Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap. Skärmklipp från webbtidningen: Arbetsvärlden (arbetsvärlden.se) / Edith Beckman.

Arbetsmarknadsforskare: Strejka mot försämringar i LAS

Inträngda i ett hörn måste facken nu sätta hårt mot hårt. De har inte råd att lägga sig platt utan måste visa upp styrka.

Det budskapet framför Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap, till TCO:s tidning Arbetsvärlden.

Han konstaterar att facken har varit i en ogynnsam förhandlingsposition i las-förhandlingarna eftersom politiken hotat med lagstiftning som kraftigt favoriserar arbetsgivarsidan. Men att strejker kan få såväl arbetsgivare som politiker att tänka om och att möjligheten till tuffare tag från facksidan öppnas i och med avtalsrörelsen.

– Man har rätt att strejka för att få till ett kollektivavtal när det inte finns ett på plats. Nu kan facken lägga in sina krav från las-förhandlingarna i kraven till kollektivavtalen och därmed ta till strejkvapnet, säger Christer Thörnqvist.

Misslyckas facken med att slå vakt om anställningsskyddet ser han risken att Sverige får allt tystare arbetsplatser, där arbetstagare är rädda för att sticka ut eller säga ifrån för att de kan bli uppsagda utan vidare.

Tommy Jansson

Läs mer:

You May Also Like