Tjuven ertappad på bar gärning…

Sköldpaddan Carl-Johan fick sina 15 minuter i rampljuset när han hamnade i tidningen FOLKET 1983

Vi hade när jag var liten en sköldpadda vid namn Carl-Johan. Han ska enligt uppgift ha fått sitt namn efter den berömda huvudgatan i Oslo.

Jag minns bland annat att min mamma brukade använda sig av Carl-Johan när jag fyllde år. Hon brukade då lägga ett paket på hans rygg som han sedan kom in med i mitt rum där jag låg och väntade i sängen. Jag vill minnas att det vid ett tillfälle, en Påskhelg tror jag, var en påse potatisskruvar han kom in med på sin rygg.

Så småningom flyttade Carl-Johan till min mormor och morfar i Eskilstuna – ett ställe där jag som barn för övrigt spenderade ganska mycket tid. Så jag fortsatte att ofta träffa sköldpaddan.

Tjuven ertappad på bar gärning

Min mormor var alltid mycket snabb med kameran, och vid ett tillfälle, sommaren 1983, lyckades hon dokumentera när tjuven var framme. Uppe på altanen till huset hade mormor salladslådor stod, och dessa hade Carl-Johan tydligen svårt att hålla sig borta ifrån.

Fick sina 15 minuter i rampljuset

När mormor låtit framkalla kamerarullen skrev hon några rader och skickade in fotot till tidningen FOLKET. FOLKET hade vid denna tid en speciell spalt där läsarna återkommande fick skicka in bilder på sina husdjur samtidigt som de också skrev några rader om dem. Hade man tur fick man sedan sitt material publicerat i tidningen. Detta hände alltså Carl-Johan, som säkert tillhörde de mer ovanliga husdjuren i tidningen. Ni kan själva ta del av tidningsurklippet från 1983 här nedan. Det går bra att förstora upp bilden så att texten blir större. I urklippet skriver min mormor mer ingående om Carl-Johans vardag:

Idag har Carl-Johan sedan många år kilat vidare, men han får åter igen sina 15 minuter i rampljuset – men istället för tidningen FOLKET får han idag vara med i tidningen eFOLKET. Och var han än må befinna sig idag så är jag säker på att Carl-Johans äventyr fortsätter…

På bilden ser vi min mamma och jag tillsammans med sköldpaddan Carl-Johan hemma i trädgården hos min mormor och morfar i Eskilstuna.

Läs också:

You May Also Like