Rimfrost – Frusna daggdroppar – Och honungsdagg

Vi har haft några dagar då det bildats mycket rimfrost.

Rimfrost är ett av de naturfenomen som förundrar mig. Hur går det till? Vad är det som gör att det bildas vassa snökristaller?

Men så kommer jag på att det är lika bra att inte veta. För vet man de “torra fakta” som förklarar varför rimfrost bildas, försvinner lite av det magiska som det innebär att beundra och begrunda detta naturfenomen.

Därför nöjer jag mig med att visa några bilder jag tagit på rimfrost – bilder som får tala för sig själva.

Jag lägger också med ett par bilder på daggdroppar i spindelnät, spindelnät som också är något av naturens underverk.

När jag googlar ordet “rimfrost” är en av synonymerna “frusna daggdroppar”.

På tal om daggdroppar. Det söta sekret som en del sorters löss avsöndrar genom två korta rör de har på bakkroppen har det poetiska namnet “honungsdagg”. Denna honungsdagg gillar myror som ofta “mjölkar” lössen på denna honungsdagg.

Myrorna hjälper bladlössen att hålla nyckelpigor borta. Nyckelpigor är rovdjur som har bladlöss som huvudföda.

Därför visar jag också en bild på gröna bladlöss. Det lustiga är att jag såg inte när jag fotade att det satt en liten bladlusunge på ryggen. Först efteråt, när jag kollade igenom mina bilder, upptäckte jag den ridande ungen. De sprang ganska fort så det var inte helt lätt att fotografera.

Till och med i lössens värld ser vi hur föräldrarna bär omkring på sina ungar.

Så denna lilla “spaning” som började med rimfrost övergick till daggdroppar och slutade med bladlössens honungsdagg.

Det går säkert att spinna vidare om man så vill. För (nästan) allting hänger ihop på ena eller andra sättet.

Rolf Waltersson

You May Also Like