Skivbolaget Second Class Kids släpper högkvalitativ punk

2003 startade Pelle Dahlström upp skivbolaget Second Class Kids, ett litet independentbolag med fokus på punk. Det som driver Pelle att fortsätta är en lojalitet mot punken, den som kan göra något bör göra något för att dra sitt strå till stacken.

Innan Pelle drog igång skivbolaget hade han gjort ett fanzine samt haft en liten skivdistribution, så den där lojaliteten till punken har alltid funnits. Efter en flytt från Sundsvall till Falun där han pluggade till lärare träffade han Markus, en hardcorefantast som också hade en distribution. De kom att ge ut en skiva med Heldback, vilket blev bolagets första utgåva.

Omslaget till Heldback.

Titeln skivbolagsdirektör låter kanske fint men skillnaden att driva ett litet punkbolag med vad till exempel Bert Karlsson sysslar med är astronomisk.  Pelle får göra allt själv, från att ha kontakt med band och distributörer till att ta hand om beställningar och se till att musiken kommer ut digitalt. Det är väldigt lite glamour inblandat.

På frågan om vilka tre skivor Pelle vurmar lite extra för kommer svaret ganska snabbt. Lastkaj 14 – Stormar, M.I.D – Den rike mannens börda och Sardo Numspa – Efter mycket om och men. De släpptes ungefär samtidigt och det blev en nystart för bolaget. Där och då fanns en tydlig plan för hur skivbolaget skulle fortsätta att drivas.

Second Class Kids är inget renodlat skivbolag för trallpunk även om det har blivit en del releaser med sådana band genom åren. Men går man igenom bolagets katalog finns det både hardcore och annan punk som till exempel Death By Horse och EPA. Alla genres passar inom bolaget så länge det är punk.

Pelle får en del förfrågningar från band som söker skivbolag. Men branschen är tuff, det gäller att jobba upp sitt namn. Det spelar ingen roll om musiken är fantastisk om du ändå bara lyckats boka en spelning på hemmaplan. Death By Horse är ett bra exempel, de hade själva ordnat turnéer och jobbar hårt för att få många spelningar på Spotify. Där fanns en redan färdig produkt som gick att utveckla.

Jahna i Death By Horse. Foto: Björn Olsson.

Framöver kommer Second Class Kids att släppa ett album med Slaveriet och innan jul går Lastkaj 14 in i studion. Det kommer att bli ett påkostat projekt. Avslutningsvis hoppas Pelle på att hans jobb med Second Class Kids kan peppa andra att dra sitt strå till punkstacken.

Pelle kommenterar några av de skivor han släppt

Heldback – Heldback (2003)
En svinbra skiva som håller än, jag tycker fortfarande att den är en käftsmäll man blir lycklig av.

Lastkaj 14 – På andra sidan horizonten (2004)
Det var där som skivbolaget lyfte. Tack vare den fick jag med några låtar på samlingsskivan Definitivt 50 12.

Death By Horse – Reality hits hard (2019)
En fantastiskt bra skiva. När de hörde av sig och berättade att de sökte skivbolag lyssnade jag på några av deras låtar och det fanns en enorm hitpotential. De är verkligen bra.

www.secondclasskids.com

You May Also Like