Teslastrejken ett år – hög tid för skärpning

Den 27 oktober går Sveriges längsta strejk på ett sekel in på sitt andra år. IF Metalls strid med Tesla har under året blivit en fråga för långt fler än det hundratal bilmekaniker som är direkt berörda.
Lars Henriksson, med 45 år som aktiv medlem i IF Metall bakom sig, har summerat läget och de utmaningar som den … Läs mer “Teslastrejken ett år – hög tid för skärpning”

Read more

Strejkseger för USA:s hamnarbetare

Lars Henrikssons artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.

Tre dagar. Så länge behövde hamnarbetarna på USA:s ost- och sydkust strejka innan arbetsgivarna gick med på lönehöjningar som facket kunde acceptera.

Det var den första storstrejken på 70 år för International Longshoremen’s Association, ILA. Den lamslog stora hamnar som Newark utanför New York och i Charleston i … Läs mer “Strejkseger för USA:s hamnarbetare”

Read more

Hamnstrejk i USA

Jenny Brown, Labor Notes.
Artikeln är en översättning ur den Detroitbaserade gräsrotsfackliga tidskriften Labor Notes.
Artikeln i svensk översättning har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.

*******

Natten till tisdagen gick hamnarbetarna ut i strejk i hamnar från Boston till Houston. Det överraskade många eftersom det är är den första kustomfattande strejken sedan 1977 för International Longshoremen’s Association … Läs mer “Hamnstrejk i USA”

Read more

Tesla kallar in strejkbrytare – En krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Tidningen Dagens Arbete avslöjar att elbilstillverkaren Tesla flugit in utländska strejkbrytare för att arbeta på några av de verkstäder som är satta i strejk av IF Metall.

Den här verksamheten med strejkbryteri har tydligen pågått sedan februari i år. Strejkbrytarna har arbetat i Teslas verkstäder i Malmö, Uppsala och Umeå.

Inom arbetarrörelsen är strejkbryteri en osolidarisk handling och … Läs mer “Tesla kallar in strejkbrytare – En krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen”

Read more

Jan-Olov Carlsson: Att gå strejkvakt väcker tankar

Jan-Olov Carlssons artikel har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

Jag började jobba på Volvofabriken i Umeå 1979. Ett knappt år senare utbröt en av de största konflikterna på svensk arbetsmarknad. Storkonflikten 1980 var ett faktum. Under 10 dagar som skakade Sverige togs 100 000 arbetare ut i punktstrejker samtidigt som Arbetsgivarföreningen svarade med att lockouta 700 000 … Läs mer “Jan-Olov Carlsson: Att gå strejkvakt väcker tankar”

Read more

Historisk bilarbetarstrejk i USA – Klass mot klass!

Lars Henrikssons artikel har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

Den strejk som utbröt i förra veckan i USA:s bilindustri kan bli lika viktig som det fackliga genombrottet för snart 90 år sedan. Stödet för bilarbetarna och deras fackliga ledning är massivt.

Natten till fredag i förra veckan gick det amerikanska bilarbetarförbundet UAW ut i strejk, för första … Läs mer “Historisk bilarbetarstrejk i USA – Klass mot klass!”

Read more

Avtalsrörelsen: Lars Henriksson riktar allvarlig kritik mot Seko-ledningens undfallenhet och toppstyre

Artikelförfattaren Lars Henriksson är medlem i föreningen Socialistisk Politik, Vänsterpartiet och fackförbundet IF Metall. Han har under under många år varit fackligt aktiv på Volvo i Göteborg.

Artikeln har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

*****

“Avtalet var så bra att det inte skulle ha blivit bättre av en strejk”. Så motiverar Seko:s ledning i ett pressmeddelande att … Läs mer “Avtalsrörelsen: Lars Henriksson riktar allvarlig kritik mot Seko-ledningens undfallenhet och toppstyre”

Read more

Tågtrafiken – Strejkvarslet avblåstes – Vilda strejker kan bli nödvändiga

Strejken inom tågtrafiken som skulle ha inletts idag klockan 15.00 drogs aldrig igång.

Fackförbundet Seko och arbetsgivarorganisationen Almega Tågföretagen kom i förmiddags fram till en uppgörelse om kollektivavtal.

Vad gäller lönerna gjorde man upp enligt det så kallade märket, vilket var väntat. Innebörden är ett tvåårsavtal och totalt 7,5 procent ökning under tvåårsperioden – med andra ord ett … Läs mer “Tågtrafiken – Strejkvarslet avblåstes – Vilda strejker kan bli nödvändiga”

Read more

Strejk och strejkvarsel

Målarnas fackförbund tog igår ut 390 medlemmar i strejk. och förbundet har varslat om att ta ut ytterligare 488 medlemmar från och med 24 maj. En av arbetsplatserna som berörs Rosenbad.

