Igelkottaskinnet – Onödigt vetande som kan vara kul att veta

Jag letar bland gamla vinterbilder och hittar den här med rimfrost på ett stängsel. Taggarna är riktade åt alla håll och kanter.

Jag kommer osökt att tänka på en ramsa, en sång jag hörde som liten som handlar om ett igelkottaskinn:

Och gubben han sade till gumman sin
Ta och sätt en lapp uti byxan min
Uti ändanom, Läs mer “Igelkottaskinnet – Onödigt vetande som kan vara kul att veta”

Read more

Tror grisar på ett liv efter jul

Jag sitter och bläddrar bland gamla bilder och hittar de här grisarna som tycks leva ett riktigt svinaktigt liv. De kunde vältra sig och njuta av livet i vatten- och lergropar.

De gick lösa och bökade i jorden efter maskar och annat ätbart som grisar gör. Det är samma som när vildsvin bökar i jorden efter föda.

Bilderna … Läs mer “Tror grisar på ett liv efter jul”

Read more

”Får man ta hunden med sig in i himlen?”

För ett par dagar sedan fick jag veta att Baloo är död. Baloo var en belgisk vallhund född 2010. Vi och våran golden retrievertik Nova träffade Baloo första gången då han bara var en liten snorvalp.

Det blev kärlek vid första ögonkasten mellan Baloo och Nova. Nova var den första hund Baloo träffade sedan han skiljts från sin … Läs mer “”Får man ta hunden med sig in i himlen?””

Read more

Den blomstertid nu kommer

Nu är tiden på året kommen då många kämpar med näbbar och klor för att utrota varenda blomma som vågar sticka upp trynet i gräsmattan. Kortklippt och brunbränt är det gräs(liga) modet.

Robotgräsklipparen är ett effektivt vapen för de som inte gillar blommor i gräset.

Bilden ovanför rubriken är från industriområdet längs Gredbyvägen i Eskilstuna Den är tagen … Läs mer “Den blomstertid nu kommer”

Read more

Bi-ologiskt! – Tankar om Valborg

Om det gör ont när knoppar brister, är det inte bara logiken vi mister, när vi eldar kvistar på valborg.

Djur, insekter och bihotell går, lik eldflugor, upp i gnistor till glädjesång om att en ljusnande framtid är vår, från de visas högborg.

Fåglarna flyr röken och blir vittnen om maten de mister, vilket leder till färre ägg … Läs mer “Bi-ologiskt! – Tankar om Valborg”

Read more

Nu börjar årets licensjakt på lodjur

Årets licensjakt på lodjur börjar 1 mars. Den pågår fram till 31 mars i södra och mellersta Sverige, och fram till 15 april i norra Sverige.

Länsstyrelsernas “tilldelning” uppgår i år till 143 lodjur. Det kan jämföras med förra året då “tilldelningen” var 250, varav 188 blev dräpta.

Jag använder ordet dräpa eftersom lodjursjakten till stor del måste … Läs mer “Nu börjar årets licensjakt på lodjur”

Read more

Alla-hjärtans-dag-event 

Insändarskribent: Johanna Månsson

Vad får en Eskilstunare att banka lite extra inombords? Vad är din passion, som ger just dig goda vibrationer & kickar? Ja vad får er i Eskilstuna på fall så att säga;) Något att fundera över nu när Valentine vässar sin kärlekspil inför kärleksdagen!

Själv drivs jag utav kärleken till djuren…Strävan efter rättvisa & frihet … Läs mer “Alla-hjärtans-dag-event ”

Read more

Om djurens rätt

Johan Löfgren från Göteborg anknyter här till Johanna Månssons artikel Artism – arttillhörighetsrasism.

Inte en sekund tillägnas tjurarnas egenvärde, deras rätt till liv eller deras rätt till frihet. Länsstyrelsen i Halland har beslutat att de tjurar som under drygt tre år levt i frihet på Nyårsåsen i Halmstad ska dödas. Orsaken är den ekonomiska skada som tjurarnas val … Läs mer “Om djurens rätt”

Read more

Skyll inte på katterna

Annika Rullgård:

Radioprogrammet Besserwisser handlade nyligen om katter. Man påstod att katten är ett mycket invasivt djur som spridits till alla kontinenter och att katten är en massmördare. I programmet uppgavs att källan till påståendena var en artikel från 2019.

