Stoppa utvisningarna till terrorns Afghanistan!

De dubbelt hotade, del 2

Sveriges Radio uppmärksammade den första juni återigen det bisarra i att den snabbt ökande arbetslösheten kan få till följd att fler människor mister sitt uppehållstillstånd och kommer att utvisas ur Sverige. Hur kan detta samband överhuvudtaget finnas? 

Jo, det är faktiskt så att vi har människor vars uppehållstillstånd är villkorat till att de lyckas få ett fast arbete. De mest kända är de ensamkommande ungdomarna (ofta med afghansk bakgrund) som genom gymnasielagen fick tillfälligt uppehållstillstånd men som kan förlora det om de inte lyckas hitta fast anställning efter studierna.  Men det finns också andra invandrare som är fast i samma fälla; blir du arbetslös – Utvisning.

Vi på eFOLKET uppmärksammade detta absurda dilemma redan den första april i år och skrev om det under rubriken Corona-krisen: De dubbelt hotade.

Nu med den stigande arbetslösheten blir situationen än värre. Vilka i Sverige uppväxta lyckas att få ett fast jobb direkt efter gymnasiet? De flesta tvingas in i tidsbegränsade och osäkra anställningar. Tyvärr. Men för de här ungdomarna innebär ett misslyckande med att hitta ett fast jobb dessutom risken att utvisas.

Många av de ensamkommande med afghansk bakgrund har i själva verket levt större delen av sitt liv i Iran eller något annat grannland. De har ingen förankring i Afghanistan. De av dom som vuxit upp i Afghanistan har idag ofta inget kontaktnät där som kan ta hand om dem. Många av dem är dessutom hazarer, en folkgrupp som varit diskriminerad och utsatt för etniskt våld. Hazarerna är dessutom ofta shiamuslimer vilket gjort dem till måltavlor för sunni–muslimska fundamentalister inom till exempel talibanerna och IS.

Den senaste terrorattacken genomfördes i huvudstaden Kabul för några veckor sedan. En mödravårdscentral i ett område med stor hazarisk befolkning under Läkare utan Gränsers administration attackerades av terrorister (antagligen IS) som sköt 14 nyblivna mammor, flera spädbarn och flera ur personalen. En fullständigt obegriplig massaker. Med stor sannolikhet med syfte att terrorisera den hazariska befolkningsgruppen.

Detta skedde i huvudstaden Kabul dit svenska myndigheter tycker att det är okej att utvisa hazariska ungdomar.

Sveriges agerande är ovärdigt. Regeringen måste nu ge hela gruppen uppehållstillstånd utan tjafs om krav på fast anställning. Att inte göra det kan inte tolkas som något annat än kryperi för SD och deras hetsande nättroll.

Det handlar om en grupp ungdomar där de som fått chansen visat sej snabbt komma in i arbete och samhällsliv. Att jaga dom och driva juridiska processer innebär fullständigt onödiga kostnader för Sverige och lidande för ungdomarna. Till regeringen säger vi: Solidaritet och humanism är inte förbjudet! Inte heller sunt förnuft!

Ledarredaktionen

Läs också!

You May Also Like