Samtidigt har Seko, Service och kommunikationsfacket, varslat om strejk inom spårtrafikområdet. Stegvis kan 1200 medlemmar tas ut i strejk. Första steget tas på måndag 15 maj. Om … Läs mer “Strejk och strejkvarsel”

Read more

Lokförarna är ett exempel för oss alla!

Detta inlägg har tidigare varit publicerat som en ledarartikel i tidningen Internationalen.

*****

Äntligen! Till sist satte en modig arbetargrupp ned foten och kraschade rakt in i det allra heligaste, den omskrutna “svenska modellen” som alla politiska krafter söker fylla med sitt eget pick och pack. Vad som för många, åtminstone äldre, löntagare förknippats med en god välfärdsstat … Läs mer “Lokförarna är ett exempel för oss alla!”

Read more

Arbetsmiljöverket hävde fackets skyddsstopp – Strejkrätten måste utvidgas!

I kölvattnet på förra veckans så kallade vilda strejk, som lokförarna på pendeltågen i Stockholm genomförde, följdes i måndags morse ett skyddsstopp (ibland benämnt skyddsombudsstopp) som utlysts av skyddsombud tillhörande fackförbunden Seko och ST. Detta skyddsstopp har nu Arbetsmiljöverket upphävt.

Orsaken till strejken och skyddsstoppet har varit arbetsgivaren MRT:s beslut att ta bort tågvärdarna på pendeltågen.

Enligt … Läs mer “Arbetsmiljöverket hävde fackets skyddsstopp – Strejkrätten måste utvidgas!”

Read more

“44 procent inställda tåg är bara början”  

Rasmus Klockljungs intervju med Klara Pettersson har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

*****

Förseningar och inställda tåg har länge varit vardag för pendeltågsresenärerna i Stockholmsområdet. Inte bara vintervädret bidrog, utan under den senaste månaden har många lokförare vägrat köra i protest mot att tågvärdarna ombord avvecklas. Trots det är stödet starkt från resenärerna när lokförarna nu strejkar … Läs mer ““44 procent inställda tåg är bara början”  ”

Read more

Vad händer vid en vild strejk?

Detta är en uppdaterad version av ett tidigare inlägg.

STREJK ÄR TILLÅTET ENLIGT GRUNDLAG, MEN…

I Sverige är det tillåtet att bilda föreningar, att samlas, att använda sin yttrandefrihet, att demonstrera och att strejka. Såna rättigheter finns i speciella lagar som kallas grundlagar. Men sen finns det också regler som begränsar de där rättigheterna. I Medbestämmandelagen finns det … Läs mer “Vad händer vid en vild strejk?”

Read more

Strejk på pendeltågen!

Fredag 14/4 beslutade ett möte med över 150 lokförare på pendeln i Stockholm med stor majoritet att lokförarna på pendeln kommer gå ut i vild strejk måndag 17/4 kl. 03.00.

Strejken kommer pågå i tre dagar och avslutas onsdag 19/4 kl. 23.59.

Krav: Få tillbaka tågvärden i hytt, i säkerhetstjänst, för lokförarnas och resenärernas säkerhet.

Går kravet igenom … Läs mer “Strejk på pendeltågen!”

Read more

Strejk på pendeltågen i Stockholm

Lokförarna kräver att tågvärdarna ska komma tillbaka på tågen. Måndag morgon (17 april) går lokförarna på pendeltågen i Stockholm ut i ”vild” strejk.

De meddelar detta i förväg och informerar också om att strejken kommer att vara i högst tre dagar måndag-tisdag-onsdag. Det gör dom för att resenärerna ska veta vad som händer och ha en chans att … Läs mer “Strejk på pendeltågen i Stockholm”

Read more

Blodbadet i Colombia fortsätter!

Regimen vägrar upphäva repressionen och undantagstillståndet i nio av Colombias län där generalstrejken svider för Makten. Samtidigt mördades i dag 31. mai 2021 nio personer i en massaker!

TEGUCIGALPA 2021-05-31 / Nio personer massakrerades när en dödsskvadron av maskerade män trängde in i den lilla byn Quebradón Sur i kommunen Algeciras i länet Huila klockan 07.30 i morse. … Läs mer “Blodbadet i Colombia fortsätter!”

Read more

Handels varslar om strejk

Handelsanställdas förbund varslar om strejk från den 13 november om man inte kommit överens med arbetsgivarna om ett nytt avtal för anställda i privata butiker, lager och e-handel.

Strejken kommer att omfatta över 5 000 anställda. Orsaken till varslet är att motparten, arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, inte vill höja lönerna för anställda inom handelsbranschen i nivå med andra branscher.… Läs mer “Handels varslar om strejk”

Read more

Arbetsmarknadsforskare: Strejka mot försämringar i LAS

Inträngda i ett hörn måste facken nu sätta hårt mot hårt. De har inte råd att lägga sig platt utan måste visa upp styrka.

Det budskapet framför Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap, till TCO:s tidning Arbetsvärlden.

