Den skadliga marknadsliberalismen

Kari Parman:

Att stödja politiska partier på högerkanten kräver, för att uttrycka det milt, en monumental blindhet inför samhällets utveckling och den politik som format den. Marknadsliberalismen, med sin tro på att fria marknader och minimal statlig inblandning är lösningen på alla problem, har dominerat den politiska agendan i decennier. Resultatet är tydligt: ökade ekonomiska klyftor, urholkade välfärdssystem … Läs mer “Den skadliga marknadsliberalismen”

Read more

Skatt eller skattetryck – Mer eller mindre till välfärden

För några år sedan sa Mona Sahlin; “Det är häftigt att betala skatt”. I Västerbotten-Kuriren blev det; “Det är sexigt att betala skatt” ett uttalande av Mona Sahlin.

Om det är “häftigt”, eller till och med “sexigt” att betala skatt låter jag vara osagt. Det jag kan säga är att vi betalar skatt för att på så sätt … Läs mer “Skatt eller skattetryck – Mer eller mindre till välfärden”

Read more

En vansinnig militär rustning på bekostnad av den sociala välfärden

Det är inte nog med att Nato nu kommer att sluka ytterligare två tidigare neutrala stater. Medlemskapet i Nato innebär dessutom att samtliga Natostater kommer att tvingas att öka sina utgifter för vapeninköp och ökat antal militärer.

De europeiska Natoländernas militära kostnader var ifjol 290 miljarder US-dollar. Det är mer än tre gånger så mycket som Rysslands militära … Läs mer “En vansinnig militär rustning på bekostnad av den sociala välfärden”

Read more

Frankrike och Sverige – varför så olika svar på kapitalets offensiv?

I Frankrike rullar kampen vidare mot Macron-regimens försämringar av pensionssystemet. En kamp som inte bara gäller storleken på pensionerna utan även pekar mot frågan vad meningen med livet är. “Vi arbetar för att leva – inte tvärtom” säger de franska arbetarna. Kampen reser frågan om vad som ska produceras: lyxprylar för de besuttna eller varor och tjänster för … Läs mer “Frankrike och Sverige – varför så olika svar på kapitalets offensiv?”

Read more

Rädda dygnspassen!

EU har beslutat att från och med oktober ta bort möjligheten att arbeta dygnspass. Detta påverkar många inom LSS, räddningstjänst, ambulanspersonal med flera.

För att få ha möjligheten kvar att jobba dygnspass krävs att Kommunal skriver ett kollektivavtal som ger rätten till varje enskild arbetsgrupp att bestämma vad som fungerar bäst för dem.

Dygnspassen gör att många känner … Läs mer “Rädda dygnspassen!”

Read more

Statens överskott skulle räcka för att rädda välfärden

  • Statens överskott räcker för att rädda välfärden
  • Hejda nedskärningslavinen
  • Statligt akutstöd till välfärden
  • Vänsterpartiet kan ta initiativet

Artikeln, var den 16 mars, också publicerad som ledare i tidningen Internationalen.

*****

Den välfärd som länge sargats av nedskärningar, skattesänkningar och privatiseringar står nu under akut hot. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) skriver att 17 regioner kommer att gå med … Läs mer “Statens överskott skulle räcka för att rädda välfärden”

Read more

Krigskassa vs välfärd

Så ska vi ha’t! Var ska vi ta’t? skrev Gustav Fröding tidigare i dikten Äktenskapsfrågan. Vad fan får vi för pengarna? gav Leif Östilng en mycket känd oneliner.

Och nu kommer tidskriften Filter med uttrycket Vad fan får vi inte för pengarna och sätter fingret på en fråga om kostnaden för vårt kanske kommande inträde i NATO. Alla … Läs mer “Krigskassa vs välfärd”

Read more

Ta ställning för välfärden

Jag sätter välfärden först och värnar om det svenska välfärdssamhället som byggts med hårt och långsiktigt arbete. Jag värnar om människors lika värde och lika rättigheter för det är vad välfärden i grund och botten handlar om.

Jag sätter vår gemensamma välfärd först. Den som vi gemensamt finansierar med våra skatter. En välfärd som erbjuder likvärdig barnomsorg och … Läs mer “Ta ställning för välfärden”

Read more

Recension: Den felvända ekonomin – Migrationsmyten av Peo Hansen

Sanningen om flyktinginvandringen och välfärden – ett nytt ekonomiskt paradigm

Jag har länge undrat över det här med pengar. Jag har frågat ekonomer jag känner, läst Andreas Cervenkas lilla men informativa bok “Pengar” och tycker mig ana vad pengar egentligen är. Hur är det möjligt frågade jag mig att före pandemin hade staten inte råd med äldreomsorgen, skolan … Läs mer “Recension: Den felvända ekonomin – Migrationsmyten av Peo Hansen”

Read more

Insändare: Hur kommer vi till rätta med rötan som angripit den svenska välfärden?

I grund och botten handlar välfärden om människors lika värde och lika rättigheter vilket en övervägande majoritet av svenska folket är överens om. Likaså anser folkmajoriteten att vinstjakt inte hör hemma i den svenska välfärden. Vilket i sin tur förutsätter att inga aktiebolag borde få driva välfärd i Sverige. I motsats till den offentliga sektorn vars syfte är … Läs mer “Insändare: Hur kommer vi till rätta med rötan som angripit den svenska välfärden?”

