En sista stund i mattes famn…

Ett husdjur – en familjemedlem…

Så var det dags igen. Ett liv slocknar. Kvar blir en enorm tomhet och saknad…

För många som aldrig själva haft ett husdjur kan det kanske vara svårt att sätta sig in i den sorg och saknad man som husse eller matte får uppleva i samband med att en katt eller hund vandrar vidare. Men har man haft djuret i många, många år blir det som en familjemedlem. När det väl är dags försöker man dra ut på det hela. Man försöker se tendenser på att djuret kanske har blivit lite bättre – och man väntar lite till med det som ändå är oundvikligt.

För oss var det bara tre år sedan sist, och igår var det dags igen för mig och min fru. Vi fick åka till en av veterinärmottagningarna i Eskilstuna med vår lilla vän – och vi fick åka hem med en tom kattväska. När detta händer tänker många djurägare att de aldrig mer ska skaffa ett nytt husdjur. Smärtan är för svår när den dagen kommer då man tvingas ta avsked.

Men tids nog brukar många ändå skaffa en ny hund eller katt eller kanske något annat litet djur, och med tiden formas en ny familjemedlem. Personligen har jag en stark tro om att alla de människor och djur som varit en del av våra liv kommer att återses – någon gång, någon annanstans, i ett annat liv. Det är en stark tro som jag haft under många år.

Vanvårdade och övergivna djur

Jag blir så ledsen och arg när jag i tidningarna och på sociala medier gång på gång får läsa om djur som är vanvårdade, djur som utsatts för onödigt (ibland medvetet) lidande, djur som övergetts av sina ägare. Det sistnämnda är ett mycket stort problem för just katter. Man skaffar en liten kattunge, men efter ett tag tröttnar man och slänger ut djuret i kylan. Kanske tror man att det finns någon annan som ska ta ansvar – ansvar som tydligen var allt för övermäktigt för en själv.

Vardagshjältar

Lyckligtvis finns det de som också gör det. Jag tänker inte minst på alla de katthem för hemlösa katter som finns runt om i Sverige. Många av de jobbar helt ideellt och är i mycket stort behov av gåvor och donationer för att kunna bedriva sin verksamhet vidare. Dessa individer är i mina ögon vardagshjältar – hjältar som tar det ansvar som någon annan uppenbarligen inte orkade ta. Hjältar som dagligen kämpar för att hitta nya hussar och mattar till de övergivna djuren.

Försäkra ditt djur

Se till att alltid ha ditt husdjur försäkrat! Den dag din familjemedlem behöver veterinärhjälp kan de bli fruktansvärt dyrt för den som inte försäkrat sitt djur. Så pass dyrt att den hjälp djuret skulle behöva för att leva vidare tyvärr uteblir, och man istället tvingas avliva djuret.

You May Also Like