Han konstaterar att facken har varit i en ogynnsam förhandlingsposition i las-förhandlingarna eftersom politiken hotat med lagstiftning som kraftigt favoriserar arbetsgivarsidan. Men … Läs mer “Arbetsmarknadsforskare: Strejka mot försämringar i LAS”

Read more

“Modernisera arbetsrätten” enligt borgerlig modell är att vrida klockan tillbaka 115 år

När demokratin tar stopp vid fabriksgrindarna

Jag lyssnade på lördagsintervjun med centerledaren Annie Lööf i Sveriges Radio P1 den 3:e september.

Intervjun handlade mycket om de strandade förhandlingarna mellan facket och arbetsgivarna angående LAS och anställningstryggheten.

Annie Lööf använde konsekvent ordet “modernisera arbetsrätten” när hon talade sig varm för Svenskt Näringslivs krav att luckra upp anställningstryggheten.

“Vi lever Läs mer ““Modernisera arbetsrätten” enligt borgerlig modell är att vrida klockan tillbaka 115 år”

Read more

Franska arbetare tar fajten

Transportstrejken i Frankrike har nu varat i en månad. Arbetarna motsätter sej Macrons ändringar i pensionsreglerna. Idag har transportarbetarna i offentliga sektorn när de går i pension en pension baserad på de sista åren i arbete. Inom den privata sektorn grundas pensionen på de bästa åren (som i gamla ATP-systemet) Macron vill att den ska grundas på hela … Läs mer “Franska arbetare tar fajten”

Read more

Gruvstrejken i Malmfälten

Härom kvällen såg jag Lars Westmans och Lena Ewerts dokumentärfilm om strejken i Malmfälten vintern 1969-70, “Kamrater, motståndaren är välorganiserad”. Det som var slående var hur lika stämningsläget då för 50 år sedan och i nutid är.

Det som utlöste strejken var i grunden en dålig arbetsmiljö och en maktlöshet. Vi ska komma ihåg att då för 50 … Läs mer “Gruvstrejken i Malmfälten”

Read more

Uppskattningsvis 150 miljoner i generalstrejk mot Modi i Indien

Brittiska Morning Star rapporterar att storstrejken i Indien som pågick mellan 8:e och 9:e januari, med uppskattningsvis 150 miljoner arbetare från både privat och allmän sektor. Protester i Kalkuta, Bangalore, och Mumbai resulterade i att bland andra Sujan Chakraborty, ledare för Indiens Kommunistisk-Marxistiska parti blivit arresterad.

Protesterna arrangerades emot vad kritiker kallar “Anti-arbetare” och “Anti-handel” politik.

The Hindu … Läs mer “Uppskattningsvis 150 miljoner i generalstrejk mot Modi i Indien”

Read more

100.000-tals i strejkvåg mot regeringens politik

Sedan en tid tillbaka drar en sällan skådad strejkvåg fram över Brasilien. Majoriteten av strejker riktar sig direkt mot regeringens politik och frågan är om den kan klamra sig kvar fram till de planerade valen i oktober.

Den för regeringen allvarligaste konflikten är lastbilschaufförernas strejker och blockader av vägar som riktar sig mot de kraftigt stigande bränslepriserna. Såväl … Läs mer “100.000-tals i strejkvåg mot regeringens politik”

Read more

Är S på väg att sprängas?

Angrepp mot strejkrätten fördjupar den redan existerande klyftan inom partiet.

För hundra år sedan klövs den svenska socialdemokratin i en vänster och en höger. I maj 1917 bildades Sveriges Socialdemokratiska Vänsterparti. Så gott som hela ungdomsrörelsen lämnade moderpartiet och anslöt sig till vänstern.

Tecken finns nu på att historien faktiskt skulle kunna upprepa sig. En djup klyfta finns … Läs mer “Är S på väg att sprängas?”

Read more

Allt stöd åt sopåkarna – slå tillbaka bolagstyranni, klassdomstol och strejkbryteri

Strejken bland Stockholms sopåkare mot lönesänkningar har utvecklats till naket klasstyranni från bolagets sida och med uppmaning till strejkbryteri från Stockholms ”röd-grön-rosa” styrda kommuns sida. När detta skrivs på onsdagen har ett stort antal sopåkare hos RenoNorden sagt upp sig i protest inför fredagens stämning till Arbetsdomstolen, hot om höga böter, skadestånd och avsked. Läs mer “Allt stöd åt sopåkarna – slå tillbaka bolagstyranni, klassdomstol och strejkbryteri”
Read more

Hamnstrejk i Göteborg

Idag tisdag 24 januari går Hamnarbetarna i Göteborgs Hamn ut i en endagsstrejk.

Förbundets krav finns bifogade nedan. Svenskt Näringsliv ha nu vänt sej till regeringen för att få reglerna ändrade och att strejker som denna ska göras olagliga. SN hävdar att det redan finns ett kollektivavtal och att därmed fredsplikt råder. Men sanningen är att Hamnarbetarna inte … Läs mer “Hamnstrejk i Göteborg”

Read more