I denna artikel förekommer ord som typisk, osäker och uppskattat, eftersom det av naturliga skäl finns … Läs mer “Skyll inte på katterna”

Read more

Nyårshelgen – en skräckhelg för många djur

Inför årets nyårshelg uppger 65 procent av Sveriges kommuner att de kommer att begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier. Det är en ökning med närmare 5 procentenheter sedan förra året. Dessutom uppger nära 95 procent av kommunerna att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi. Det är något som djurrättsorganisationen Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser positivt på.… Läs mer “Nyårshelgen – en skräckhelg för många djur”

Read more

Ohållbar kolonisering

­Annika Rullgård:

Kolonisering har nog de flesta hört talas om. Ordet har flera närbesläktade betydelser. Det kan vara när fåglar, bakterier eller växter lyckas etablera sig i ett nytt område. Mänsklig kolonisering innebär att en stat gör ett område och en befolkning på annat håll till en koloni t ex genom att anlägga handelsposter, plantager eller att ursprungsbefolkningar … Läs mer “Ohållbar kolonisering”

Read more

Sköldpaddan Carl-Johan fick sina 15 minuter i rampljuset när han hamnade i tidningen FOLKET 1983

Vi hade när jag var liten en sköldpadda vid namn Carl-Johan. Han ska enligt uppgift ha fått sitt namn efter den berömda huvudgatan i Oslo.

Jag minns bland annat att min mamma brukade använda sig av Carl-Johan när jag fyllde år. Hon brukade då lägga ett paket på hans rygg som han sedan kom in med i mitt … Läs mer “Sköldpaddan Carl-Johan fick sina 15 minuter i rampljuset när han hamnade i tidningen FOLKET 1983”

Read more

Citronfjärilen – Sveriges nationalfjäril

I världen finns cirka 150 000 olika fjärilar.

I Sverige finns cirka 2 800, varav cirka 2 660 är nattfjärilar.

Vid en omröstning om vilken fjäril som ska utses till Sveriges nationalfjäril har Citronfjärilen vunnit med 40 procent av rösterna. Drygt 20 000 deltog i omröstningen.

“Kanske för att den gör oss så glada på våren när den … Läs mer “Citronfjärilen – Sveriges nationalfjäril”

Read more

Bygg ett humlebo

Nu har jag ett par nya svartbyggen i trädgården. Min son har fixat ett par humlebon.

Efter vinterdvalan kommer humledrottningarna fram nu på våren. Det första de gör är att äta upp sig efter den långa vinterdvalan. Sedan börjar de leta upp lämpliga ställen att bygga bo. Ofta brukar de leta upp gamla övergivna musbon där de kan … Läs mer “Bygg ett humlebo”

Read more

Ett husdjur – en familjemedlem…

Så var det dags igen. Ett liv slocknar. Kvar blir en enorm tomhet och saknad…

För många som aldrig själva haft ett husdjur kan det kanske vara svårt att sätta sig in i den sorg och saknad man som husse eller matte får uppleva i samband med att en katt eller hund vandrar vidare. Men har man haft … Läs mer “Ett husdjur – en familjemedlem…”

Read more

Gåva i mångmiljonklassen donerad till djurrättsorganisation

Organisationen Djurens Rätt har fått en donation bestående av flera miljoner kronor. En kvinna utanför Karlskrona testamenterade nyligen 12 miljoner kronor till organisationen, rapporterar SVT.

– Det här är ju en väldigt ovanlig och väldigt stor gåva som vi är otroligt tacksamma för – det är svårt att ta in omfattningen, säger Benny Andersson, generalsekreterare för Djurens Rätt.… Läs mer “Gåva i mångmiljonklassen donerad till djurrättsorganisation”

Read more

Pristimantis gretathunbergae

Klimataktivisten Greta Thunberg har fått ge namn åt en tidigare okänd regngroda som upptäckts i ett bergsparti i Panamas regnskog.

Grodan upptäcktes för ungefär 10 år sedan men har inte fått något namn.

Men nu har en grupp biologer under ledning av läkarna Abel Batista och Konrad Mebert, som ligger bakom upptäckten av den tidigare okända grodan, meddelat … Läs mer “Pristimantis gretathunbergae”

Read more

Tvärviggar

Efter några allvarstyngda inlägg om vapenskrammel och orättvisor kan det vara dags för lite “lättare underhållning”.

Vid flera tillfällen när jag gått med kameran vid Ekeby våtmark här i Eskilstuna har jag sett gäss som kommer flygande för att landa, och som helt plötsligt gör snabba kast i luften. Det går så fort att man inte hinner se … Läs mer “Tvärviggar”

Read more

Rimfrost – Frusna daggdroppar – Och honungsdagg

Vi har haft några dagar då det bildats mycket rimfrost.