Read more

Insändare: Ta ställning för välfärden

Jag sätter välfärden först och värnar om det svenska välfärdssamhället som byggts med hårt och långsiktigt arbete. Jag värnar om människors lika värde och lika rättigheter för det är vad välfärden i grund och botten handlar om.

Jag sätter vår gemensamma välfärd först. Den som vi gemensamt finansierar med våra skatter. En välfärd som erbjuder likvärdig barnomsorg och … Läs mer “Insändare: Ta ställning för välfärden”

Read more

Blir Coronakrisen välfärdssamhällets och de sociala ingenjörernas revansch?

Detta debattinlägg har skrivits av Kjell Östberg, historiker och aktiv i Socialistisk Politik.

Varför väljer Sverige att lita på att medborgarna följer experternas råd? Varför behöver inte befolkningen låsas in och övervakas? Som samtidshistoriker har jag ett förslag till svar.

Det återspeglar den djupa tilltron till det svenska välfärdssamhället, trots årtionden av erodering, och inte minst till … Läs mer “Blir Coronakrisen välfärdssamhällets och de sociala ingenjörernas revansch?”

Read more

Kvinnors löner i bristyrken på låg nivå jämfört med mansdominerade yrken

Coronakrisen sätter sjuksköterskebristen i blixtbelysning. I en rapport från Lönelotsarna i samarbete med Sveriges Kvinnolobby undersöks löneläget i bristyrken.

Rapporten visar att kvinnors löner hålls nere trots stora arbetskraftsbehov. Det är betydligt lägre i löner i kvinnodominerade bristyrken än i jämförbara mansdominerade. Till exempel tjänar barnmorskor 5 200 kronor mindre än civilingenjörer, trots att dessa yrken har jämförbara … Läs mer “Kvinnors löner i bristyrken på låg nivå jämfört med mansdominerade yrken”

Read more

Om att “tvätta” eller förhålla sig till SD och högern

Vi lever i en politiskt märklig tid. En tid, där förhandlingar och allianser vi inte förut sett, till och med påverkar den svenska statens budget. Socialdemokraterna och Miljöpartiet regerar sedan ett år i minoritet med stöd av Liberalerna och Centern på grundval av ett reaktionärt 73-punktsprogram, den s.k. Januari-överenskommelsen. Björklund – den förre ledaren för Liberalerna som var med och förhandlade fram detta program – menade till och med att det innehöll “mer borgerlig politik än vad alliansregeringen genomförde på det ekonomiska området”. Det var tyvärr en riktig beskrivning… Läs mer “Om att “tvätta” eller förhålla sig till SD och högern”
Read more

Tankesmedjorna Skiftet och Katalys föreläste om välfärdskrisen

Varför den ser ut som den gör och vad vi kan göra åt det

Onsdagskvällen 22 januari intogs ABF av tankesmedjorna Skiftet och Katalys. Smedjor som inte bara tänker utan också opinionsbildar och gör aktioner.

Vi fick höra Enna Gerin från katalys och Robin Zachari och Erik Melin från Skiftet.

Föreläsningarna handlade om den utarmning som den nyliberala … Läs mer “Tankesmedjorna Skiftet och Katalys föreläste om välfärdskrisen”

Read more

Hur mycket läcker välfärdssystemet?

Hur många miljarder läcker ut från välfärdssystemen? Är det 11 miljarder, 18 miljarder eller rentav 27 miljarder? Eller är det 4 miljarder?

Idag (13 dec) på morgonen kan man höra den stora nyheten på radion, P1:

18 miljarder kronor läcker ut från välfärdssystemen varje år

Totalt 300 miljarder kronor sägs ha betalats ut felaktigt från de … Läs mer “Hur mycket läcker välfärdssystemet?”

Read more

Ny rapport: Rika kommuner får det bättre och fattiga sämre

I en rapport från Arena Idé beräknas utvecklingen i skatteintäkter och utgifter för välfärdstjänster i samtliga svenska kommuner. Allt fler kommuner, främst i glesbygd, får svårt att klara välfärden om det inte tas nödvändiga politiska beslut som kraftigt förstärker inkomsterna. För det behövs en kraftig omfördelning i samhället.

Rapportförfattaren, ekonomhistorikern Josef Liljegren, har beräknat kostnaden för den ändrade … Läs mer “Ny rapport: Rika kommuner får det bättre och fattiga sämre”

Read more

Kommunal: “Inför en skatt för välfärden!”

Fackförbundet Kommunal lägger i rapporten Skatteväxling för välfärden fram förslag om hur välfärden ska finansieras och leverera en jämlik välfärd över hela landet. Skatterna ska bidra till minskade klassklyftor och ökad jämlikhet.

Kommunal anser att är det självklart att vård, skola och omsorg ska vara tillgängliga för alla på samma villkor. Det är behovet som ska styra, inte … Läs mer “Kommunal: “Inför en skatt för välfärden!””

Read more

Att föda barn

När jag var liten ville jag (i tur och ordning) bli hissreparatör, spårvagnsförare och barnmorska. Jag blev folkhögskollärare, men intresset för förlossningsvård har hållit i sig. Jag tror nämligen att man genom den kan mäta ett samhälles kvinnosyn och välfärdsnivå. 2018 är Bergmanår och att han skulle fällts för Metoo är uppenbart. Samtidigt verkar de flesta överens om … Läs mer “Att föda barn”

Read more