Quilty firar 30 med 25

I år firar det irländska folkmusikbandet Quilty 30 år, det gör de bland annat med att släppa sin jubileumsskiva Quilty 25 från 2018 på Spotify. Året kommer förmodligen att bli lika hektiskt som roligt för bandet, i mars gör de ett dussintal konserter med den hyllade irländska musikern Andy Irvine.

Det finns alltså anledning att återkomma till Quilty under året, men firandet inleds med att albumet Quilty 25 släpptes på Spotify den 1 januari. Det är ett album som bjuder på både flera outgivna låtar men även andra versioner än de vi hört tidigare. Här finns en liveversion av Barrett’s Privateers som jag tycker är lite av bandets paradnummer tillsammans med Wild Mountain Thyme och Spancil Hill.

Men för mig är den största behållningen Mickey MacConnells låt Only Our Rivers Run Free som påmnner mycket om Planxtys version. I alla fall till en början innan körerna och stämmorna kommer in. De gör helt enkelt en redan vacker låt till något helt episkt. Det är förvisso inte ovanligt när det gäller Quilty.

Albumet tar lyssnaren på en resa genom den irländska musiken med vackra ballader, svängiga pubrökare och instrumentala låtar. Några låtar är hämtade från deras samarbeten med olika körer. Quilty är så fascinerande duktiga på det de gör, lyssna bara på Belfast Hornpipe, man ska inte glömma bort att det faktiskt är en liveversion. Har man dessutom upplevt Quilty live vet man att det inte bara är perfektion som gäller, här finns även passion och spelglädje inbakat.

I mars drar deras jubileumsturné med Andy Irvine igång, turnén startar i Eskilstuna och avslutas på Folkmusikens Hus i Rättvik, alla datum finns på Quiltys hemsida. Andy Irvine är en av de stora irländska folkmusikerna som utöver flera soloalbum även har spelat i band som Planxty, Patrick Street och De Danann.

You May Also Like