Till vårt fackförbund Kommunal: Ta strid för de ensamkommande!

Denna skrivelse från undertecknarna,ett stort antal kommunanställda, är skickad till Kommunalarbetareförbundet 20.7.2018
Insänd till eFOLKET av Ingrid Eckerman.

Ingrid Eckerman, allmänläkare, chefredaktör för Allmänmedicin, initiativtagare till uppropet Stoppa utvisningarna av afghanska ungdomar!

2015 kom många tusen ensamkommande barn till Sverige, de allra flesta med ursprung i Afghanistan. Tusentals av dem hotas nu av utvisning, trots att de varit flera år i Sverige och inte vill någonting hellre än att jobba och bidra till att bygga upp samhället. Många av dem väljer yrken inom vård och omsorg och är alltså blivande arbetskamrater till oss kommunalare. Vi kräver att de får stanna i Sverige. Det handlar om vår framtida arbetsmiljö.

Om några år har vi många fler mycket gamla invånare, och behovet av personal ökar. Många av dessa ungdomar arbetar eller praktiserar redan inom äldrevården, andra studerar på gymnasiets vårdprogram.Detta skulle vara ett fantastiskt tillskott till den svenska sjuk- och åldringsvården, som redan skriker efter vårdutbildad personal.

Stefan Löfven anser att vi inte ska tillåta människor att flytta till Sverige för att ta jobben från oss. Samtidigt talas det om att vi ska importera vårdpersonal från Thailand. De ska lära sig språket och svenska värderingar samt komplettera sin utbildning.

Det är vi som ska skola in och handleda personalen från Thailand. Det är vi som ska vara bryggan mellan de nyanlända med bristfälliga språkkunskaper och brukarna. Samtidigt blir vi av med ungdomar som kan språket och som är utbildade i Sverige.

Denna insikt tycks fullständigt och ha gått förbi både regeringen och Migrationsverket!

Vi kan inte förstå varför Regeringen har godkänt att Migrationsverket urskillningslöst utvisar dessa ambitiösa, duktigt studerande ungdomar.

Först satsar Sverige massor med pengar på utbildning och uppehälle för de asylsökande barnen och ungdomarna. Men sedan, trots att Migrationsverket fått information om att ungdomarna fått jobb inom sjukvården eller går vårdutbildningen, så utvisas just dessa ungdomar till krigets Afghanistan!Den nya “gymnasielagen” hjälper en del att stanna, men det finns tusentals som den inte gäller, eftersom de kom till Sverige en dag för sent eller fick sitt asylavslag efter 14½ månad i stället för 15.

Den här ekvationen går inte ihop, vare sig förnuftsmässigt eller känslomässigt! För det första så är detta en tragedi för dessa ungdomar, som får sina liv krossade och tvingas till ett land där många av dem inte känner en enda människa. Detta är en grymhet utan dess like i Sveriges historia.

För det andra är det ett enormt slöseri med denna eftertraktade arbetskraft, som nu Sverige går miste om. För att inte tala om alla “bortkastade” skattepengar, som satsats på ungdomarna och deras utbildningar.

Nu vädjar vi till er, Kommunalarbetareförbundets styrelse och medlemmar, att ta strid för dessa fantastiska ungdomar! På högsta nivå kan vi påverka socialdemokratiska partiet och regeringen, och på lokal nivå kan vi driva kampanjer och aktioner tillsammans med den stora rörelse som arbetar för ungdomarna. Som individer kan vi öppna våra hem för dem som har kastats ut på gatan och skänka pengar till organisationer som hjälper dem med mat och medicin.

Något måste göras, för att stoppa dessa vansinniga och omänskliga utvisningar. Regeringen och Migrationsverket går emot både barnkonventionen, de mänskliga rättigheterna, de äldres väl och vår arbetsmiljö. Detta kan vi bara inte acceptera, och det hoppas vi att ni inte heller gör!!

Sverige i juli 2018

Virpi Palmunen, Stockholm
Margareta Backman, Sollentuna
Maria Enghamre, Karlstad
Pernilla Fernlund, Hallstahammar
Elin Broadhall, Umeå
Jenny Hansen, Hede
Asmaa Bayat, Örebro
Gith Sjölander, Tibro
Barbro Karlsson, Mörbylånga
Sofia Tamm, Uppsala
Lena Berg, Jönköping
Ewa Johansson, Falköping
Malin Holtes, Arjeplog
Suz Larsdotter, Malmö
Susann Carlsson, Göteborg
Ann Moreau, Borgholm
Jenny Astner, Huskvarna
Sofia Nordberg, Götene
Irene Arskans, Visby
Lone Krogh-Jensen, Killeberg
Eva Hagel Mamani, Uppsala
Ann-Louise Vinsa, Lansjärv
Birthe Ericsson Croon, Göteborg
Gunnel Wittmeyer, Ystad
Eva-Britt Abrahamsson, Jönköping
Jeanette Hansen, Hede
Eva Sternang, Stockholm
Lisa Rabe, Stockholm
Elisabeth Felling, Hammarö
Carola Fredriksson, Jönköping
Lotta Öberg, Ramsele
Jeanette Nordqvist, Hede
Lars Jaako, Falun
Jill Lundström, Mörsil
Joachim Bylund, Köping
Margaretha Johansson, Västerås
Fredrik Åberg, Märsta
Emilie Vigren, Vansbro
Carina Reichenberg, Strömstad
Milad Jafari, Jönköping
Annika Charlotta Abrahamsson, Halden
Maggie Andersson, Malmö
Anita Eriksson, Gävle
Carin Vuorinen, Lund
Ulrika Alvarmo, Köpingsvik
Åsa Dahlkvist, Skellefteå
Lisa Sjelin, Vemdalen
Kristin Elverum, Strömsund
Elisabeth Jansson, Ludvika
Carina Härjebäck, Sveg
Helena Strömbert, Mjölby
Lena Gustafsson, Falköping
Kia Ehsan, Stockholm
Krister Berg, Lysekil
Karin Johansson, Finnerödja
Åsa Hägglöf, Fränsta
Jenny Olausson, Lysekil
Anita Hansen, Hede
Marie Rosén, Strömstad

