– Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig, berättar Camilla Bergvall, riksordförande för djurrättsorganisationen Djurens Rätt…

Nyårshelgen – en skräckhelg för många djur

Inför årets nyårshelg uppger 65 procent av Sveriges kommuner att de kommer att begränsa privatpersoners användning av fyrverkerier. Det är en ökning med närmare 5 procentenheter sedan förra året. Dessutom uppger nära 95 procent av kommunerna att de inte arrangerar fyrverkerier i kommunal regi. Det är något som djurrättsorganisationen Djurens Rätt, som står bakom kartläggningen, ser positivt på.

Djurens Rätt har under flera år arbetat för att begränsa fyrverkerier som skrämmer och skadar djur. Detta genom att dels upplysa allmänheten om hur djuren påverkas av fyrverkerier, men också genom att kartlägga hur Sveriges kommuner hanterar fyrverkerier vid nyår.

Många djur drabbas

– Många familjedjur skräms varje år av fyrverkerier, ibland så illa att de aldrig återhämtar sig. Även vilda djur kan råka illa ut, och därför är det viktigt att fler avstår från fyrverkerier och tänker på alla djur som drabbas, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt.

Camilla Bergvall

Eskilstuna fortsätter med traditionella fyrverkerier

Eskilstuna kommer vid tolvslaget på nyårsnatten att bränna upp cirka 150.000 kronor på ett arrangerat fyrverkeri vid Strömsholmen i centrala Eskilstuna. Ann-Sofie Wågström är socialdemokrat och Kommunfullmäktiges ordförande i Eskilstuna:

– Vår förhoppning är att allmänheten kanske ska lägga mindre pengar på egna smällare och fyrverkerier, och i stället ta del av det fyrverkeri som vi på Kommunen anordnar. Vi har försökt att göra fyrverkeriet vid tolvslaget lite tystare än normalt, berättar Ann-Sofie Wågström.

Ann-Sofie Wågström, Kommunfullmäktiges ordf. i Eskilstuna, berättar att man försökt att göra fyrverkeriet vid tolvslaget lite tystare än normalt…

Av Sveriges 290 kommuner uppger hela 188 kommuner att de idag begränsar privatpersoners användning av fyrverkerier med lokala föreskrifter, ofta genom tidsbegränsning till timmarna runt tolvslaget på nyårsnatten.

”Fira utan att skapa skräck”

– Det är väldigt glädjande att allt fler kommuner väljer bort fyrverkerier vid nyårsfirande, och att de samtidigt begränsar privatpersoners användande ännu mer. Det borde vara en självklarhet att fira in det nya året utan att samtidigt skapa skräck och lidande, menar Camilla Bergvall på Djurens Rätt.

Läs också:

Eskilstuna: Problem med smällare och fyrverkerier på kvällar och nätter

You May Also Like