Kinas talesperson Wang Webin. Foto: Prensa Latina

Kina förkastar desinformationen och tidningslögnerna om spionbas på Kuba

Talespersonen för Kinas UD, Wang Webin, krävde idag (9/6) att USA upphör med inblandning i Kubas interna affärer och anklagade USA för att sprida lögner. Det om nordamerikanska påståenden om ett kinesiskt spioncenter på ön.

Wang fördömde spridandet av rykten och förtal, något som blivit en vanlig praktik från Washington för att blanda sig i frågor som de inte har med att göra. De tror att de har rätt att övervaka och blanda sig i allt som händer i världen. Han kritiserade USA för dess fängelse på en ockuperad del av Kuba, utöva hemlig verksamhet och genomföra kriminella handlingar i över sex årtionden mot ön.

Talespersonen uppmanade USA att reflektera över sina handlingar och sluta med inblandning med förevändningen att försvara frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Han uppmanade också stormakten till att lyssna till de internationella kraven om ett omedelbart slut på blockaden, och istället bidra till att förbättra relationerna med Havanna vilket skulle gynna bägge parter samt fred och stabilitet i regionen.

Wang gjorde dessa uttalanden som en kritik av publicerandet av uppgifter i Wall Street Journal om en påstådd överenskommelse mellan Kuba och Kina om att installera en spionbas på ön. Igår tillbakavisade Kubas utrikesministerium artikeln som “information fullständigt lögnaktig och ogrundad”.

Kubas vice utrikesminister, Carlos Fernández de Cossio, underströk att detta är lögner som framförs med den falska avsikten att rättfärdiga den våldsamt skärpta blockaden och kampanjer för att destabilisera ön.

Vita Huset och Pentagon förnekar sanningshalten i tidningens uppgifter om en kinesisk bas i Kuba. Såväl USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Kirby som Pentagons talesperson Pat Ryder har nekat till Wall Street Journals uppgifter. Kirby förklarade att artikeln inte överensstämmer med sanningen och Ryder underströk att de inte har någon kännedom om att Kina och Kuba utvecklar någon slags spioninstallation.

USA:s regering har idag erkänt att nyheten är lögn. Dessa uttalanden görs medan spänningarna mellan USA och Kina ökar kring handels- och säkerhetsrelationer.

Cubadebate 230609

You May Also Like