Foto: Dimitris Vetsikas / Pixabay.

Rekord: 142 000 dollarmiljonärer i Sverige

I en TT-artikel av Joel Sund kan vi idag (10/7) läsa att vi i Sverige nu slagit rekord vad gäller antalet dollarmiljonärer. De har nu blivit 142 000. Under 2019 ökade antalet med tio procent. Globalt har dollarmiljonärernas förmögenheter ökat med nio procent det senaste året. 62 procent av dem finns i de fyra länderna USA, Japan, Tyskland och Kina.

Bakgrunden är ökningen av redan tidigare astronomiska direktörslöner inom storföretagen, i kombination med de rikas inkomster från aktieutdelningar och andra kapitalplaceringar. Under många år har det funnits en stadig tendens till en ökad andel av nationalinkomsterna för inkomster av kapital.

Ojämlikheten har under årtionden ökat. För Sverige gäller att inkomstjämlikheten historiskt var som störst under åren i början av 80-talet.

Vi lever nu i tid då planetens och mänsklighetens räddning kräver att jämlikheten drastiskt ökar och att parasitära sektorer som krigsindustrin, finanssektorn, den kommersiella reklambranschen och produktionen av lyxvaror för överklassen snabbt avskaffas. Den nödvändiga folkliga rörelsen för att nå dit måste byggas underifrån och ha ett pacifistiskt, internationalistiskt, demokratiskt och solidariskt perspektiv.

Nu finns ingen tid för duttande längre. Kursen måste läggas om och samhället måste omdanas från grunden. Och det är bråttom.

Allvarligt bekymrad socialdemokrat i Eskilsuna

You May Also Like