Frankensteins monster.

När språkpolisen vaknar – Vad har Guif:s handbollsherrar och Frankensteins monster gemensamt

Jag har just testat mina ordkunskaper genom att göra högskoleprovets ordförståelse. Det blev 20 rätt av 20 möjliga utan att behöva gissa. Det finns fem alternativa ord att välja för varje fråga. Om man inte kan svaret är chansen att få rätt ganska god genom att gissa.

Exempel:

Proviant.

Är det ryggsäck, färdkost, reskassa, planering eller regnskydd?

På den svårighetsgraden ligger flertalet av frågorna.

Man ska inte förhäva sig, självskryt luktar illa. Men jag tycker att jag har ganska bra ordförståelse. Men ibland går jag på pumpen.

Jag går vidare i mitt morgonbestyr genom att kolla senaste nytt i Eskilstuna-Kuriren och möts av rubriken:

“Guifsvaret efter domen: Tror vi är ett gäng misfits”.

Misfits, vad f-n betyder misfits? Nu gick jag på pumpen. Jag har ingen aning så jag googlar “misfits”:

“Misfits är ett skräckpunkband som bildades 1977… 1983 splittrades gruppen och Jerry Only och Doyle Wolfgang von Frankenstein startade det egna bandet Kryst the conqueror”. Källa. Wikipedia.

PS. För er som inte vet vad Guif är.

Guif, som bildades 1896, hette tidigare IF Guif men har bytt namn till Eskilstuna Guif , är Eskilstunas mest framgångsrika handbollsförening. Just nu kämpar herrlaget om att komma bland de åtta första lagen i elitserien för att därmed gå vidare till slutspelet om att bli svenska mästare..

Intressant är att Guif står för “Godtemplarnas Ungdoms- och Idrottsförening”. Det finns således en koppling till nykterhetsrörelsen från den tiden då arbetarrörelsen och nykterhetsrörelsen gick hand i hand för ett bättre samhälle.

Frågan är vad Guif har för koppling till monstren i skräckpunkbandet Misfits.

Rolf Waltersson

You May Also Like