Ger högerns Harris bort Vita Huset till extremhögerns Trump? – Hursomhelst: De rika blir valets segrare

Lars Henrikssons artikel har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.

Såväl opinionsundersökningar och bettingföretag lutar när detta skrivs åt att Donald Trump kommer att väljas till USA:s president i nästa vecka. Eller noga räknat, vinna majoriteten av de elektorer som ska välja president 17 december.

På grund av detta märkliga och odemokratiska valsystem utspelar sig valrörelsen i praktiken … Läs mer “Ger högerns Harris bort Vita Huset till extremhögerns Trump? – Hursomhelst: De rika blir valets segrare”

Read more

Borgarnas giriga klasspolitik är inget “misslyckande”

Att som skribenten Daniel Suhonen på Aftonbladet kalla budgeten från de blåa “ett misslyckande” är att flagga med enorm frenesi att man missförstått allt om politisk ideologi.

Det är en enorm seger för de blåa partierna!

Skattesänkningar till de rika och kostnadsökningar till de fattiga är exakt vad de blåa partierna vill ha och ja, till och med … Läs mer “Borgarnas giriga klasspolitik är inget “misslyckande””

Read more

Klimatavtryck och inkomstklass – Vad är klimatorättvisa?

Emma Lundströms artikel har tidigare varit publicerad i tidningen Internationalen.

“Den rikaste en procenten släpper ut dubbelt så mycket som den fattigaste hälften.”

Johanna Westeson, sakkunnig i frågor på Amnesty Sverige som gäller diskriminering och klimaträttvisa, publicerade 26 augusti 2022 en genomgång av klimatorättvisan. Hur klimatförändringarna och klimatomställningen påverkar oss olika beroende på var vi bor:

Ny forskning Läs mer “Klimatavtryck och inkomstklass – Vad är klimatorättvisa?”

Read more

Månlandningar: framsteg för mänskligheten eller uttryck för kall omänsklighet?

Är att landa på månen – i dessa tider av ökande svält, dricksvattenbrist, klimathot och accelererande massutrotning av vår jords livsformer – ett framsteg för mänskligheten?

Nu har Indien lyckats med det! Att som första nation landa på månens sydpol. Eventuellt ska det finnas vatten där.

Ska dom buteljera det på plats och sända tillbaka det till de … Läs mer “Månlandningar: framsteg för mänskligheten eller uttryck för kall omänsklighet?”

Read more

Vi har själva skapat “monstret” och nu får vi betala för det nyliberala samhällsexperimentet

I går kväll (16 augusti) larmades det om skottlossningen i en av Linköpings stadsdelar. Först verkade det vara falskt larm, om så varit hade det visat, om inte annat, på oron och nervositeten nu i detta. Tyvärr var det inte så utan en ung man sitter anhållen för mordförsök.

Det har under några få månader skett skjutningar i … Läs mer “Vi har själva skapat “monstret” och nu får vi betala för det nyliberala samhällsexperimentet”

Read more

“Fler Ferraris i Sverige – tack vare sossarna”.

Det är den uppkäftiga rubriken på ledaren i Aftonbladet (oberoende socialdemokratisk) 15 april. En ledare som tydligt beskriver hur klassklyftorna och inkomst- och förmögenhetsskillnaderna blir allt djupare.

Klyftor mellan fattiga och rika som många, inte minst s-märkta regeringsföreträdare, säger sig vilja motverka.

“En helikopter med tre unga män, börshajar från Stockholm, landar snart i Norrköping. Sedan kör de … Läs mer ““Fler Ferraris i Sverige – tack vare sossarna”.”

Read more

Av var och en efter förmåga. Åt var och en efter behov – Peking har flest dollarmiljardärer

I ett meddelande från TT kan man läsa:

”Peking har flest dollarmiljardärer i hela världen”.

Det är BBC News som återger affärstidningen Forbes nya lista över världens rikaste.

Förra året hade Peking “bara” 33 dollarmiljardärer. Men nu har antalet stigit till 100. Peking har därmed klättrat förbi New York som har 99 dollarmiljardärer.

