Bild: Christian Oehlenberg / Pixabay.

När elprisstödet blir högre än elräkningen

Mycket har skrivits om höga elkostnader, elprisstöd och att regeringen inte betalat ut i tid det man lovat.

En “detalj” i det hela som hamnat lite i skymundan i debatten är att man i vissa fall kan får mera i elprisstöd än vad man haft i elräkning. Det beror på att elprisstödet utgår enbart från den elförbrukning man haft. Har man haft bundet avtal med relativt låga priser kan denna minst sagt absurda situation uppstå.

Jag har påpekat detta i några inlägg här i eFOLKET. (se lästips) Men i stort sett har det inte nämnts i debatten att man kan få betalt för den el man använt.

I dagens Aftonblad beskriver Lena Melin, politisk kommentator på Aftonbladet, hur hon själv får mera i elprisstöd än vad hennes elräkning är. Jag går inte in på detaljer, ni kan själva läsa hur Lena Melin beskriver turerna runt det hela. Så här lyder slutsatsen i Lena Melins artikel:

“Det innebär en vinst på 56 öre per förbrukad kilowattimme för mig under november… Min el var alltså inte gratis under november. Det var bättre än så. JAG FICK BETALT FÖR ATT ANVÄNDA EL. (Min kursivering). Jag skulle säga att det är ett mycket, mycket märkligt. Rentav absurt”

Det har skrivits om att regeringen hemligstämplar elprisstödet i 20 år. Man motiverar det med risken för spionage från främmande makt (läs Ryssland).

Men sanningen är nog den att man inte vill att det ska komma till allmänhetens kännedom hur absurt detta elprisstöd är utformat.

Man vill inte se löpsedlar där det basuneras ut hur galet vansinnigt elstödspengar betalas ut även till de som inte har något behov av “bidrag”

Som stödet är utformat går det även till ren lyxkonsumtion, som eluppvärmda pooler, jättestora lyxvillor, till miljonärer och miljardärer som knappast är i behov av elprisstöd. Det finns ingen som helst behovsprövning.

Och som grädde på moset – att man kan få mera i elprisstöd än vad man haft i elkostnad eftersom stödet enbart utgår från elkonsumtionen – inte elräkningen.

Som avslutning

  • Vad man nu gör är att man sätter plåster på såren för att kompensera för höga elpriser.
  • Vad som måste göras är att ta itu med avregleringen av elmarknaden där det är marknadskrafterna som driver upp elpriserna. Vi i Sverige får de elpriser som elmarknaden i Europa sätter, och som bygger på att det är den el som är dyrast för tillfället som ska gälla för hela marknaden.

Läs den lysande artikeln i Aftonbladet av Andreas Cervenka “Hur kan vi tillåta att ekonomin styrs av en riggad marknad”. (se lästips)

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like