Luftakrobat. Foto: Rolf Waltersson.

Tvärviggar

Efter några allvarstyngda inlägg om vapenskrammel och orättvisor kan det vara dags för lite “lättare underhållning”.

Vid flera tillfällen när jag gått med kameran vid Ekeby våtmark här i Eskilstuna har jag sett gäss som kommer flygande för att landa, och som helt plötsligt gör snabba kast i luften. Det går så fort att man inte hinner se vad som händer.

När jag fotograferar med korta slutartider som “fryser” rörelsen, i det här fallet runt 1/2000-dels sekund, kan man se vad de gör uppe i luften.

En del ligger på tvären, andra ligger på rygg. Oavsett hur de vrider och vänder sig uppe i det blå håller de hela tiden huvudet rättvänt.

Jag har pratat med en fågelkännare som påstår att de gör så för att “dumpa” luften under vingarna inför landningen när de märker att det går för fort. På så sätt får de ner farten så att de kan glidflyga sista biten för att landa på utvald plats.

Om det stämmer vet jag inte. Men det är i alla fall förklaringen jag har fått.

Vid ett annat tillfälle såg jag en flock kajor, eller kråkor, som också gjorde tvära kast i luften på motsvarande sätt.

I ett tidigare inlägg här i eFOLKET har jag beskrivit och visat bilder på en häger som gjorde en märklig flyguppvisning för mig.

Min fundering är om fåglar gör den här typen av luftakrobatik helt enkelt bara för att de kan – för att det är roligt. Att det är deras sätt att slå “kullerbytta”.

PS. Jag har “lågbudgetvariant” av teleobjektiv. Bilderna är dessutom kraftigt delförstorade och tappar därmed i kvalitet.

Lästips:

Där kan ni se hägern som gör flyguppvisning för mig.

Rolf Waltersson

You May Also Like