Citronfjärilens livscykel.

Citronfjärilen – Sveriges nationalfjäril

I världen finns cirka 150 000 olika fjärilar.

I Sverige finns cirka 2 800, varav cirka 2 660 är nattfjärilar.

Vid en omröstning om vilken fjäril som ska utses till Sveriges nationalfjäril har Citronfjärilen vunnit med 40 procent av rösterna. Drygt 20 000 deltog i omröstningen.

“Kanske för att den gör oss så glada på våren när den dyker upp så fort snön har smält? En gul, solig hälsning till oss frusna nordbor som får hopp om en kommande sommar”, skriver tidningen Land.

“Det är ett väldigt bra val. Det är den första fjärilen man ser på våren och den sista man ser på hösten”, säger Lars Pettersson, docent i zooekologi vid Lunds universitet, som är samordnare i Svensk Dagfjärilsövervakning.

Fjärilar har en i intressant livscykel. Fjärilshonan lägger ägg. Hon kan lägga upp till 500 ägg under sin korta levnad. Äggen mognar efter någon vecka och kläcks till glupska larver. Efter larvstadiet, som kan vara cirka en månad, förvandlas larven genom en märklig metamorfos till puppa. Efter cirka två veckor kryper en färdig fjäril ut ur puppan. Den vecklar ut och torkar sina skrynkliga vingar för att efter en kort stund ge sig ut på sin första flygtur.

Det var 20 juni i år som Citronfjärilen valdes till Sveriges nationalfjäril vid en omröstning som arrangerades av Fjärilshuset i Stockholm.

Som nummer två i omröstningen kom Nässelfjärilen och på tredje plats Amiralfjärilen.

På grund av det allt varmare klimatet sprider sin nu Citronfjärilen allt längre norrut i Sverige. Den finns numera längs hela Norrlandskusten, men även i Jämtland.

Jag visar några bilder som jag faktiskt tagit inne på Fjärilshuset vid Hagaparken i Stockholm för några år sedan. Det var svårt att fota eftersom det bildades imma på kameraobjektivet i den mycket fuktiga värmen.

Notera fjärilens långa sugsnabel. På en bild är den hoprullad. På en annan bild suger den nektar genom att rulla ut sin långa snabel ner i en blomma.

Lästips:

Rolf Waltersson

You May Also Like