Peking toppar nu listan över … Läs mer “Av var och en efter förmåga. Åt var och en efter behov – Peking har flest dollarmiljardärer”

Read more

Ett brev från en östermalmsdam till en skånsk statargrabb

“Nog ä’ överklassens hemsk” (Torparmurarens dotter Elina i Väinö Linnas roman Högt bland Saarijärvis moar)

Den sjunde november skriver den gamle reportern Ken Olofsson i spalten “Murvelminnen” (Dagens Nyheter) en betraktelse med rubriken “Brevet som Kalle Svensson aldrig glömde”.

Betraktelsen handlar om den legendariska fotbollsmålvakten Kalle Svensson. Född 1925 och död 2000. En legendar som Olofsson … Läs mer “Ett brev från en östermalmsdam till en skånsk statargrabb”

Read more

Snart är det jämvikt mellan antalet fattigpensionärer och dollarmiljonärer

Jag läser i bladet att antalet dollarmiljonärer i Sverige ökar i rasande takt. Mellan 2018 och 2019 ökade antalet med 10 procent så att vi år 2019 hade 142 000 personer med “investeringsbara tillgångar” på minst en miljon dollar, vilket motsvarar 9,2 miljoner kronor.

Samtidigt har vi i Sverige ungefär 300 000 fattigpensionärer. Fattigpensionär enligt EU:s norm betyder … Läs mer “Snart är det jämvikt mellan antalet fattigpensionärer och dollarmiljonärer”

Read more

Strandskydd

Vi bygger i strandnära läge
för vi älskar de glittrande soluppgångarna
ljudet av vågornas kluckande
som ett lugnande fostervatten.

Vi bygger ett högt hus
och vi planterar en tät häck omkring
vår egendom som skyddar oss
från allemansorättigheten.

Ett litet hål i häcken gör vi
så att de nyfikna och avundsjuka
kan titta in och längta
efter en Läs mer “Strandskydd”

Read more

Rekord: 142 000 dollarmiljonärer i Sverige

I en TT-artikel av Joel Sund kan vi idag (10/7) läsa att vi i Sverige nu slagit rekord vad gäller antalet dollarmiljonärer. De har nu blivit 142 000. Under 2019 ökade antalet med tio procent. Globalt har dollarmiljonärernas förmögenheter ökat med nio procent det senaste året. 62 procent av dem finns i de fyra länderna USA, Japan, Tyskland … Läs mer “Rekord: 142 000 dollarmiljonärer i Sverige”

Read more

Det tycks inte råda brist på resurser – Allt handlar om prioriteringar

Många talar sig hesa för de sjuka, arbetslösa och pensionärer. Man ger sken av att värna om just dessa grupper. Men i nästa andetag hävdar man att vi inte har råd att rätta till orättvisan i att sjuka, arbetslösa och pensionärer betalar mera i skatt än löntagare.

Visserligen händer det sig att en och annan inom politiken tillåter … Läs mer “Det tycks inte råda brist på resurser – Allt handlar om prioriteringar”

Read more

Corona-pandemin blottlägger ett djupt ojämlikt samhälle

Stor överdödlighet i miljonprogramområden där många arbetar inom samhällsbärande sektorer. Sveriges coronastrategi har inte beaktat det svenska klassamhället. Det visar en ny forskningsstudie.

I stora förortsområden finns en hög andel som jobbar som undersköterskor eller vårdbiträden och då är det antagligt att smittan kan ha gått i cirklar mellan arbete, kollektivtrafik och bostadsområden.

Det sades från början Läs mer “Corona-pandemin blottlägger ett djupt ojämlikt samhälle”

Read more

Klass och klassamhällets omöjlighet

En fråga jag funderat mycket över på senare år är vilken betydelse klass och alienation har för en individs utveckling. Att individer har en hemort i en större kontext är uppenbart. Detta i kontexten “klass” är också klarlagt i litteraturen som jag ser det och förstår det utifrån betraktelsen av samhället.

Hur påverkar det oss? På vilket sätt … Läs mer “Klass och klassamhällets omöjlighet”

Read more

Klass och trångboddhet

V-politiker från storstadsregionerna: Klassorättvisor och trångboddhet bidrar till Coronasmittan. Bygg bort klasskillnader i boende

I Stockholm är trångboddheten värst i Spånga-Tensta och Rinkeby-Kista. Just smittspridning är en risk vid trångboddhet. Situationen blir livsfarlig, skriver Clara Lindblom, Emma-Lina Johansson, och Daniel Bernmar på Aftonbladet debatt.

