– Det här är ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete ger resultat. Vi är stolta men inte nöjda, utan siktar högre och ser fram emot att fortsätta utvecklingen av vår vackra stad, säger Sarita Hotti (S) Stadsbyggnadsnämnden ordförande i Eskilstuna…

Eskilstuna på plats 13 i nationell arkitekturranking

Eskilstuna har tagit sig in på topp 20-listan över kommuner med bäst arkitektur – det enligt Sveriges Arkitekter.

Eskilstuna Kommun har anledning att fira efter att ha gjort en betydande klättring i den nationella arkitekturrankingen och ligger nu på plats 13. Det är en rejäl klättring med närmare 40 placeringar på bara tre år. Denna framgång markerar en betydande förbättring från tidigare år och är ett resultat av en konsekvent och målmedveten satsning på byggande, administrativa rutiner och lagefterlevnad, uppger Eskilstuna Kommun i ett pressmeddelande.

Ökat sina poäng markant

En närmare titt på rapporten avslöjar att Eskilstunas största förbättringar observerats inom byggande och rutiner samt lagefterlevnad, där Kommunen ökat sina poäng markant. En nyckelfaktor i denna utveckling är implementeringen av ett arkitekturprogram och ett effektivare användande av markanvisningar, vilket visar på Kommunens ambition att integrera arkitektur som en central del i samhällsplaneringen, står det att läsa i pressmeddelandet.

– Vår tidigare stadsarkitekt, Daniel Ängmo, har varit engagerad och drivande i arbetet med Eskilstunas arkitekturprogram, som blivit ett viktigt verktyg för arkitekter, byggherrar och tjänstepersoner. Daniels insats har varit central för att skapa ett program som inte bara speglar vår stads identitet, men också vägleder dess framtida arkitektur, säger Mats Hällnäs, enhetschef på Stadsbyggnadsförvaltningens utvecklingsenhet.

Arkitektkåren har gett Eskilstuna ett övergripande positivt betyg, med särskilt lovord för stadens arkitektoniska arbete. Även om privatanställda arkitekter ger något lägre betyg än deras kommunanställda kollegor, finns det en tydlig potential för Eskilstuna att fortsätta sin uppåtgående trend genom att stärka arkitekturkompetensen och förbättra dialogen med branschen.

“Ett kvitto på långsiktigt arbete”

– Det här är ett kvitto på att vårt långsiktiga arbete ger resultat. Det arkitekturprogram vi infört, tillsammans med vårt engagemang för att höja byggkvaliteten och främja god arkitektur, har varit en central del av vår strateg. Vi är stolta men inte nöjda, utan siktar högre och ser fram emot att fortsätta utvecklingen av vår vackra stad, säger Sarita Hotti (S) Stadsbyggnadsnämnden ordförande i Eskilstuna.

Sarita Hotti.

Läs också:

Inget höghus – Regeringen säger nej till Eskilstunas överklagande om kvarteret Nötknäpparen

You May Also Like