På Södra Förstadsgatan i Malmö kämpade Celia Linde i blåsten, för att sätta upp banderoller med krav på amnesti. – De som flyr krig och förföljelse har rätt att få asylrätten prövad. EU måste samla sig runt en gemensam flyktingpolitik. Foto: EvaMärta.

Blågult för flyktingamnesti på nationaldagen

Under nationaldagen syntes blå och gula banderoller med uppmaningen “Håll ihop Sverige” runt om i landet. På många håll – bland annat i Norrbotten, Jämtland, Värmland, Östergötland, Småland och Skåne – hängdes även blå och gula kläder fram på balkonger och tvättlinor.

Krav på permanenta uppehållstillstånd

Bakom manifestationen stod den nationella kampanjen “Håll ihop Sverige – Flyktingamnesti för de ensamkommande”. Kampanjen kräver permanenta uppehållstillstånd för alla Sveriges ensamkommande ungdomar, som har varit här i minst ett år.

Fem års väntan

– Det är förfärligt hur dessa ungdomar behandlas av den svenska staten, säger Marie Bergström som satt upp blågula banderoller på Gamla torg i Hörby.

– Som de har kämpat! Idag tar flera av dem studenten, men lever fortfarande i ovisshet om sin framtid, efter fem år. Låt nu alla stanna här, och börja sina liv.

Kända “ambassadörer”

Bakom kravet på amnesti för de ensamkommande finns fler än hundra svenska organisationer, bland andra Ensamkommandes Förbund, Refugees Welcome Sverige och Läkare i Världen. Bakom kampanjen står också en rad “ambassadörer” som ärkebiskop emeritus KG Hammar, författaren och debattören Anders Wijkman, den socialdemokratiske riksdagsledamoten Thomas Hammarberg, regissören Suzanne Osten och Astrid Lindgrens dotter Karin Nyman.

“Självklart för mig”

“Kravet på amnesti är självklart för mig.” Så skriver författaren och debattören Anders Wijkman på kampanjens hemsida: “Argumenten är många. Extremt långa handläggningstider är ett i raden.”

Utvisningshoten kvarstår

Riksdagsledamoten och styrelsemedlemmen i Socialdemokraternas sidoorganisation Tro och solidaritet, Thomas Hammarberg, skriver bland annat så här:

“De som trots allt kunnat utnyttja möjligheten att studera står nu inför hotet att utvisas då de i dessa tider inte kan uppfylla lagens krav att snabbt fixa en fast anställning. Det borde vara självklart att de som fortfarande finns bland oss får stanna.”

Kampanjen fortsätter

Joel Larsson, en av kampanjens medgrundare, hoppas att manifestationen ska få effekt.

– Jag hoppas att detta ska öppna ögonen på ännu fler än tidigare. Vi ser redan vissa tecken på det, framförallt i sociala medier. Men kampanjen är inte slut här, utan fortsätter i olika former. Närmast med en samlad, coronaanpassad manifestation i Östersund, den 13 juni.

Läs mer på kampanjens hemsida flyktingamnesti.se

Kontakta oss gärna för mer information om den pågående kampanjen!

EvaMärta Granqvist, Hörby
Marie Bergström, Hörby
Christina Rhodin, Lund
Joel Larsson, Östersund
Marga Sandström, Karlstad

Media äger rätt att återge texten med angivande av arrangör och källa.

Källa: mynewsdesk – Stoppa utvisningarna till Afghanistan!

You May Also Like