll29Noll.

Då laddar vi inför Påskpunken, tredje året i rad om jag inte är ute och cyklar? Hur känns det att dra i spakarna till ett så pass stort projekt?

Kent: Yepp tredje året på raken! Man börjar få lite rutin och projektet blir mindre svårjobbat, fast det är en hel del roddande tills vi öppnar dörrarna och efter stängning. Det svåraste för mig var att låta någon annan vara med och dra i spakarna. Jag har haft med mig Christopher Andersson Bång från Studieförbundet Vuxenskolan som har fokuserat på det administrativa, en guldklimp, dock har han ett nytt kneg nu vilket är tråkigt för oss men bra för honom. Sedan förra året har jag Jonas Andersson som partner. Jag tog med honom för att slippa de jobbiga delarna, som att prata i telefon, han är en försäljare uti fingerspetsarna. Sen har vi bra samarbete med Folkets Hus, ABF och en del näringsidkare i kommun.

Jonas: Jag fick förfrågan av Kent under 2022 att hoppa in och engagera mig mer inför Påspunk 2023. Det var helt otroligt att se det väloljade maskineriet som Kent och Christopher dragit igång. Jag känner ju Kent sedan många år och han har så länge jag känt honom varit väldigt driven när det kommer till anordna allt från minifestivaler till spelningar. Jag blev imponerad över hur mycket det faktiskt är att fixa och fick en annan förståelse om varför han är okontaktbar veckan efter Påspunken.

Påskpunk 2022 hade ju en minst sagt imponerande line-up, i år är det något mindre kända band, är det något ni tänker på när ni bokar?

Kent: 2022 var en grym lineup, svårslaget! Men jag vill lyfta alla ”mindre” band istället för att satsa på de etablerade banden som gigar var och varannan helg. För att dra ett exempel, jag var på Vilken ära Tompa Eken och stod längst fram på DLK, jag har alltid älskat DLK. Men det var bra alldeles för bra, som att lyssna på en skiva. Jag vill ha mer kaos o skrål, se o höra misstag och främst se nya band. Som när jag var ung och åkte på punkkonserter, då köpte man demokassetter efteråt om det var bra, eller även om det var dåligt. De flesta banden som lirar på Påskpunk i år har velat spela tidigare, jag har en lista på över 70 band som vill lira.

Jonas: 2022 var det en helt otrolig line-up men med det sagt så tycker jag också 2023 var grym! Kanske känner jag så eftersom jag fick mer att tycka till om. Till exempel så fick jag igenom en bokning med Mörbultad som gav ett litet annat inslag och skapade ett röj som jag inte skådat på länge, jävlar va bra dom var. Det vi har tänkt är att Påskpunk ska vara ett återkommande evenemang där alla ska känna att de har möjlighet att få spela. Personligen så älskar jag konceptet att de mindre etablerade banden ska kunna spela med mer etablerade. Det ges också möjlighet att nätverka och knyta kontakar för framtida spelningar.

Björnarna på Påskpunk 2022

Det finns ju en aspekt, mindre kända band kanske säljer färre biljetter och dessutom ligger Påskpunken ungefär samtidigt som Punken är vår i Sundsvall. Det är ganska många punkfestivaler i år överlag, känns det som att ni konkurrerar eller är det bara roligt?

Kent: I det här forumet så känner jag att konkurrens är bra, bra för Sverige att punken lever i allra högsta grad. Sen bollar vi arrangörer med varandra så det inte blir precis samma band. ”Mindre kända band” gör att utgifterna blir någorlunda låga och att vi kan pressa ner biljettpriserna för ungdomar, för det är dom jag vill åt. Att ge samma förutsättningar att gå på spelningar som det fanns för mig när jag var punkare i tonåren. @storningsjour42 i Falun är ett gäng kids som ordnar gigs, det hade jag velat sett att det fanns i varje stad, ort, byhåla, ett ställe där man är välkommen när man är udda och inte är slavisk till the mainstream.

Jonas: Jag tycker det bara är roligt att det ges möjlighet att se så många olika band under ett och samma år. Upplever också att man träffar samma personer på olika festivaler och spelningar, många åker ju runt på fler och det tillkommer alltid folk som kanske inte haft möjlighet att åka på en annan. Jag upplever inte alls någon negativ konkurrans.

Det är ju ändå något särskilt med Hofors för oss som växte upp med punken på 90-talet, berätta om dina känslor kring det

Kent: 90-talet asså, galna och lärorika år som fostrade en till den man är idag. Den lokala punken spelades i var mans hus, på gymmen, på idrottsarenorna och ja typ överallt. Fanns massor av band, flertal repor där det skapades ljuv musik. Det var ganska unikt för ett sånt här litet samhälle. Jag är väldigt tacksam för att jag fick uppleva och vara en del av den eran. Att Radioaktiva Räker blev så pass stora gjorde att det bildades band som aldrig förr, det var lätt att arrangera spelningar med lokala band och peta in ett par band utifrån. Skulle kunna skriva hur mycket som helst om Hofors och dess kärlek till punken, men jag stannar här.

