Enligt Europarådets ramkonvention har Sverige fem nationella minoriteter som ska skyddas på olika sätt. Det är judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar samt samer, som också räknas som urfolk.
I ”uppdraget” ingår också att så långt som möjligt slå vakt om deras minoritetsspråk som är finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska.
Det händer inte ofta, men ibland händer det att Tidölagets mediamegafoner träffar någorlunda rätt. Att de med språket faktiskt får mig att förstå i stället för att dölja sanningen med dimridåer.
Ibland faller jag för frestelsen att leka språkpolis. Jag raljerar över folk som inte kan skilja mellan “var” och “vart”, “han” och “honom” och så vidare. För att inte tala om alla bedrövliga sär skrivningar som ibland blir humoristiska i all sin dumhet. Likaså ordet “situationstecken” som används flitigt, även av folk som har språket som yrke. Jag … Läs mer “När man som språkpolis faller på eget grepp”
Jag kollade naturfilm på en kanal som heter LOVE NATURE. Filmen handlade om vilda djur som blivit så tama att de nästan blivit som husdjur. Det var bland annat en bläckfisk, spindlar, råttor och en noshörning.
Dom som tar språket i egna händer och skiter i vad Björn Ranelid säger
Det rasade en våldsam språkdebatt i media för ett tag sedan. Det handlade om huruvida skriftspråkets “de” och “dem” ska bytas ut mot talspråkets “dom”, som uttalas “dåmm” med motiveringen att obildat folk inte vet skillnaden mellan “de” och “dem”. (se lästips)
Just nu rasar en våldsam strid inom kultur- och språkvärlden. Språkrådets tillträdande chef Lena Lind Palicki tycker att det är dags för en språkreform. Skriftspråkets “de” och “dem” bör ersättas med talspråkets “dom”, som uttalas “dåmm”.
DNA-kartor från släktforskningsföretaget MyHeritage visar på fyra genetiska grupper i Schweiz: Nord- och väst-européisk 55,9%, Italiensk: 43.2%, Iberisk 32%, Grekisk och syditaliensk: 28,9%, Balkansk 27,4% (många har som synes gener från flera grupper).
“För att en generation inte ska gå förlorad går Socialdemokraterna till val på att fler ska lära sig svenska, fler ska gå till jobbet samt bostadssegregationen ska brytas”, säger partisekreterare Tobias Baudin och integrationsminister Anders Ygeman, enligt Omni.
De vill också införa ett statligt bostadsbolag som ska motarbeta segregationen. Allt det här låter vettigt och bra.
9 juli lyssnade jag på “Vem bryr sig” Sveriges Radio P1. Ett program som säger sig ta upp sånt som ingen annan tar upp i den politiska debatten. Det här avsnittet handlade om långtidsarbetslösheten.
Jag har just testat mina ordkunskaper genom att göra högskoleprovets ordförståelse. Det blev 20 rätt av 20 möjliga utan att behöva gissa. Det finns fem alternativa ord att välja för varje fråga. Om man inte kan svaret är chansen att få rätt ganska god genom att gissa.
Exempel:
Proviant.
Är det ryggsäck, färdkost, reskassa, planering eller regnskydd?
För några dagar sedan hade jag sotaren på besök i stugan. Ett par gamla kakelugnar och en öppen spis skulle provtryckas för att kolla om jag kan elda säkert utan att kåken brinner upp – eller ner.
Ellen Rydelius växte upp i en grosshandlarfamilj i Norrköping. Hon studerade först på Lyceum i Stockholm, som då var en flickskola där flickor från medel och överklass fick sin grundläggande utbildning. Därefter fortsatte hon på Universitetet i Uppsala. Studievalet föll på slaviska och romanska språk.
Ni som läser mina inlägg i eFOLKET märker att jag blandar vilt mellan högt och lågt, mellan seriöst och nonsens. En del är på blodigaste allvar. Annat är lika allvarligt med döljer sig nödtorftigt under satirens förhoppningsvis giftiga täckmantel.
Även det som är nonsens kan ha en underton av allvar. Eller som jag sa en gång i kommunfullmäktige … Läs mer “144216”
Överträdelse beivras, vilket i den här kontexten betyder att man straffas vid tillträde av förbjudet område utan målsman.
Jämfört med mycket annat i dessa tider må det här tyckas vara en bagatell. Men jag undrar varför det blivit allt vanligare att slänga in utländska, engelska och amerikanska ord när man pratar svenska. Jag förstår att språket alltid förändras … Läs mer “Vad är det för fel på svenska språket?”
Det finns ord och meningar som används slentrianmässigt i det offentliga samtalet som kräver en analys, en genomlysning då dom i grunden befäster en rådande ordning . Ett slags status quo. En allmän lag.
Alla är ense om vikten av att behärska språket i det land där vi bor oavsett om vi är infödda och uppfödda med svenska som modersmål eller kommit hit från andra länder.
Men hur lätt är det, speciellt om man är gammal, att lära sig ett nytt språk i ett främmande land med ett helt annorlunda alfabet? Man … Läs mer “Ordets makt och ord som vapen”