Fem procent av befolkningen i landet bor i det som definieras som extrem trångboddhet.… Läs mer “Klass och trångboddhet”

Read more

Falsk matematik

“Ska det va så svårt att fatta
att det är falsk matematik
som gör den fattige så fattig
och den rike så förbannat rik”

Det går inte att komma förbi de här raderna av Peps Persson, när man ser resultatet av den slopade värnskatten nu vid årsskiftet.

I det heliga januariavtalet mellan regeringspartierna S, MP och de … Läs mer “Falsk matematik”

Read more

Klassperspektivet idag – en central del för att förstå vår tids samhällsuppbyggnad

I dagens samhällsdebatt lyser klassdiskussionen med sin frånvaro. Det tycks inte som att klass längre är ett relevant perspektiv att analysera samhällsstrukturerna på. Men den inställningen kunde inte vara mer fel. Klassfrågan är fortfarande högaktuell, kanske mer än någonsin.

Till att börja med behöver vi definiera begreppet klass. Generellt brukar klass syfta på en samhällsgrupp som har liknande … Läs mer “Klassperspektivet idag – en central del för att förstå vår tids samhällsuppbyggnad”

Read more

Hos doktor Brax

Under ytan i en mälarvik har dr. Brax sin mottagning där han tar emot sina patienter,  en brokig samling av insjöfiskar. Denna dag, då ytan endast smeks stilla av en nordanvind som skapar små krusningar på ytan, är den förste patienten Herr Gösta Mälström,  utan fru. – Goddag Gösta och var har du frugan då?, öppnar doktorn med.- … Läs mer “Hos doktor Brax”

Read more

Arbetslinjen ända in i döden …

Jag brukar gå en sväng på S:t Eskils kyrkogård här i Eskilstuna när höstens träd är som mest färgsprakande och marken har ett gult täcke av prasslande löv. Det är både rogivande och vackert. Samtidigt intressant att skåda inskriptionerna på gravstenarna, framför allt de äldre och mer pampiga och påkostade gravarna från 1800-talet och in i början av … Läs mer “Arbetslinjen ända in i döden …”

Read more

Klass i Sverige: Daniel Suhonen om Tankesmedjan Katalys projekt

För några år sedan startade fem LO-förbund en tankesmedja, med namnet Katalys. Daniel Suhonen, som tidigare bland annat arbetat som journalist och redaktör för socialdemokratiska tidskrifter som Tvärdrag och Tiden, fick uppdraget att leda Katalys och fria händer att utforma arbetet. Katalys har på några år växt till att bli en av de viktigaste opinionsbildarna inom arbetarrörelsen.… Läs mer “Klass i Sverige: Daniel Suhonen om Tankesmedjan Katalys projekt”

Read more

I det marginaliserade Sverige finns både pessimism och samhällskritik

Det fackliga idéinstitutet Katalys har släppt ännu en rapport om det svenska klassamhället: Klassamhällets tystade röster och perifera platser författad av Lotta Svensson och Mikael Vallström.

Rapportens ambition är att synliggöra hur klassamhället ser ut på de platser som har blivit marginaliserade i och med globaliseringen och att ge röst åt dem som bor på dessa platser. En … Läs mer “I det marginaliserade Sverige finns både pessimism och samhällskritik”

Read more

RUT-bidraget motverkar de politiska jämställdhetsmålen

Ytterligare en rapport har presenterats från det fackliga idéinstitutets Katalys i serien om det svenska klassamhället. I rapporten Vilka är “vi” i jämställdhetspolitiken? författad av forskarna Birgitta Jordansson och Linda Lane vid Göteborgs universitet görs ur ett marxistiskt perspektiv en historisk tillbakablick fram till dagens RUT-tjänstesamhälle.

Länk till rapporten

Rapporten syftar till att anlägga ett klass- och etnicitetsperspektiv … Läs mer “RUT-bidraget motverkar de politiska jämställdhetsmålen”

Read more