Willys-butiken på Kungsgatan i centrala Eskilstuna är en av de butiker vars skyltar och parkeringsplats nu ska släckas ner under nattetid…

Butikskedjan Willys släcker ner nattetid – för att spara el

De höga elpriserna tvingar nu även matkedjorna att agera. På Willys släcks nu skyltarna ner – så även parkeringsplatserna som ligger i anslutning till butikerna.

– Det som är bra med kristider är att det tvingar fram eftertänksamhet om hur man använder sina resurser, säger Johanna Eurén, kommunikationschef på Willys.

Ju fler som minskar elförbrukningen, desto mindre ökar elpriserna i vinter. Genom att släcka ner butikernas belysning på fasader, skyltar och parkeringar – och genom ytterligare ett antal kraftfulla åtgärder – drar matkedjan Willys nu ned sin elförbrukning med ca 11,7 miljoner kWh, motsvarande årsförbrukningen i 585 villor. Detta uppger butikskedjan Willys i ett pressmeddelande.

Bistrare tider väntar

De höga elpriserna är bekymmersamma för många, och sannolikt väntar ännu bistrare tider. Enligt en studie från forskningsföretaget Elforsk skulle dock elpriserna i södra Sverige kunna halveras redan i vinter, om målet om att minska elförbrukningen med 10 procent i EU nås snabbt.

Även här på Willys Smeden på Eskilshemsplan i Eskilstuna kommer såväl skyltar som parkeringsytor att släckas ner nattetid.

Jobbar långsiktigt

Matkedjan Willys vill dra sitt strå till stacken, och lanserar nu en rad åtgärder för att minska elanvändningen. Bland annat har kedjan tagit beslut om att släcka ner belysningen på fasader, skyltar och parkeringsplatser. På alla butiker där det är möjligt (där Willys själv kan styra över frågan) kommer all belysning att släckas efter stängning, och tändas först när butiken öppnar igen på morgonen. Andra åtgärder är att justera temperaturen inne i butikerna, ställa om ventilationen, byta ut ljuskällor till LED-armaturer och stänga av kylrum, kyldiskar och transportfrysar under nattetid när de inte används.

Motsvarar 585 villors förbrukning

Åtgärderna innebär en besparing på 11,7 miljoner kWh, vilket motsvarar en årlig elförbrukning i 585 villor, eller cirka 8 procent av Willys totala elförbrukning. Willys har redan sedan tidigare påbörjat en rad andra åtgärder för att spara energi – till exempel utbyte av kyl- och frysanläggningar till mer energieffektiv teknik – vilket tillsammans med de nya åtgärderna innebär en minskning med cirka 15 procent av Willys totala elförbrukning.

“Många bäckar små”

– Var och en av de här åtgärderna låter kanske inte som att det skulle betyda så mycket, men många bäckar små blir verkligen en stor å i det här fallet. I den här situationen måste vi alla bidra med det vi kan, säger Thomas Evertsson, vd på Willys.

Nedsläckningen av Willysbutikerna har redan påbörjats och kommer successivt att genomföras i samtliga butiker runt om i landet under de kommande veckorna.

Så här kommer det förmodligen att se ut under nattetid runt Willys skyltar.

Läs också:

You May Also Like