Corona-krisen: De dubbelt hotade

Den pågående Corona-pandemin gör att många brister och varbölder i vårt samhälle framträder allt tydligare. En sådan varböld är den skandalösa behandlingen av ensamkommande ungdomar. Den kostnad som det skulle ha inneburit att ge samtliga amnesti och uppehållstillstånd och som framställdes som så orimlig var naturligtvis en spottstyver jämfört med de summor som det nu i pandemin visar sej möjliga att mobilisera. Kostnader som dessutom skulle betalats tillbaka när ungdomarna fått komma i arbete. Många av dom som fått chansen bidrar idag på ett utmärkt sått till det svenska samhället.

De som genom gymnasielagen (framtvingad av en humanistisk opinion) fick chansen att gå gymnasieutbildning lever med hotet att utvisas om de inte inom sex månader efter utbildningen lyckats skaffa ett fast jobb. Med tanke på att fast jobb i denna de tidsbegränsade anställningarnas och gig-jobbens tidevarv är en ouppnåelig dröm för många i Sverige så är kravet att just de ensamkommande ska kunna nå detta absurt. Ytterst få kommer att lyckas med detta.

När vi nu står mitt i en surrealistisk nedstängning så är naturligtvis situationen mångdubbelt förvärrad. Men vår justitie- och migrationsminister Morgan Johansson meddelar att regelverket står fast. En fullkomligt obegriplig ståndpunkt. Men obegriplig bara om man inte inser att det som driver män som Morgan Johansson i dessa frågor är strävan efter att smeka SD-opinionen medhårs.

Vi skrev ovan att kostnaden för att låta alla ensamkommande få uppehållstillstånd är en struntsumma gentemot vad som nu visar sej möjligt att ta fram. Och vi vill också jämföra kostnaden med den kostnad som migrationshanteringen, advokatarvoden och den omänskliga jakten på de utvisningshotade kostar.

Det är inte bara ensamkommande som hotas. Andra med tillfälligt uppehållstillstånd som nu i krisen tappar sina anställningar är också under hot.

Nu får det f-n vara nog! Slopa kravet på fast jobb inom sex månader! Uppehållstillstånd till hela gruppen! Nu behövs solidaritet – inte jakt på människor!

P.W

You May Also Like