“Arbetartumult” i Oskarshamn, Örebro och Eskilstuna 1858 och 1859

I tidskriften “Svensk arbetarrörelse under hundra år” kan man läsa om tre olika “arbetartumulter”. Ett av dessa ägde rum 28 januari 1858 i Oskarshamn.

Det var “uppträden” av några hundra arbetare som protesterade mot minskad arbetsförtjänst. Man protesterade även mot att pengar som kungen (Karl XV) skänkt, “avsedda till arbetarna och gratisutdelning till de arbetslösa” hade försnillats. Borgmästare … Läs mer ““Arbetartumult” i Oskarshamn, Örebro och Eskilstuna 1858 och 1859”

Read more

Sydkoreas arbetarrörelse under attack

Artikeln har också varit publicerad i nättidningen Internationalen.

I april var det parlamentsval i Sydkorea och presidenten Yoon Suk Yeol (till höger) högerparti led ett svidande nederlag. Segrare var det liberala Demokratiska partiet, DP, som snarast är ett paraplyparti med en rad fraktioner.

Vad betyder detta för den hårt ansatta koreanska arbetarrörelsen? Lars Henriksson har intervjuat Mikyung Ryu … Läs mer “Sydkoreas arbetarrörelse under attack”

Read more

Första maj Eskilstuna

Vänsterpartiets Första maj-demonstration började med samling på Järntorget. Sedan gick man under röda fanor genom Nyfors, upp förbi järnvägsstationen, ner över Fristadstorget, och till Rademachersmedjorna med sedvanliga tal, och musik av (punk)gruppen ”Halva mänskligheten”.

När man passerade Fristadstorget hade Socialdemokraterna samlats på torget för att förbereda sitt Första maj-firande.

Talare vid Rademachersmedjorna var Maria Forsberg som koncentrerade sig … Läs mer “Första maj Eskilstuna”

Read more

Upp till kamp i Båtskärsnäs med Thores trio

Rolf Karlman berättar här om det legendariska dans- och sångbandet Thores trio, som under årtionden utifrån arbetarrörelsens värderingar spred glädje och uppmuntrade till kamp för social rättvisa och fred.

Arbetarrörelsen var stark i de norrländska sågverkssamhällena vid kusten. Ett exempel är “Det röda Båtskärsnäs” några mil utanför Kalix. Här startades också det klassiska dansbandet Thores trio som turnerade … Läs mer “Upp till kamp i Båtskärsnäs med Thores trio”

Read more

Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit

Den 19 maj avled Håkan Boström – Eskilstuna-sonen som i sitt författarskap stod fast förankrad i sitt arbetarklassursprung. Hans självklara lojalitet med arbetarrörelsen handlade alltid i första hand om en lojalitet med rörelsens så kallade “gräsrötter”, klassen som byggde landet och som också byggde rörelsen, med alla dess förgreningar.

I romanen Första striden, som kom ut 1993, … Läs mer “Eskilstuna-författaren Håkan Boström har avlidit”

Read more

Varför har Magdalena hög lön?

Insändarskribenten Hans Norebrink riktar ljuset mot ett uttryck för den borgerliga ideologins dominans: acceptansen och hyllandet av ojämlikheten. Varför – egentligen – ska stora inkomstskillnader ses som något naturligt, och till och med bra? Enligt Hans Norebrink är det inte alls bra, och för arbetarrörelsen tvärtom något helt förödande när representanter för rörelsen skaffar sig jättehöga inkomster.

*****… Läs mer “Varför har Magdalena hög lön?”

Read more

Frankrike och Sverige – varför så olika svar på kapitalets offensiv?

I Frankrike rullar kampen vidare mot Macron-regimens försämringar av pensionssystemet. En kamp som inte bara gäller storleken på pensionerna utan även pekar mot frågan vad meningen med livet är. “Vi arbetar för att leva – inte tvärtom” säger de franska arbetarna. Kampen reser frågan om vad som ska produceras: lyxprylar för de besuttna eller varor och tjänster för … Läs mer “Frankrike och Sverige – varför så olika svar på kapitalets offensiv?”

Read more

Kjell Anderssons boktips: Albert Olssons “Makt och fattigdom”

Albert Olsson Olssons roman Makt och fattigdom gavs ut 1962 på Tidens förlag.

Romanens handling tilldrar sig under åren kring förra sekelskiftet. Berättelsen är förlagd till Malmö och huvudpersonen heter Slagman. Han tillhör en grupp av cirka femton personer som är stadsbud i Malmö. Deras arbete består till stor del av att frakta olika saker till stadens kaféer, … Läs mer “Kjell Anderssons boktips: Albert Olssons “Makt och fattigdom””

Read more

Vi behöver visionerna!

Denna debattartikel har författats av ledarredaktionen på tidningen Internationalen.

