Bild från Nexico.com

Filip och Fredriks Den sista resan griper tag i alla känslor

Den Sista Resan är en gripande dokumentär som i mångt och mycket handlar om livet, åldrande och relationer. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har alltid varit som bäst ute på fältet och i den nya filmen svallar känslorna.

Jag har följt Filip och Fredriks framfart under många år, och visst kan man se dem som två ylande pratkvarnar. De kan utan tvekan vara väldigt intensiva, men läser man, så att säga lite mellan raderna, så framgår det att det här, det är två otroligt skickliga yrkesmän inom sitt skrå. Och den som ser Den Sista Resan kommer förhoppningsvis att cementera sina fördomar om duon för evigt. Det här är en film som är långt ifrån deras som de själva väljer att kalla det ibland, tingel-tangel.

Filmen handlar om Filip Hammars pappa Lars Hammar som efter pensionen tappat livsgnistan. Det som skulle bli ett härligt pensionärsliv med hustrun Tiina tappade totalt fart och Lars hamnade i en depression. Filip kom med idéen att bila ner till Frankrike med sin pappa, något familjen ofta gjorde under Filips barndom. Så tillsammans satte sig far och son tillsammans med Fredrik Wikingsson i en gammal Renault och påbörjade sin resa som till en början fick ett ganska dramatiskt stopp.

Den Sista Resan lockar verkligen fram både tårar och skratt, vissa delar i osäkerheten hos den åldrande mannen var så berörande och den som följt Filip och Fredrik genom åren har knappast missat den självsäkra Lars Hammar, historieberättaren Lars Hammar, han som kallat sig för ”Österlens Garrincha” och som enligt egen utsago varit en fullfjädrad atlet. Att se honom nu med problem att ens skära en paprika gör ont. Jag känner verkligen Filips smärta i det hela och i vissa fall kan jag se min egen pappa i en form av en osäkerhet som tycks komma med åldrandet.

Det här är inte en feel good-film rakt av även om alla i biosalongen mår bra när Lars Hammar verkligen skiner upp, när han ser ut att hitta tillbaka till sitt forna jag, när han åter får uppleva sitt älskade Frankrike, hans andra hem. Den sista resan handlar lika mycket om åldrandet som om relationen till sina nära och jag tycker att de har fått till en utomordentligt fin och gripande dokumentär om livet och livsödet.

You May Also Like