Kommentarer från dem som skrivit under:

Klart de ensamkommande också ska få stanna i alla kommuner i Sverige!

Det fattas många på våra arbetsplatser. Vård. Omsorg. Och flera.

Är frivillighem till en afghansk kille. Ser det som en självklarhet att de ska stanna!! Att behandla människor på detta vidriga sätt är så långt ifrån all medmänsklighet vi kan komma!!

Afghanistan är ett land i krig, Man sänder inte tillbaka barn till krig. Vanlig enkel medmänsklighet och anständighet kräver att de får stanna.

Jag känner många från Afghanistan.

Sverige ska inte skicka tillbaka människor till ett land där det råder krig. Vi behöver ha kvar dom unga i Sverige.

Känner några av de killarna som har fått 3 avslag eller flera och fortfarande är kvar i Sverige.

Afghanistan är ett land i krig.

Vi behöver detta fina människor!

Fantastiska ungdomar som vill bidra till samhället. De behövs i vår lilla kommun.

Många av dessa unga är inne på sitt 3:e år av väntan! De knäcks psykiskt… Man skickar INTE människor till en VÄLDIGT osäker tillvaro, vi har råd att hjälpa dom!

Det enda rätta för att de ska ha en framtid över huvudtaget. Tre år har gått de är många år för så unga människor som nu borde få forma sin framtid som stått på paus.

Medmänskligt.

Dessa unga har misshandlats nog nu. Det är en omänsklig behandling de fått. De är väl integrerade och vill inget annat än bli behandlade som människor och ge tillbaka till Sverige. Vi behöver dem så vår välfärd ska fortsätta fungera.

Jag har två ungdomar boende hos mig varav den ena blivit erbjuden jobb i äldreomsorgen, men får inte arbetstillstånd av Migrationsverket.

Jag jobbar som God man men har just nu en 19 årig pojke boende här och jag har följt han och hans kamraters desperata kamp för ett värdigt liv . Jag skäms ofta över att vara europé.

Har en kille här hemma som väntar på sitt 3 beslut.

Pga vi borde visat rättighet o mänskligheten innan men det hade vi inte gjort, de bor snart i 3 år i Sverige o har redan anpassat sig med samhället och det är svårt och åka där det är krig och ingen får välja!

Ungdomar som rotat sig här går i skolan, de sköter sig, har familjer här som älskar dom. Vi har skola lägenheter och behöver dom i samhället och yrkeslivet. Man kan väl inte skicka barn till det helvete de kommer till. Ingen kan väl önska det. Visa medmänsklighet!

Detta är emot allt mänskligt förnuft och förstånd. HUR kan en Regering som känner till bristen på vårdpersonal i Sverige skicka tillbaka redan vårdutbildade Afghaner till krigets Afghanistan!? Dessa barn och ungdomar har satsat ALLT för att få ett värdigt liv, göra “rätt” för sig, arbeta, betala skatt och “ge tillbaka” till Sverige för att de fått ett nytt liv utan hot och död. De har behandlats fruktansvärt illa av av vår Regering och Migrationsverket! Och då syftar jag inte BARA på de sjukvårdsstuderande och sjukvårdsutbildade Afghanerna utan på Alla Afghanska barn och ungdomar! Deras situation är “vidrig”! De får vänta i flera år på svar om utvisning eller ej, under tiden att de mår fruktansvärt dåligt, får psykiska besvär, blir “illa” behandlade på boenden där de blir “utkastade”, på förvar (om de hamnar där) och vid intervjuer på Migrationsverket! Detta är HELT oacceptabelt!! Och MIN moral, FÖRNUFT och FÖRSTÅND “blinkar” med stora röda “Varningssignaler” och säger: Detta MÅSTE Stoppas! Därför “vädjar” jag till Er på Kommunal!! AGERA NU! Hjälp dessa Barn och Ungdomar, ställ UPP för dem!! Hjälp oss att få Regering, Riksdag och Migrationsverket att STOPPA detta “vansinne”!!

Ingrid Eckerman

You May Also Like