Fotot från Morning Star.

Uppskattningsvis 150 miljoner i generalstrejk mot Modi i Indien

Brittiska Morning Star rapporterar att storstrejken i Indien som pågick mellan 8:e och 9:e januari, med uppskattningsvis 150 miljoner arbetare från både privat och allmän sektor. Protester i Kalkuta, Bangalore, och Mumbai resulterade i att bland andra Sujan Chakraborty, ledare för Indiens Kommunistisk-Marxistiska parti blivit arresterad.

Protesterna arrangerades emot vad kritiker kallar “Anti-arbetare” och “Anti-handel” politik.

The Hindu rapporterar om blandad respons i strejkens svallvågor. Stora problem i tågtrafiken i delstaten Kerala i samband med strejken, där demonstranter blockerat tågens framfart för att tra uppmärksamhet till strejken. Flera fackliga ledare har deklarerat ytterligare protester i solidaritet med generalstrejken.

Det bankkontor som vandaliserats i samband med protesterna är en av väldigt få eskalerade situationer som uppstått under strejken. Kommunistpartiets ledare har fördömt våldet, men upprätthåller arbetarnas rätt till fredliga protester. Strejkledare har uttryckt att 48-timmars strejken varit lyckad, och väckt stöd hos allmänheten, och menar att den strejkande sidan därför kan anses vara berättigade i sina krav.

The Hindu noterar att 19 banker i allmän sektor påverkats, kollektivtrafiken hindrats, och i Rajasthan ledde en konfrontation mellan polis och demonstranter vid en fabrik till 22 skadade poliser, och enligt fackliga utlåtanden omkring 50 skadade arbetare.

Enligt källor gäller strejken och protesterna de stora problem som rör jordbruksnäringen, däribland svallvågorna av valutareformen 2016, den stora mängden självmord i jordbrukssektorn, den pågående skuldkrisen, bristande tillgång till vatten, höga bränslepriser, och vad som upplevs som apati från regimens sida i hänseende till dessa problem.

Jonatan Rydén

You May Also Like