Rimfrost är ett av de naturfenomen som förundrar mig. Hur går det till? Vad är det som gör att det bildas vassa snökristaller?

Men så kommer jag på att det är lika bra att inte veta. För vet man de “torra fakta” som förklarar varför rimfrost bildas, försvinner … Läs mer “Rimfrost – Frusna daggdroppar – Och honungsdagg”

Read more

Vattenhål

Som omväxling till allt elände kan det vara dags för lite mer lättsmält underhållning.

Det här är en enkel bildserie som visar en högst vardaglig händelse – i alla fall om man är skrattmås.

Jag kallar den “Skrattmåsen lämnar sitt vattenhål”.

Bilderna är tagna vid Ekeby våtmark i Eskilstuna. Jag har tidigare visat bilder i eFOLKET som är … Läs mer “Vattenhål”

Read more

4 oktober – djurens dag

Den 4 oktober är det Djurens Dag. Den firas internationellt varje år sedan 1931. Det var ekologer från Italien som ville uppmärksamma utrotningshotade djur. Idag handlar det mer om alla djurs situation och mående på grund av människans makt över djur och natur på våran planet. Det är också djurens skyddshelgons dag (Franciskus av Assisi).

Att oändligt många … Läs mer “4 oktober – djurens dag”

Read more

Mitt liv som and(e)skådare

Nu är det dags för lite fågelbilder igen för att liva upp stämningen och få dra lite på smilbanden.

Här är en samling bilder på vanliga gräsänder som jag lyckats fånga på bild under lite dråpliga och humoristiska situationer.

Med korta exponeringstider (tusendel av en sekund eller ännu kortare) kan man “stoppa tiden” för att se vad som … Läs mer “Mitt liv som and(e)skådare”

Read more

Sothönsens revirstrider

Det är inte bara människor som slåss – som krigar om makt och kontroll över oljetillgångar, värdefulla mineraler och andra råvaror.

Ja, ibland undrar jag om man över huvud taget vet varför man krigar. Vi kan ta kriget i “forna Jugoslavien” där olika folkgrupper under långa tider levt i fredlig samexistens. Men så, helt plötsligt, får de veta … Läs mer “Sothönsens revirstrider”

Read more

Myrsnok

Som omväxling mot allt det allvarstyngda vi dagligen möter i media, kostar jag på mig en liten bild- och ordvits för att muntra upp.

När jag googlar ordet myrsnok svarar Google: “menar du myrslok?”

Usch va fantasilösa de är på Google. Har de aldrig stått öga mot öga med en livs levande myrsnok?

Det har jag.

Rolf WalterssonLäs mer “Myrsnok”

Read more

Ingen andnöd

Som motvikt till allt det tunga vi matas med i media kan det behövas en andhämtning lite då och då. Några djupa andetag då hjärnan blir så syresatt att man nästan blir yr i bollen.

Utrustad med en bolagspåse fylld med solrosfrön och vidvinkelobjektivet monterat på kameran begav jag mig till Ekeby våtmark.

Så fort man kliver ur … Läs mer “Ingen andnöd”

Read more

Svanarnas revirstrider – I värsta fall på liv och död

I ett tidigare inlägg här i eFOLKET presenterade jag familjen Svan. Jag lovade då en fortsättning där jag visar bilder från svanarnas revirstrider.

De här bilderna är tagna från samma plats, Ekeby våtmark i Eskilstuna.

Som jag skrev förra gången så är svanarna väldigt revirhävdande. “Inkräktare” jagas bort, om så behövs med våld. Men oftast räcker det med … Läs mer “Svanarnas revirstrider – I värsta fall på liv och död”

Read more

Familjen Svan – Från parning till flygfärdiga ungar

Detta hände år 2012. Jag var nyopererad. Hade fått en ny höftled. När jag var så pass återställd att jag kunde ta promenader ville jag hitta platser där det inte är kuperat och snubbelrisk och där jag kunde gå med min rollator.

Asfalten inne i stan var inget kul. Det var då jag kom på att den anlagda … Läs mer “Familjen Svan – Från parning till flygfärdiga ungar”

Read more

Som att bo på landet – Och när man får oväntat besök

Jag har fördelen att bo i en villa centralt i Eskilstuna. Ett hus som jag fick överta efter mina föräldrar. Även om trädgården känns en aning betungande så här på ålderns höst så uppskattar jag mitt boende.

Men jag har dragit ner på slitgörat genom att så igen en del odlingsytor och göra gräsmatta. Något som i och … Läs mer “Som att bo på landet – Och när man får oväntat besök”

Read more