Bild: marialejarza / Pixabay.

4 oktober – djurens dag

Den 4 oktober är det Djurens Dag. Den firas internationellt varje år sedan 1931. Det var ekologer från Italien som ville uppmärksamma utrotningshotade djur. Idag handlar det mer om alla djurs situation och mående på grund av människans makt över djur och natur på våran planet. Det är också djurens skyddshelgons dag (Franciskus av Assisi).

Att oändligt många djur har det fruktansvärt svårt och plågsamt (t.ex. inom mat, päls och nöjesindustrin samt forskning) det vet vi nog redan. Så därför vill jag idag som lite tröst påminna om några positiva förändringar. Dessa har skett, inte minst på grund av alla djurvänner över hela världen som kämpar med upplysning och påtryckningar på politiker och allmänhet.

Några exempel:

  • Regeringen i Sverige föreslår ett strängare straff för grova brott mot djur. 6 månader till 4 år för djurplågeri.
  • Svenska djurskyddsföreningen tillsammans med Hundstallet finansierar gratis veterinärvård på Djurens dag för hundar vars ägare lever i ekonomisk utsatthet.
  • Regeringen i Sverige ska lämna förslag till riksdagen om märkning och registrering av katter. Man hoppas detta ska leda till färre hemlösa katter och att höja kattens status. Jordbruksverket vill också att alla utekatter ska kastreras eller steriliseras.
  • Flera stora modeföretag har slutat med pälsprodukter. Senast var det Saint Laurent från Frankrike.
  • Danmark förlänger sitt minkfarmsförbud.
  • Historiskt beslut fattat i EU. Strategi för utfasning av djurförsök ska tas fram.
  • EU-parlamentet ska rösta för förbud mot djur i bur i livsmedelsindustrin senast 2027. Detta om det bekräftas av EU-kommissionen.

Tänk gärna lite extra på alla djur idag och kanske kan vi göra några enkla djurvänliga val också. T.ex. när vi handlar och vad vi äter…

Bodil Widén

You May Also Like