Jonas: Mitt första minne av det var att vår lärare i mellanstadiet berättade att hennes son spelade trummor i Radioaktiva Räker. Vet inte hur vi kom in på det med så var det. Vi fick tag i en kassett och vi började bli väldigt intresserade av ”Myggbo”, det var där alla punkare höll till, det var en skräckblandad förtjusning inför det kommer jag ihåg. I det här skedet var jag 12 år, skejtade och skatepunken var på ingång. Jag har tyvärr missat storhetstiden och en massa härligt häng i Myggbo.

Hofors Centrum

Hur står det till med punkscenen i Hofors idag? Finns det några aktiva band?

Kent: Mörkrädd är ett relativt nytt punkband som kommer spela på Påskpunk. Annars är det inga som jag vet om, det är därför jag försöker så frön. Vill att så många unga som möjligt kommer på Påskpunk och ser att man inte behöver vara som alla andra, att man får vara arg på orättvisor, ojämnlikhet, klassklyftor och uttrycka det i olika former.

Jonas: Jag och några polare startade faktiskt ett punkband här i slutet av pandemin. Mörkrädd, vi har haft en spelning och nu laddar vi för att få spela på Påskpunk 2024. En av våra gitarrister har varit med och startat upp ytterligare ett band men jag vet inte vad de heter. MEN det är ju vad jag vet bara vi gubbar som kör men jag hoppas på en återväxt och jag har fått indikationer på att så är fallet. Jag pratade bland annat med en ljudtekniker här för en vecka sedan som utbildar ungdomar i musik här på orten. Han berättade att det är fler som efterfrågar och önskar spela punk så det var riktigt roligt att höra. Punken lever!

Hur reagerar lokalbefolkningen och näringsidkarna på Påskpunken?

Kent: Positivt, från båda parter. Det händer inte särskilt mycket inom kultur här som sticker ut och som ger ett sånt här eko genom Sverige.

Jonas: Jag tycker det bara varit positiv respons och ett bra samarbete med de lokala näringsidkarna. Sen önskar jag att fler Hoforsare tar sig ut och går på såna här evenemang. För med handen på hjärtat så har majoriteten av besökarna kommit från andra kommuner. Det har alltid blivit superlyckat och alla som är där är så jävla glada och pepp, helt otroligt att få uppleva det. Det är fint att se människor i alla åldrar där och alla kommer bra överrens. Bara kärlek.

Jag ser ju verkligen fram emot Hyrda Knektar, men även Småjävlafötter och Mörbultad samt att jag inte blev ledsen över att Passiv Dödshjälp bokades in. Vilka band känner ni er mest nöjda över att ha bokat i år?

Kent: Alla band! Skittråkigt svar, men så är det. Alla har ju ett eget sound och fyller sin funktion samt syfte under dagen. Hade Sardo Numspa spelat hade jag sagt dem.

Jonas: Jag ser verkligen fram emot att äntligen få se Småjävlafötter. Superglad över att Mörbultad ville spela igen, Passiv Dödshjälp bokningen är jag jävligt nöjd med om man kan uttrycka sig så. Med det sagt så är jag sjukt glad och tacksam för ALLA band som vill spela och jag ser fram emot att höra samtliga.

Stockholmsbandet Hyrda Knektar live

Hinner ni se några band, jag kan ju tänka mig att det finns en hel del annat att rodda med?

Kent: Jag hinner se alla band. Vi är ett stort crew med olika ansvarsområden så om alla fokuserar på sina arbetsuppgifter så får man mycket tid över.

Jonas: Nu kommer det vara omöjlighet att se alla, men jag brukar kunna se lite av alla i alla fall. I början av kvällen är det så mycket att göra så då brukar det vara svårt men sen brukar man få känslan av att ”nu flyter allt, nu kan vi bara njuta”.

Finns det något mer ni vill säga om Påskpunken 2024 så är ordet fritt.

Kent: Alla som inte går på Påskpunk är syntare!

Jonas: Det kommer att bli ett jävla ställ på Påspunken 2024, har man inte en biljett så är det hög tid att skaffa en omgående! Kom dit och lyssna på alla bra band som spelar, upplev gemenskapen, träffa nya vänner, kom dit bara! Har man möjlighet så lägger man undan pengar för att köpa en massa cool merch och kanske till och med skaffa sig en ny tatuering så man för alltid kommer att minnas Påskpunk 2024.

You May Also Like