Den tidiga arbetarrörelsen kämpade mot fattigdom och orättvisor, men också för visioner om ett helt annorlunda samhälle. Samtidigt som man kämpade för allmän rösträtt fanns också en vision om “att låta demokratins ideal sätta sin prägel på hela samhällsordningen” liksom att “bestämmanderätten över produktionen och dess fördelning” skulle läggas … Läs mer “Vi behöver visionerna!”

Read more

Folkets hus i Sparreholm

Jag har vid flera tillfällen åkt igenom Sparreholm, en liten ort som ligger i Flens kommun i hjärtat av Sörmland.

I Sparreholm finns ett vackert Folkets hus. När jag var i närheten av Sparreholm för några dagar sedan stannade jag till och knäppte några bilder på den anrika byggnaden som ser väl underhållen ut och i gott skick.… Läs mer “Folkets hus i Sparreholm”

Read more

Socialistisk banbrytare: August Palm 1849-1922

Artikelförfattare: Håkan Blomqvist.

Karl Marx ord Proletärer i alla länder, förenen eder! tycktes följa August Palm från den politiska vaggan till graven för i dagarna jämnt hundra år sedan. Genom framgång och motgång, politisk stridbarhet och demoralisering, glänsande agitation, grälsjuka personkonflikter och marginalisering.

Kanske hängde det ihop. August Palm hade som nybliven medlem av den tyska socialdemokratin 1871, … Läs mer “Socialistisk banbrytare: August Palm 1849-1922”

Read more

Systemskifte – Järnhälens epok

För drygt 30 år sedan påbörjades ett systemskifte som skulle förändra vårt land i grunden. Inte bara ekonomiskt utan också politiskt. Ökade klyftor som ökat klasskillnaderna till vad som liknar Sverige före andra världskriget. Klyftorna ökar snabbast inom OECD i just Sverige, vilket skapar givetvis social oro och missnöje.

En annan sida är att arbetarrörelsen och fackföreningsrörelsen försvagats … Läs mer “Systemskifte – Järnhälens epok”

Read more

28 november 2020 – Friedrich Engels 200 år

När behoven idag åter tränger sig på att förstå även kvinnoförtryckets rot i privategendomen och kapitalismens existentiella hot mot jordens ekologiska system måste 200-årsjubileet av Friedrich Engels födelse den 28 november 1820 användas till att också lyfta fram Engels roll i tankesmedjan med Marx.

Kommunist i frack lyder den provokativa titeln på en läsvärd biografi om Friedrich Engels … Läs mer “28 november 2020 – Friedrich Engels 200 år”

Read more

Arbetarrörelsens ambitiösa samhällsbygge nu i spillror – vandaliserat, saboterat och övergivet

Folkrörelserna är en viktig del av det civila samhället och den moderna demokratin.
Arbetarrörelsen i Sverige är ett exempel.

Rörelsen uppstod i mitten av 1800-talet ur människornas konkreta och vardagliga ekonomiska, sociala och kulturella behov. Den växte till en mäktig samhällsfaktor med sina bägge grenar – fackföreningsrörelsen och det socialdemokratiska arbetarepartiet.

Rörelsen var i alla avseenden folklig som … Läs mer “Arbetarrörelsens ambitiösa samhällsbygge nu i spillror – vandaliserat, saboterat och övergivet”

Read more

Ny gryning för arbetarrörelsen måste innebära en återgång till rötterna

Läste en artikel i Fastighets tidning. En tidigare medlem i K hävdade att “vänstern” numera inte har något att erbjuda arbetarklassen.
Skribenten pekade på UK och att Labour förlorade valet pga. dess splittrade syn på Brexit. Den del av arbetarklassen som grymt fått betala för globaliseringens våndor och 40 år av thatcherismen röstade på clownen Johnson som nu … Läs mer “Ny gryning för arbetarrörelsen måste innebära en återgång till rötterna”

Read more

Stoppa nedläggningen av Arbetarrörelsens bibliotek!

Numera ligger Arbetarrörelsen arkiv och bibliotek i Huddinge, nära Södertörns högskola i Flemingsberg, sedan de för ett tiotal år sedan flyttats från centrala Stockholm. Nu ska åtta anställdas sägas upp varav bibliotekets alla tjänster försvinner. Olle Josephson, har uppmärksammat detta kulturdråp på Clartébloggen. eFOLKET återger här hans artikel:

Varför håller arbetarrörelsen på att förlora kampen om kulturarvet och … Läs mer “Stoppa nedläggningen av Arbetarrörelsens bibliotek!”

Read more

De störande rösterna från köket

Har under säkert tjugo år högt och tydligt försökt diskutera arbetarrörelsens problem med sin självbild. Att tro att arbetarrörelsen fortfarande är en samhällsförändrande kraft är illusoriskt. Det är fakta att så inte är fallet.

Men få vill dra rätt slutsats av detta sorgerliga faktum. Hur har det kunnat ske och var gick rörelsen vilse det är den viktiga … Läs mer “De störande rösterna från köket”

Read more